Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nafta u Jadranu

Vrdoljak: Hrvatska bi mogla biti mala Norveška!

video
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/6
21.01.2014.
u 14:14

Projekt je trajao pet mjeseci, a snimljeno je 14.712 km Jadranskog mora u epikontinentalnom dijelu

Hrvatska bi mogla biti mala Norveška, optimistično je zaključio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirajući na istraživačkom brodu u Splitu završetak prikupljanja seizmičkih podataka 2D tehnikom u hrvatskom podmorju. Projekt je trajao pet mjeseci, a snimljeno je 14.712 km Jadranskog mora u epikontinentalnom dijelu.

Projekt prikupljanja seizmičkih podataka provodila je internacionalna kompanija Spectrum ASA. Iako nije htio iznositi brojke "koje će impresionirati javnost", rekao je da prvi rezultati izazivaju veliki interes među svjetskim naftnim kompanijama. Već ih je 20-ak iskazalo interes za potencijal hrvatske nafte i plina. S njima se razgovara, a dio njih već je otkupilo dokumentaciju. Komparativne su nam prednosti plitkoća Jadranskog mora i položaj, s obzirom na to da smo u Europi.

>> William Engdahl: Na Krku bi bilo zanimljivo potražiti naftu

– Krajem drugog mjeseca završit će se natječajna dokumentacija, podaci će se prezentirati naftnim kompanijama, a tijekom travnja, vjerojatno na konferenciji u Houstonu, objavit ćemo raspisivanje natječaja za dodjelu koncesija za Jadran. Hrvatska ima rijetku perspektivu biti europska zemlja koja ima više plina i nafte nego što joj treba – rekao je Vrdoljak i naglasio kako je rano govoriti o količinama. Najavio je stotine milijuna dolara koje će se od 2015. do 2019. godine ulagati u Hrvatsku.

– U pravilu kompanije koje ulaze u istraživanja angažiraju lokalne tvrtke. Očekujem već u 2015. povećanje zapošljavanja u metalurškoj, geodetskoj i svim industrijama koje će ovo pratiti, a pravi benefiti dogodit će se kad se krene u eksploataciju – istaknuo je Vrdoljak. Nije htio predviđati kolike će dobiti biti od možebitne eksploatacije, ali je ponovio da ćemo hrvatski građani i industrija plaćati najjeftiniji plin. Sve se radi po najvišim ekološkim standardima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Pronalazak nafte povećava i našu geopolitičku važnost, naglasio je Vrdoljak.

>> Moćni ExxonMobil, Chevron i Shell žele istraživati Jadran

Komentara 78

HO
hordubal
13:56 21.01.2014.

nastranu dosašnja vjerodostojnoj govornika, no hrv nikako ne može biti mala norveška, norveška sama upravlja novcem od prodaje nafte, norveška ne ovisi o turizmu i norveška nikad ne bi stavila ovakvog lika za ministra

BF
brkonja fra brkati
13:37 21.01.2014.

Već oni znaju,kome će to namjestiti i pogodovati.Sjetite se banaka,INA i ostalih pljački.Zar uopće sumnjate u to.

CH
chemica
13:41 21.01.2014.

Nisam povjerovao da ćemo biti ko Švicarska, a još manje vjerujem ovom kada spominje nekakvu Norvešku. U Norveškoj se na vlasti ne smjenjuju kriminalci i nesposobnjakovići pa stoga "ovo" neće biti Norveška baš tako skoro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije