Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.06.2017. u 08:40

Protivila se mala, ali moćna grupacija koja čini polovicu saborskog kluba Narodnjaka

Misionarska uloga koju si je namijenio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak sinoć je neslavno završila. Danima najavljivan plan HNS-ova ulaska u Vladinu koaliciju propao je unatoč činjenici da su oba vodeća tijela te stranke prema posljednjim informacijama – Predsjedništvo i Središnji odbor – većinom bila za dogovor s Plenkovićem.

Protivila se mala, ali moćna grupacija koja čini polovicu saborskog kluba Narodnjaka. Kako bilo, Vrdoljak je imao legitimitet da provede ideju u djelo i potpiše sporazum s Plenkovićem, ali odustao je u presudnom trenutku i time pokazao nedostatak liderskih sposobnosti.

Više nego pošteno – podnio je ostavku na sve političke funkcije. Time je poštedio stranku raskola, ali i uveo Hrvatsku u doba nove neizvjesnosti i političke nestabilnosti. Ne ulazeći u motive pokušaja sklapanja dogovora s Plenkovićem, ideja stvaranja liberalno-desne koalicije, iako suštinski neprirodna, objektivno bi bila najbolje rješenje za histeričnu političku situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi protekle dvije godine. Plenkovićeva smirujuća politička agenda očito to ima za cilj. Stoga je njegova ponuda bila daleko izdašnija nego što HNS objektivno zaslužuje.

Spreman se bio odreći i dijela desnog biračkog tijela koje HNS percipira većim neprijateljem od SDP-a i koje bi ga zasigurno kaznilo na prvim sljedećim izborima. Vrdoljak nije imao snage to iskoristiti pod cijenu stranačke pobune upravo onih članova koji su personifikacija antihadezeovskog HNS-a i koje predvodi dugogodišnja liderica te stranke Vesna Pusić. Iako formalno ne obnaša operativnu dužnost u stranci, njezin je utjecaj u HNS-u očito još uvijek toliki da je i samog Vrdoljaka natjerala na uzmak. Bez obzira na to što ovakav rasplet može smatrati svojom pobjedom, HNS je ispao taocem nedoraslog političkog koncepta Vesne Pusić.

S jedne strane stranka će se teško oporaviti od koketiranja s ideološkim neprijateljem, dok će s druge biti percipirana nesposobnom da budućnost zemlje pretpostavi starim ideološkim prijeporima. Kada su zagrizli udicu, trebali su to odigrati do kraja.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE


Komentara 93

Avatar Hummer
Hummer
09:02 07.06.2017.

HNS... Stranka koja bez SDP-a ne moze preci izborni prag i uci u sabor... Sramota od stranke....

MA
Magnificus
08:53 07.06.2017.

HNS se ovime pokopao jer pokazuje da im je koalicijski partner u buduće samo SDP.... zašto bi itko davao u buduće glas HNS-u kad ga može dati direktno SDP-u!?? isto vrijedi i za HSS...znači čista ljevica danas u HR su SDP/HSS/HNS i treba ih gledati kao jednu političku opciju jer glas za bilo koga od njih glas je za ljevicu!

Avatar alien79
alien79
08:42 07.06.2017.

Pa što autor teksta ne zna tko je brat Becne? Iz takvog radikalnog backgrounda ne može se ni očekivati real politika nego samo ideološki ekstremizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije