Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Josipović: S ponosom nosite partizanske kape

Prvi put u Hrvatskoj predsjedniku zviždalo tristotinjak prosvjednika.
27. srpnja 2010. u 11:01 1193 komentara 672 prikaza
ivo josipović u srbu (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

U Srbu je jutros izgledalo kao da je opsadno stanje. Naime, uoči održavanja 69. obljetnice ustanka naroda Like i BiH i otkrivanja obnovljenog spomenika za što je Vlada RH izdvojila oko 3,3 milijuna kuna, na ulicama Srba rasporedilo se gotovo 200-tinjak interventnih policajaca kako bi spriječili eventualne sukobe. Jer, osim članova antifašističkih udruga i visokog izaslanstva države, u Srb je došlo i tristotinjak prosvjednika koji su uzvikivali kako se obilježava četnički, a ne antifašistički ustanak, te da je s 27. srpnjem započeo progon i ubijanje više stotina Hrvata. Njih je policija smjestila u ograđeni prostor odakle su pjevali domoljubne, a čule su se i ustaške pjesme.

Četnici i ustaše
Kada je nakon otkrivanja spomenika pokraj prosvjednika prošao predsjednik Ivo Josipović, uslijedili su zvižduci te pogrdne riječi upućene predsjedniku.

– Bando crvena, četnici, ne ograđujte nas nego četnike – vikali su prosvjednici na što se predsjednik nije osvrnuo, a na pitanje novinara kako komentira prosvjede branitelja, rekao je da su i oni koji su došli na obilježavanje ustanka te otkrivanje spomenika također branitelji i dodao je da je Hrvatska država demokratska i da svatko ima pravo prosvjedovati i izražavati svoj stav.

– Ponosan sam što mi je pružena čast da ponovno otkrijem ovaj spomenik. I Hrvati i Srbi su ovdje znali tko je za slobodu i izabrali su partizane. Iako danas ne piše puno o povijesti u udžbenicima, kad sam ja učio povijest, nikada nisam pročitao da su četnici i ustaše ratovali jedni protiv drugih, odnosno da su imali neku veliku bitku. Nisu je imali jer su služili istom gazdi – rekao je Josipović prekidan svako malo velikim pljeskom i uzvicima “Ivo, Ivo” koji su dolazili od oko 2000 okupljenih antifašista i gostiju.

– Ovaj je spomenik dokaz da su partizani pobijedili i drago mi je da s ponosom nosite odličje, kao i što ih nose i branitelji iz Domovinskog rata jer su i jedni i drugi pokazali junaštvo i želju za slobodom i mirom odnosno pobjedom nad zlom – rekao je Ivo Josipović.

Pijetet prema žrtvama 
Uz njega,  obnovljeni su spomenik u Srbu, inače srušen 1995., otkrili i predsjednica Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Vesna Čulinović Konstatinović i predsjednik SNV-a i izaslanik pokrovitelja manifestacije Sabora RH Milorad Pupovac koji je zatražio pijetet prema svim žrtvama u srpnju 1941., i prema Srbima i prema Hrvatima.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • avijaticar:

    znam mnoge srbe pravoslavce iz okolice zagreba,znao sam koji su bili,i koji su bili ne u domobranima samo nego u USTAŠAMA,to oni ne priznaju,oni su sve \"nacionaliziraju\" i naravno d alazu kako bi prikrili svoje silne zlocine,isto je bilo i u hercegovini

  • avijaticar:

    vecini srba je nacionalizam u srzi i genima,radije bi imali granice nego bili siti..za njih je Srbin iz Bosne uvijek -Srbin a u hrvatskoj je za hrvate hrvat iz Bosne-bosanac!! pa se pitam ko je nacionalist onda,zakljucite realno sami,nemam nista protiv nikoga

  • Savska:

    27.07.2010. u 13:10h avijaticar je napisao/la: ,ostali ustaše su se branili po bojistima od cetnika i partizana tamo .... u*tase su najgore sto nam se u nasoj povijesti dogodilo, ubojice,isto kao i komunisti,jedina razlika je,jedni su nosili U a drugi petokraku