Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Svjedok na suđenju Sanaderu opisivao kako je novac išao do Ježića

Za lobiranje za projekt Družba Adria dogovoreno je da u dvije rate bude plaćeno Xenoplastu 10 milijuna eura, rekao je Imre Fazekaš na suđenju Ivi Sanaderu i Zsoltu Tamasu Hernadiju
30. travnja 2019. u 12:41 42 komentara 12538 prikaza
Suđenje za aferu Ina Mol
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Taj iznos nema veze ni s MOL-om, ni s Hernadijem ni s Ivom Sanaderom, kazao je Imre Fazekaš na suđenju Ivi Sanaderu i Zsoltu Tamasu Hernadiju za aferu Ina MOL.

Zsoltan Hernadi odnosi s hrvatskom Zsolt Hernadi: S Hrvatskom ne vodimo pregovore o otkupu Ine

On je u utorak svjedočio videovezom iz Budimpešte, a ostao je kod iskaza koji je dao tijekom prvog suđenja za ovu aferu. Riječ je o poslovnom čovjeku koji se bavi naftom, a radio je za Gazprom i Jukos. Naveo je da je bio zainteresiran za projekt Družba Adria, a u sklopu njega i za zemljište u Omišlju čiji je vlasnik bio Robert Ježić, odnosno njegove tvrtke.

O Ježiću je znao da je čovjek s dobrim vezama u politici. Zbog toga je, tvrdi, otišao u Švicarsku kako bi se upoznao sa Stephanom Hürlimannom koji je bio na čelu Xenoplasta, tvrtke koja je pripadala Ježiću.

Suđenje u aferi Ina-Mol IZNENAĐENJE NA SUĐENJU SANADERU Ježić: Plaćao sam troškove dečka Sanaderove kćeri u Americi

Dogovoreno je da za lobiranje za projekt Družba Adria Xenoplastu u dvije rate bude plaćeno 10 milijuna eura.

Novac su uplatile dvije švicarske tvrtke. Plaćeno je pet milijuna eura, a onda je, tvrdi Fazekaš, doznao da je Ježić u pravnim problemima pa je htio raskinuti ugovore. To je potrajalo, a Fazekaš je pokrenuo i pravni postupak u Švicarskoj za povrat pet milijuna eura koje je uplatio Xenoplastu.

Zagreb: Ivo Sanader u pratnji pravosudnih policajaca dolazi na Županijski sud afera ina-mol Ježić: Predao bih novac Sanaderu da nije zatvoren

Odgovarajući na pitanja, Fazekaš nije baš najbolje znao objasniti kako je došlo do dogovora o isplati novca. Iz njegova iskaza proizlazi da je dogovorena isplata 10 milijuna eura u dvije rate, a bez konkretne namjene.

Novac je navodno trebao poslužiti za provedbu nekog budućeg projekta koji nije bio napisan, a Ježića prije toga nije čuo ni vidio. Kazao je da je mislio da dio novca ide Ježiću za zemljište u Omišlju, a ostatak opet Ježiću za lobiranje za projekt Družba Adria.

Upitan da pojasni je li o tome pričao s Hürlimannom, Fazekaš je kazao da nije. No Hürlimann je zato dao svoju podsjetnicu na kojoj je pisalo da zastupa Rosnjeft i MOL. Kazao je i da je on spomenuo plaćanje u dvije rate 10 milijuna eura, no nije se mogao sjetiti što je osim toga kazao Hürlimannu kada mu je ovaj rekao da treba platiti 10 milijuna eura.

USKOK inače tereti Sanadera da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo prava nad Inom. Uz njega, optužen je i Hernadi kojem se sudi u odsutnosti. Prema optužnici, mito je uplaćeno Xenoplastu, a uplatile su ga dvije ciparske tvrtke povezane s Fazekašem.

Tužiteljstvo smatra da su te tvrtke bile paravan za MOL, no Fazekaš u svom iskazu to niječe.

Video: Ivo Sanader: Ovo je jedan od najbezveznijih predmeta

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Zir:

  kodno_ime_kolega: hej aj malo uspori, oladi, vec imaš 30 naskoka po komentatorima, sto nije ocito da si danas dezurni kmer. Neznam tko te placa, ali bi ti trebao reci da je to sto radis kontraproduktivno.

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  hahaha nitko od svjedoka osim "vjerodostojnog ježića " nije potrvdio da je onih 5 mil. eur-a bilo za Sanadera. I Mađar i rus svjedočili da su pare bile namijenjene Ježiću. Zato ih je i potrošio. Ko svoje !

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  znači, nema dokaza da je sanader tražio i dobio 10 mil eura... imamo riječ ježića, koji je u velikim poslovnim problemima, da je dobio 5 milijuna 'za sanadera' i to je potrošio na svoje potrebe, za sebe... imamo sanadera, pred ... prikaži još!d kojim su svi, kako sad na sudu tvrde, bili u velikom strahu, i radili sve što je naredio. a kad ono, potrošili njegov novac?! dosta bi bilo mučenja sanadera, ovo je već trakavica kojoj se smije cijela europa, i našem sudstvu, čiju je odluku austrijski sud ismijao. dal se trebamo još blamirati, nisam siguran baš. to što je za većinu političara i dalje politički nadmoćan je njihov problem ,naš ne bi trebao biti. dvaput je biran za premijera, ostvario velike pomake, i ne zaboravimo da je najveći bum kreditiranja i ulaganja hrvata u pokretnine i nekretnine bio upravo za njegovog prvog mandata. očito smo mu jako zamjerili prekid tog sna... za osuditi sanadera jednostavno nema dovoljno čvrstih dokaza, ovo što se nudi pod dokaze su optužbe kojima se drugi kriminalci žele izvući, pa utapaju sanadera, jer se na njega sve ko čičak hvata. ali... corpus delicti fali i dalje. da ja vjerujem da je propali mesar fiolić, u vrijeme kad mu je sin gradio kuću i nije imao para, ni jedan ni drugi, da je ovaj nonšalantno desetke milijuna kuna odnosio sanaderu... halo, imam ja i osnovnu završenu! znači, nemaš kinte, račun blokiran, al ti nađeš 17 mil kuna u kešu i to u kutiji za cipele odnosiš sanaderu.... i tu kutiju nitko ne pregleda?! jesu mu smjestili, svaka čast!