Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović: Treba nam novi Ustav za pravedniju Hrvatsku - Drugu Republiku

Hrvatski su građani nezadovoljni niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, napominje predsjednik Josipović
18. listopada 2014. u 19:16 189 komentara 9109 prikaza
Ivo Josipović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Ivo Josipović predstavio je danas u svom uredu stavove građana o pojedinim ustavnim pitanjima i pitanjima izbornog sustava koje je izradila agencija Ipsos Public.

Novi društveni ugovor

Istraživanje pokazuje da na gotovo svim ključnim pitanjima građani iskazuju nezadovoljstvo postojećim zakonskim i ustavnim rješenjima te osjećaju isključenost iz procesa demokratskog odlučivanja, pogotovu kad je riječ o izborima.

– Želimo li provesti ozbiljne društvene promjene moramo naučiti da je Sabor mjesto za dogovore, a ne samo za političke sukobe. U sljedećih godinu dana u Saboru će se morati definirati temelji novog društvenog ugovora koji će stvoriti pravedniju i uspješniju Hrvatsku – Drugu Republiku. Zato odmah treba uvesti preferencijalno glasanje, ma koliko ono bilo simboličke naravi, važno je zbog poruke građanima da smo spremni na promjene i da ćemo već u idućem sazivu Sabora imati sastav koji bolje reflektira volju građana – kazao je Josipović. Među sudionicima bili su profesori, analitičari te saborski zastupnici i predstavnici stranaka, no ne i oni iz HDZ-a i inicijative U ime obitelji.

– Iako postoji želja za promjenama, pitam se hoće li do njih doći. Vjerujem da neće jer je podjela u političkoj zajednici duboka i nitko nikome ne vjeruje. Predsjednik SDP-a i Vlade rekao je da će poduprijeti prijedlog samo ako to učini i HDZ – obrazložio je Žarko Puhovski.

Dio sudionika nije zadovoljan metodologijom istraživanja, velik dio je zadovoljan što je imao priliku za izjašnjavanje, dio ekonomskih predstavnika traži da se i o ekonomiji vodi briga kod ustavnih promjena, Puhovski dodaje da građani sigurno žele imati svog predstavnika u Saboru, a Mirjana Krizmanić upozorava da se građanima treba objasniti što uopće znači preferencijalno glasovanje jer mnogi to ne razumiju i kažu da zato i neće na izbore.

Ogroman otpor monopola

Istraživanje koje je naručio predsjednik pokazuje i da su građani nezadovljni niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, skupom i neefikasnom organizacijom države i radom ključnih institucija te traže decentralizaciju zemlje. Kao i to da prikupljanjem 10.000 potpisa mogu neki problem staviti na dnevni red Sabora. Nikako ne žele da ondje sjede oni protiv kojih je pokrenut kazneni progon. – Postoje ogromni otpori promjenama skupina koje drže političke, socijalne i ekonomske monopole, No većina traži promjene – kazao je Josipović.

>>Reakcija iz HDZ-a: Riječ je o lažnoj brizi i Josipovićevoj kampanji na račun poreznih obveznika

>>SDP uvodi preferencijski glas već na izborima 2015.

>>Milanović: Sabor i Vlada moraju imati određenu autonomiju, koji je onda smisao izbora

Poruka Ž. Markić: Naši 
su stavovi svima poznati

Iz Ureda predsjednika doznajemo da su se predstavnici HDZ-a ispričali za nedolazak. Željka Markić poslala je priopćenje u kojem navodi “da su stavovi inicijative ‘U ime obitelji’ i više od 380.000 građana koji su poduprli raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava objavljeni i sadržani, između ostalog, u referendumskom pitanju inicijative pa vjeruje da su već uključeni ili se lako mogu uključiti u prezentaciju stavova građana.”

Holy: Želimo radikalnu promjenu, J. Kosor: Josipović ima pravo na inicijative

Mirela Holy (ORaH): Zalažemo se za temeljitu reformu političkog sustava. Želimo radikalnu promjenu zakona o političkim strankama u kojemu će biti istaknuta veće odgovornost stranaka za demokratski sustav. Problem vidimo i u tome što se ne brišu iz registra političke stranke koje uopće ne djeluju. Za razliku od predsjednika Ive Josipovića, broj regija želimo smanjiti na samo pet.

Jadranka Kosor (nezavisna): Ne mogu komentirati ustavne promjene jer još uvijek ne znam njihov sadržaj, ali zato podržavam uvođenje preferencijalnoga glasovanja za koje se zalaže predsjednik Josipović. On je predsjednik do posljednje sekunde svog mandata i sve su te inicijative legitimne. Ne bih se zamarala time što je u koju svrhu.

Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • marsijanac21:

    Probudio se zabrinuti 'pravednik'...pljuc!

  • cavecanem:

    ovaj čovjek ili je toliko očajan da već javno valja gluposti ili misli da su hrvati toliki glupani da će još jednom nasjesti

  • matan91:

    U tse ubraja i SDP koji ga je kandidirao za Predsjednika i ovaj put. Ivo, kome ti maglu prodaješ?