Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivan Đikić izabran za člana američke Akademije znanosti i umjetnosti

Članovi Akademije svjetski su lideri i predstavljaju najinovativnije mislioce u svojim područjima. Među njima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade
25. travnja 2019. u 11:02 47 komentara 2479 prikaza
Ivan Đikić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Uvaženi hrvatski znanstvenik Ivan Đikić primljen je u Američku akademiju znanosti i umjetnosti. Dakle, hrvatski znanstvenik koji radi na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, Genentechu u San Franciscu te na Max Planck Institutu na popisu je novih članova koji je Akademija objavila, a primljen je zajedno s drugim kolegama za priznati rad u području bioloških znanosti.     

Ivan Đikić MILIJUNSKI IZNOSI Ivan Đikić objasnio velike troškove liječenja Mile Rončević

– Duboko sam počašćen što se mogu pridružiti ovom krugu istaknutih osoba. Zahvaljujem svim prošlim i sadašnjim članovima mojeg laboratorija, mojim mentorima, kolegama na Sveučilištu Goethe i mojoj obitelji na trajnoj podršci i prijateljstvu – komentirao je prof. Đikić nakon što je obaviješten o izboru. Iskoristio je priliku da pošalje poruku mladim generacijama.

– Želim naglasiti da je znanost divna profesija u kojoj možemo slobodno istraživati, testirati ​​nove ideje, biti kreativni i radoznali, doprinositi društvu te prenositi svoja znanja na studente i kolege širom svijeta. Članstvo u Američkoj akademiji pruža mi dodatne mogućnosti za unapređenje znanosti i obrazovanje mladih – rekao je Đikić.

Među izabranim je članovima Akademije ove godine i Michelle Obama. Prof. Đikić tek je drugi znanstvenik sa Sveučilišta Goethe koji je primljen u Akademiju, prvi je bio filozof Jürgen Habermas. Svečana ceremonija ulaska u Akademiju bit će održana u listopadu 2019. godine u Cambridgeu u američkoj državi Massachusetts

Ivan Đikić Ugledni znanstvenik Ivan Đikić: Ovo je najveći problem hrvatskog obrazovanja

Inače, od 1780. godine Akademija redovito bira nove članove kako bi prepoznala njihova izvanredna postignuća u akademskoj zajednici, umjetnosti, gospodarstvu, filantropiji i javnim poslovima, u skladu s vizijom osnivača njeguje svaku umjetnost i znanost koja bi mogla unaprijediti interes, čast, dostojanstvo i sreću slobodnih, neovisnih i kreativnih ljudi. Članovi Akademije svjetski su lideri i predstavljaju najinovativnije mislioce u svojim područjima. Među njima je više od 250 dobitnika Nobelove i Pulitzerove nagrade, podsjeća se u priopćenju u povodu primanja prof. dr. sc. Ivana Đikića u Američku akademiju znanosti i umjetnosti.

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • trade_mark:

    bah, američka akademija znanosti i umjetnosti... pa svatko može postati njihov član. postani ti član HAZU... e milo, to je rezervirano SAMO za prave znanstvenike. a ne ta neka američa udruga znanstvenika amatera.

  • ildefonsa:

    Kakav šamar svim mrziteljima! Čestitke našem znanstveniku!

  • Hagar:

    Svu dubinu nasih problema mozemo vidjeti kroz njegov status kod nas. Svojim znanstvenim radom za Hrvate nije "zasluzio" biti clan Hazu,a nakon sto se drznuo progovoriti o plagijatima znamo kako je zavrsilo. Zato imamo ekipu ala Boras i doktore ala ... prikaži još! Bandic. Moze li gore? Nazalost moze, siguran sam da cemo to nastaviti dokazivati.