Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba s prirodnim katastrofama

Italija produljila izvanredno stanje do 15. listopada

Tourists wear face masks as they pass the Rialto Bridge on a vaporetto (water taxi), amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Venice
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
30.07.2020.
u 12:12

Država će još dva i pol mjeseca moći provoditi mjere bez zavrzlama s administracijom

Talijanski parlament usvojio je jučer prijedlog vlade lijevog centra premijera Giuseppea Contea o produžetku izvanrednog stanja zbog koronavirusa do 15. listopada. Izvanredno stanje uvedeno je koncem siječnja s trajanjem do 31. srpnja, a sada je produljeno za još dva i pol mjeseca, a Conte je u parlamentu taj vladin prijedlog obrazložio činjenicom da "koronavirus i dalje kruži".

Primjer mosta u Genovi

Produžetak izvanrednog stanja je zakonom predviđen, kazao je Conte u parlamentu te naglasio da su od 2014. do danas proglašena 154 izvanredna stanja, od kojih su 84 i produljena. U Italiji se izvanredno stanje proglašava na šest mjeseci i produljuje prema potrebi.

Može biti proglašeno, što je i najčešće, samo za neku zonu ili neki grad pogođen prirodnim nepogodama kao što su potresi ili poplave (za Zagreb bi se, primjerice, proglasilo izvanredno stanje poslije potresa kako bi se dodatnim novcem iz proračuna i bez uobičajenih administrativnih zavrzlama moglo pristupiti obnovi zgrada). Izvanredno stanje je, primjerice, proglašeno zbog rušenja mosta u Genovi 2018. kako bi što prije bio sagrađen novi, koji će biti pušten u promet 3. kolovoza.

Conte je objasnio kako bi, da je izvanredno stanje zbog koronavirusa prestalo 31. srpnja, završio i učinak čak 38 odredbi donesenih u posljednjih šest mjeseci. Prestala bi vrijediti odredba o uvođenju posebnih struktura za oboljele od koronavirusa, odredba o radu na daljinu, odredba o isplati mirovina s ranijim datumom kako bi se izbjegle eventualne gužve u poštanskim uredima itd., pa sve do odredbe koja omogućuje blokadu avionskih i drugih veza sa zemljama u kojima raste zaraza (trenutačno se u Italiju ne smije ući iz 16 zemalja) ili o početku školske godine u posebnim uvjetima (razmak od jednog metra među učenicima, kupnja klupa za jednog učenika).

Želja vlade da produlji izvanredno stanje, objasnio je Conte, nema nikakve veze s navodnom željom da se smanje slobode, za što je optužuje oporbeni desni centar, već jednostavno da se omogući daljnji rad uz donesene odredbe. Svojedobno je vlada desnog centra Silvija Berlusconija, a nakon potresa u L'Aquili, donijela i produljivala izvanredno stanje, pa je taj zakonski instrument primjenjivala i za mnoge druge operacije ubrzanja obnove starih ili gradnje novih objekata.

- Ne postoji vladina želja da se uvedu restriktivne mjere i nema potrebe dramatizirati ili strahovati od ukidanja sloboda - kazao je Conte.

Istodobno je u jednoj od prostorija Senata održano tzv. savjetovanje "negacionista COVID-19" koje je organizirao senator Lige Armando Siri. Naziv savjetovanja bio je "COVID-19 u Italiji između informiranja, znanosti i prava", a na njemu su, uz ostale, sudjelovali čelnik Lige Matteo Salvini, kritičar umjetnosti i parlamentarac Vittorio Sgarbi i tenor Andrea Bocelli. Svi su, dakako, bili bez zaštitnih maski, jer "koronavirus više ne postoji", kako je kazao Matteo Salvini.

Opasno negiranje virusa

Bocelli je kazao da nije poštovao karantenu jer ne trpi zabranu kretanja. Kada su ga nakon takvih izjava kojima je negirao opasnost od koronavirusa svi napali, izjavio je da je bio krivo shvaćen. No, Bocelli si je takvim "negacionističkim" držanjem zasigurno smanjio popularnost.

"Negacionistima" je odgovorio profesor zaraznih bolesti milanskog sveučilišta Massimo Galli kazavši da "sa znanstvene točke gledišta ne postoji nikakav temelj da se kaže kako virus više ne postoji, a ono što oni (negacionisti) lansiraju je opasno".

Komentara 2

SI
sisavac
13:18 30.07.2020.

ja bih izvanredno stanje držao sve dok postoji ijedna zaraženi... i tako idućih 50 godina bi vrijedilo stanje u kojem politika potpuno kontrolira život, a nakon toga nove generacije će poznavati samo taj ustroj i neće imati problema sa čipovima, kontrolom kretanja i misli... polako, razvoj čovjeka nikad nije zaustavljen, ovo je samo faza... znate kolko nam je samo vremena trebalo da se dignemo na zadnje noge?! sad bi neki da su promjene brže.. nejde!

PE
penelopea28
12:54 30.07.2020.

Contijeva vlada nije nikakva vlada ''lijevoga centra'', nego nacisticka vlada Angele Merkel, Conte je covjek Angele Merkel, koji vodi rat sa nacistima i islamistima protiv Italije i njihovoga naroda. Tajne sluzbe su ga snimale kako je obecavao Angeli Merkel da ce ici avionima po migrante ako mu Salvini, ministar unutarnjih poslova zatvori luke. Ovaj radi protiv vlastite drzave i naroda, nacisticki spijun, a za interese Angele Merkel. I sada im migranti masovno nasrcu u zemlju, i tijekom citave krize lockdowna, samo se oni mogu kretati po zemlji, a narod mora u logore, pravi pravcati SS-ovac, bolesnik, kriminalac, izdajnik vlastite drzave i naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije