Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotografirali dupine

Dok su mnogi gledali u nebo, oni su snimili prirodni fenomen

dupini
Foto: Institut Plavi svijet
1/5
11.08.2014.
u 23:40

- Redovnim istraživanjem nismo u mogućnosti pratiti kretanje dupina po noći pa nam je ovaj puta Mjesec omogućio da prikupimo rijetko dostupne podatke o ponašanju skupine dupina noću - priopćili su iz Instituta Plavi Svijet.

Dok su pogledi mnogih bili usmjereni prema nebu, istraživači Instituta Plavi svijet iskoristili su jučerašnji supermjesec za poseban terenski izlazak prilikom kojeg je, kako navode, izrazito sjajan Mjesec bio razlog za pogled u u suprotnom smjeru.

Institut Plavi Svijet već godinama istražuje zajednice dobrih dupina u širem akvatoriju otoka Visa, priopćio je Institut. S brodice pretražuju površinu mora, a prilikom pronalaska skupina dupina fotografiraju njihove leđne peraje. Fotografije im, kako objašnjavaju, omogućuju da raspoznaju pojedinačne dobre dupine, što se naziva fotoidentifikacija. Riječ je o metodi koja se temelji na korištenju prirodnih oznaka na tijelu i perajama životinja za razlikovanje jedinki. 

- U normalnim okolnostima, istraživanje se provodi po danu jer je u uvjetima smanjene vidljivosti teško pronaći skupinu dobrih dupina, a još je teže načiniti fotografije koje su dovoljno kvalitetne kako bi se pojedine životinje mogle prepoznati. No prirodni fenomen kojem smo jučer svjedočili pružio nam je priliku da se u večernjim satima otisnemo na pučinu i iskoristimo jaku mjesečinu, kao i neuobičajeno povoljne uvjete na moru, kako bismo pronašli dobre dupine i pratili njihovo ponašanje noću. Pritom su nastale jedinstvene fotografije skupine 10-ak dobrih dupina koji se u blizini rta Gatula na Biševu polagano kreću i odmaraju obasjani snažnim svijetlom supermjeseca. Tako smo se unatoč slabijoj vidljivosti veoma brzo našli uz skupinu dobrih dupina te smo osim u pogledu na Mjesec, uživali u pogledu na dobro nam poznate dobre dupine. Polagano smo se kretali uz ženke Coco i Leontinu i njihove godinu dana stare mladunce. Mladunci dobrih dupina su izrazito vezani uz majku, posebice u prvoj godini života pa su i ove ženke uz sebe neprestano imale vjernu pratnju. Prepoznali smo i Diomeda, mladog dupina koji se nedavno osamostalio i napustio svoju majku DeeDee. U društvu je bio i mužjak Vili kojeg često viđamo uz otok Vis. Pogled na dupine koji izranjaju na površini koja se presijava pod mjesečinom, prizor je koji doista zapanjuje - naveo je Institut Plavi Svijet u priopćenju.

Također su istaknuli kako prikupljene fotografije nisu vrijedne samo zbog jedinstvenih kadrova već i stoga što će pridonijeti cjelovitosti podataka koje posjeduju i koriste kako bi bolje razumjeli rezidentnu populaciju dobrih dupina srednjeg Jadrana. 

- Redovnim istraživanjem nismo u mogućnosti pratiti kretanje dupina po noći pa nam je ovaj put Mjesec omogućio da prikupimo rijetko dostupne podatke o ponašanju skupine dupina noću - dodali su. 

>> Supermjesec ponovno obasjao nebo

Komentara 1

ST
Stjepan
16:33 13.08.2014.

.....bravo za Institut Plavi Svijet. za primjer navodim jucer preminulog Robin Williams-a; The Fisher King, 1991. There's three things in this world that you need: Respect for all kinds of life, a nice bowel movement an regular basis, and a a navy blazer. [ Tamo su tri stvari u tom svijetu koje ti trebaš: Poštovanje za sve vrste od života, lijepo gibanje crijeva na redovitoj osnovi, i mornarsku jaknu.]

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije