Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WESTMINSTERSKI SUD

Sutkinja brzo završila ročište, 20. travnja objavit će hoće li izručiti Todorića Hrvatskoj

London: Ivica Todorić u pratnji supruge Vesne stigao na raspravu o izručenju Hrvatskoj
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/19
10.04.2018.
u 17:18

Todorić je uhićen lani 7. studenoga na osnovi europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Pred Westiminsterskim sudom u utorak u Londonu saslušan je jedan svjedok obrane osnivača Agrokora, a kasnije popodne održano je saslušanje druge svjedokinje, Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković. Određeno je da će odluka o izručenju biti objavljena 20. travnja u 9 ujutro. Saslušanje se održalo u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića, osnivača Agrokora. Todorić je saslušanje pratio u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevoditeljice. Njegova supruga u društvu s odvjetnikom Čedom Prodanovićem saslušanje je pratila iz galerije namijenjene novinarima.

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Willa Bartletta, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama, među njima i Hrvatskom.

Bartlett je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih dužnosnika, među njima i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši dužnosnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.

Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlett je često na konkretna pitanja odgovarao kako "na tu stvar treba gledati u širem kontekstu".

U nastavku čitajte detalje današnjeg ročišta: 

17.30 -  Sutkinja Westminsterskog suda u Londonu Emma Arbuthnot kazala je u utorak na završetku saslušanja u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića da će odluka o mogućem izručenju osnivača Agrokora Hrvatskoj biti objavljena 20. travnja.

Današnjim ročištem na londonskom sudu, tijekom kojega su saslušana dva svjedoka, završeno je saslušanje o zahtjevu za izručenjem Todorića, premda je ranije bilo najavljeno da će trajati dva dana.

17.15. - Sutkinja će odluku od izručenju objaviti 20. travnja u 9 ujutro.

17.00 - Odvjetnica Clare Montgomery ističe da nije važno koliko će Todorić čekati suđenje nakon izručenja, a sutkinja je u jednom trenu Todorićevoj odvjetnici Jadranki Sloković rekla da ima vrlo slab argument na tezu da je proces politički motiviran. Montgomerry je u raspravi također istaknula: Bez obzira na političke motive onih koji su željeli Istražno povjerenstvo, samo suđenje može dati pravi odgovor, jer dokazi pokazuju da je Todorić počinio veliki kriminal, javlja N1.

16.35 - Sutkinja Arbuthnot pokušava povezati tko su sve osobe koje se spominju u raspravi, pitala je odvjetnike gdje su dokazi o umješanosti Zdravka Marića, a potom je pitala: Tko je Božo Petrov? Zar je sudjelovao u velikoj zavjeri protiv Todorića?, prenosi reporter N1 Domagoj Novokmet.

15:57 Todorićeva odvjetnica Davidson pokušava dokazati da će Todorić nepotrebno dugo biti u zatvoru: "Hrvatska istraga nije ni blizu kraju", prenosi N1. Uhidbeni nalog izdan je samo 3 radna dana nakon otvaranja istrage, odvagnite dokaze – poručila je odvjetnica.

15:40 Sloković je komentirala izjavu Montgomery da će se Todoriću sigurno suditi. "Ne slažem se, živimo u različitim zakonskim sustavima. Prvi put u karijeri čujem da hrvatski tužitelj najavljuje da će sigurno biti suđenja. To radi samo zbog ovoga saslušanja", kazala je Sloković.

15:27 Jadranka Sloković kazala je da nikakav novac nije pronađen na računima Ivice Todorića, na što je Montgomery ustvrdila da je uzimao novac iz kompanije. "Nije sakrio nijedan dokument", kazala je Sloković. "Posuđivao je sve veće iznose iz Agrokora, ništa nije vraćao, to nije pošteno", rekla je Montgomery.

15:30 sati  Jadranka Sloković: Nikakav novac nije pronađen na Todorićevim računima.
Montgomery: Ali uzimao je novac iz kompanije.
Sloković: Nije sakrio nijedan dokument.
Montgomery: Posuđivao je sve veće iznose iz Agrokora, ništa nije vraćao, to nije pošteno.
Montgomery je potom prezentirala pokrivanje Todorićevih privatnih troškova Agrokorovim novcem, na što je Sloković replicirala: To je izjava jedne osobe, Ivane Matovine.

15:10 sati Nastavlja se svjedočenje Jadranke Sloković. Montgomery Jadranki Sloković: Nemojte me uvlačiti u hrvatske procedure, govorimo u stvarnim odnosima, 53 svjedoka su već ispitana i potvrdili su optuže. Sloković: Nitko od njih nije govorio o prijevari niti optužio Todirića, javlja Domagoj Novokmet, reporter N1.

14.10 sati – Sutkinja je odredila jednosatnu pauzu nakon koje će se nastaviti s ročištem, odnosno svjedočenjem Jadranke Sloković. Sloković tijekom cijelog svjedočenja pokušava uvjeriti sutkinju kako je hrvatsko pravosuđe iznimno sporo te da DORH neće tako skoro podignuti optužnicu protiv Ivice Todorića. 

London: Ivica Todorić u pratnji supruge Vesne stigao na raspravu o izručenju Hrvatskoj
1/8

14.00 sati – Odvjetnica Montgomery upozorava da se mora ispitati Ivica Todorić prije potvrđivanja optužnice na što joj je Sloković rekla da je on davno nudio da ga se ispita u Londonu osobno ili videolinkom, javlja N1.

13.30 sati – Sloković je rekla kako u ovoj fazi u hrvatskom pravosuđu još nije sigurno hoće li optužnica biti potvrđena, nastojeći uvjeriti sutkinju da DORH ne može tvrditi da već ima dovoljno dokaza za suđenje, javlja reporter N1 televizije.

12.50 sati – Jadranka Sloković kazala je kako nikad nije susrela ovakve optužbe u ovako složenom slučaju.

12.45 sati – U sudnicu je ušla odvjetnica Jadranka Sloković, no prije nje pojavio se njezin prevoditelj. Sutkinja se tada našalila: Oprostite, mislila sam da je Jadranka Sloković žena. Cijela sudnica na to se nasmijala, pišu 24 sata.

12.35 sati – Odvjetnica Montgomery tijekom je ispitivanja svjedoka obrane rekla je kako Agrokor nije propao zbog objektivnih okolnosti već zbog nepoštenih računovodstvenih praksi. Bartlett pak kaže kako Todorić nije sudjelovao ni u jednom od 1000 sumnjivih i nikad istraženih procesa privatizacije te da ne vjeruje da bi se sada počeo ponašati drugačije, javlja Novokmet.

12.00 sati – Todorićeva obrana za svjedoka je pozvala Williama Johna Bartleta, stručnjak za ekonomski razvoj istočne Europe, koji govori o povezanosti politike i Agrokora. Navodi primjer Zdravka Marića koji je radio i za državu i za Agrokor, a sada je ministar, javlja reporter N1 televizije.

11.40 sati – Sutkinja je zamolila novinare u sudnici da ne fotografiraju odvjetnicu Montgomery te poručila kako je ''ne želimo na naslovnicama hrvatskih medija''. Dopustila je korištenje mobitela zbog izvještavanja tijeka suđenja, ali je zabranila fotografiranje.

11.35 sati – U ovom postupku protiv Todorića Hrvatsku zastupa poznata britanska odvjetnica Clare Montgomery, javlja reporter N1 televizije Domagoj Novokmet. Dodaje kako je sutkinja rekla da nikad nije imala ovako detaljan zahtjev za izručenjem.

11.32 sati – Iako je ročište trebalo početi u 11 sati, ono je kasnilo pola sata te je počelo prije nekoliko minuta kada je Todorić ušao u sudnicu. 

11.30 sati – Ročište je počelo, ali bez Ivice Todorića, javljaju 24 sata. Sutkinja je rekla da ne mora biti u sudnici te da mu jamčevina traje do 16. srpnja. Nakon toga, Todorić je ipak ušao u sudnicu.

10.45 sati – Na sud su stigli i Todorićevi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović

10.20 sati – Todorić je novinarima koji su ga dočekali pred sudom samo kratko rekao kako će izjavu dati nakon ročišta.

10.15 sati – Kako javlja reporter N1 televizije, Ivica Todorić stigao je na sud u Londonu, gdje u 11 sati počinje ročište o njegovu izručenju Hrvatskoj. Todorić je na sud u Westminsteru stigao u pratnji supruge Vesne.

London: Ivica Todorić u pratnji supruge Vesne stigao na raspravu o izručenju Hrvatskoj
1/12

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 93

IV
ivica45
03:36 10.04.2018.

Sada ce se vidjeti koliko Engleska cijeni Hrvatsku.

Avatar zajutrak
zajutrak
09:03 10.04.2018.

Ivek, vrni se domaaaa.., u super kondiciji si, trčiš ko mladić.., i možeš otvorit cvjećarnicu, pa sve iz početka :)

DO
dom7
08:44 10.04.2018.

Aleksa (Ivica) vreti se doma!!! Skuhala sam ti pastašutu! Ne moraš se bojati, prije ćeš mret, nego te naše pravosuđe osudi. Jedino ako ćeš živjeti 120 g. Vidiš po Sanaderu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije