Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagodba

Isprikom u novinama izbjegao odštetu od koje bi zaboljela glava

'20.09.2010., Koprivnica - Milan Gajski, novi vlasnik posrnule tvornice obuce Sloga. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
21.09.2010.
u 10:18

Koprivnički poduzetnik kazao je za Pevecova stečajnog upravitelja da je "rastrajhao 20 milijuna kuna" i zaradio privatnu tužbu zbog klevete.

Zadovoljan sam njegovom isprikom, ali smatram da do svega nije trebalo ni doći. Prvi sam put nekoga tužio zbog klevete, i to zato što je gospodin Gajski doista prešao granicu – kazao je Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca, nakon što je u Večernjemu listu pročitao oglas s doista neuobičajenim sadržajem.

"Simboličnih" 10.000 kn

– Ovime se javno ispričavam gospodinu Darku Šketu za sve svoje izjave dane u medijima tijekom ove godine u kojima sam ga spominjao u negativnom kontekstu – napisao je u oglasu koprivnički poduzetnik Milan Gajski, odnedavno novi vlasnik posrnule tvornice cipela Sloge.

Ta je tvornica poznata po tome da ju je u proteklih nekoliko godina od stečaja pokušao spasiti Damir Polančec, ishodivši da je preuzme država, a za šefa uprave došao je Šket. Sloga je ipak završila u stečaju, Šket je otišao za stečajnoga upravitelja u Pevec, a Gajski je nedavno kupio strojeve, nekretnine i preuzeo dio radnika te nastavio proizvodnju.

Koprivnički je poduzetnik Šketa u Večernjemu listu u svibnju ove godine optužio da je za svoga mandata na čelu Sloge "rastrajhao 20 milijuna kuna", na što ga je ovaj tužio zbog klevete.

Na prvome ročištu, prije desetak dana, Gajski se nije pojavio, da bi se jučer pojavila njegova javna isprika Šketu. U međuvremenu su, kako se doznaje, sklopili izvansudsku nagodbu.

– Nisam se želio potezati po sudu, meni to ne treba – kazao je Gajski, koji će bivšem Sloginu šefu uprave platiti i odštetu od 10.000 kuna, na koliko su se pogodili.

Na pitanje zašto je odustao od svojih tvrdnji da je Šket "muljao" u Slogi sada oprezni Gajski odgovorio je kako postoje institucije koje bi se time trebale baviti.

– Javnom isprikom moj je klijent dobio zadovoljštinu, a doista je od izjave Gajskoga pretrpio štetu. Novčani iznos odštete doista je simboličan – kazao je Krunoslav Kunštić, Šketov pravni zastupnik, kazavši kako će povući tužbu za klevetu nakon što sličnu javnu ispriku Gajski objavi i u lokalnom tjedniku koji je također prenio njegove izjave o Šketu, jer je i to dio nagodbe koju sklopili.

Nije gotov sa Slogom

Sve u svemu, koprivničkog će poduzetnika njegov "dug jezik" stajati oko 15.000 kuna. No, da je izgubio tužbu, tome iznosu, lako je moguće, morao bi pripisati još jednu nulu jer odšteta koju bi zatražio Šket sigurno ne bi bila u "simboličnom iznosu" od 10.000 kuna.

S druge strane, izvansudskom nagodbom s Gajskim za Pevecova stečajnog upravitelja još nije zatvoreno poglavlje zvano "Sloga". Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici protiv njega je u srpnju ove godine podnijelo optužni prijedlog zbog kredita od pet milijuna kuna koji je Podravka dala tvornici obuće. Suoptuženi su Darko Marinac i Zdravko Šestak, bivši šefovi Podravkine uprave.

Kredit je plasiran 2007. godine kao dio "Polančecova plana" za spas Sloge. Međutim, kredit uopće nije imao valjano pokriće, kao što ga nije imao – kako se poslije ispostavilo – ni cijeli plan bivšeg potpredsjednika Vlade. Kad je Sloga već bila pred stečajem, Šket je, prema slovu optužnoga prijedloga, naknadno dao založno pravo nad već opterećenim nekretninama tvornice obuće.

Prvo ročište u tom slučaju trebalo bi se održati u listopadu. Naravno, ako u međuvremenu ne dođe do izvansudske nagodbe te se Državno odvjetništvo ne ispriča Šketu.

Ključne riječi

Komentara 3

CA
capronza
17:30 21.09.2010.

To bi trebalo vrijediti i za \"novinare\", da ih ne zaboli glava kad stignu prijave zbog kleveta.

GG
ggajski
22:02 04.07.2015.

Moj djed je posteno zaradio taj novac,a vi bi si pimpeke popusili za zaradu,dok on radi ko konj za novce!!!

VK
vječni krojf
11:51 21.09.2010.

Evo kako lako covjek zaradi 10000 kuna.Ako sada i drzavno odvjetnistvo odustane od tuzbe,eto i novih 10 000 kuna.Covjek ni kopao ni orao a sleglo 20 000 jaja.Lijepa zarada,a dali je postena?....otom potom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije