Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljstvo

Prosvjed dvjestotinjak Uljanikovih radnika: Traže ulazak u štrajk i ostavku Uprave

Radnici Uljanika traže ostavku Uprave i nakon odobravanja kredita
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/8
23.01.2018.
u 12:10

Tijekom jutra predstavnici Jadranskog sindikata i Sindikata Istre i Kvarnera, koji su uz druge sindikate u Štrajkaškom odboru, izvijestili su okupljene radnike brodogradilišta Uljanik kako su Upravi prenijeli njihove zahtjeve

Dvjestotinak Uljanikovih radnika nezadovoljni odlukom Štrajkaškog odbora o stavljanju štrajka u mirovanje, u utorak prijepodne okupilo se ispred Upravne zgrade pulskog Uljanika zahtijevajući ulazak u štrajk i ostavku Uprave društva.

Njima se pridružilo desetak aktivista Živog zida i Radničke fronte koji su najprije pred Uljanikom organizirali akciju „Potrubi za Uljanik“, a zatim su ušli u krug brodogradilišta među radnike i sudjelovali u prosvjedu, izvikujući parole protiv Uprave društva tražeći njihovu ostavku. 

Tijekom jutra predstavnici Jadranskog sindikata i Sindikata Istre i Kvarnera, koji su uz druge sindikate u Štrajkašom odboru, izvijestili su okupljene radnike brodogradilišta Uljanik kako su Upravi prenijeli njihove zahtjeve - da se jutrošnje spontano okupljanje legalizira i prizna za štrajk, da se na pulskim navozima zadrži brodograđevna djelatnost, te da Uprava odstupi.

Predstavnici tih sindikata pozvali su radnike da se vrate na svoja radna mjesta što je dio okupljenih, poslušao dok je jedna skupina nastavila prosvjed.

S njima je pokušao razgovarati direktor Korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić, no to se zbog prekidanja i verbalnih dobacivanja pokazalo nemogućim.

U međuvremenu Štrajkaški odbor se tijekom jutra ponovno sastao, ali je tom prilikom došlo do razmimoilaženja mišljenja unutar odbora u kojem su trinaest članova, pa su pojedinci napustili sastanak.

"Ja sam legalist i ostajem pri svojoj odluci. Ostaje nam čekati tih 48 sati koliko je potrebno, kako je najavila uprava društva Uljanik, da se radnicima isplati plaća za prosinac. U slučaju da se plaća ne isplati krećemo u štrajk", izjavio je za Hinu regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko.

Naglasio je kako je većina radnika Uljanika na svojim radnim mjestima i obavljaju svoj posao.  

Štrajkaški odbor u Uljaniku u utorak rano ujutro donio je odluku kojom se štrajk zbog neisplate plaća i božićnice u brodogradilištu stavlja u mirovanje u idućih 48 sati, a da će ako plaća radnicima u tom roku ne bude isplaćena, štrajk ponovno aktivirati u petak.

Očekivani je to epilog nakon što je u ponedjeljak poslijepodne iz Bruxellesa stigla  Odluka Europske komisije kojom se odobrava državna potpora za sanaciju Uljanika, a što je bilo jamstvo koje su sindikati tražili kako bi Upravi dali još nekoliko dana vremena do ispunjenja svog zahtjeva.

"Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja", priopćila je u utorak EK.

U vlasničkoj strukturi brodogradilišta Uljanik 48 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZZO), Kapitalni fond ima 6,62 posto dionica, a Fond za financiranje razgradnje NE Krško 4,97 posto, HZZO 3,88 posto, dva obvezna mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi imaju 3,97 i 3,31 posto dionica, Adris grupa 2,47 posto itd. 

Radnici Uljanika traže ostavku Uprave i nakon odobravanja kredita
1/13

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
12:40 23.01.2018.

gotova je priča o brodogradnji na sjeveru jadrana. prije neki dan je i sam debeljak rekao da on ne bi ulazio u to, jer da u ovakvim uvjetima nema šanse za opstanak. badava državna jamstva, samo će se poduzeće bespotrebno dodatno zadužiti, pa će u stečaju biti manje love za preostale radnike, kooperante (zanimljivo kako oni ne propadaju u toj suradnji sa brodogradilištem, oni znaju kolka je cijena njihovih poslova i ne rade sa gubicima, jer iza njih ne stoji, hm, država!). radnici imaju zahtjeve? super. ajmo im pustiti epizodu top lista nadrealista, štrajk rudara! u tom realističnom prikazu našeg svijeta će se prepoznati svatko od nas, bio on radnik, taksist, mali lokalni političar, ili veliki državni igrač.

GU
General_U
13:41 23.01.2018.

opljačkala vas vaša uprava, rupa bez dna ima toga u istri ko bi reka...koliko ste novca ugurali tim lopinama i opet fali do kada???

SJ
Sve je uzalud
19:47 23.01.2018.

.......niti jedna revolucija nije izvojevana galamom........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije