Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ispraćen drugi hrvatski kontingent u eFP u Poljsku

Damir Krstičević je rekao kako Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.
03. travnja 2018. u 15:44 4 komentara 417 prikaza
Svečani ispraćaj u Vinkovcima
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/4

Sto pripadnika Gardijsko oklopno mehanizirane brigade iz Vinkovaca danas je svečano ispraćeno u Poljsku gdje će biti dio multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u sklopu ojačane prednje prisutnosti NATO-a (2. . HRVCON eFP). Svečanom ispraćaju pripadnika HV-a, koji je upriličen u vojarni 5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, nazočio je i ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević koji je rekao kako Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.

Zagreb: Konferencija za medije o nabavi vojnih borbenih aviona F-16 C/D Barak Krstičević: Zrakoplovi bi trebali letjeti 25 do 30 godina

- U godinama nakon Domovinskog rata oduzimanjem materijalnih prava pripadnicima HV-a,, stražarskog dodatka kao i naknada za terenski rad te zapuštanjem sustava dopušteno je da erozira pobjednički duh Hrvatske vojske. Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku, istakao je Krstičević.

Najavio je i kako će vojnicima nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora biti ponuđeni ugovori na neodređeno vrijeme ali i podsjetio kako se HV vraća u gradove gdje joj je i mjesto. Prema riječima ministra do kraja godine pripadnici Puma biti će vraćeni u Varaždin dok će u Pločama biti ustrojena satnija mornaričko-desantnog pješaštva.

Svečani ispraćaj u Vinkovcima | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Ispraćaj HV-a u Poljsku Krstičević je iskoristio i da još jednom prokomentira kupovinu F16 zrakoplova od Izraela ističući kako je to povijesna odluka Vlade RH kao i da je san da se 2020. godine, kada Hrvatska predsjedava EU i slavi 25. godina vojno-redarstvene akcije Oluja, na hrvatskom nebu mogu vidjeti prva dva F16 kojima pilotiraju hrvatski piloti. Godinu dana poslije treba stići još šest kupljenih F16, a 202. 2022. još četiri.

Hrvatska vojska 'Opasni presedan' CMS: Vojno osposobljavanje je novi oblik obaveznog vojnog roka

- Odluka o kupovini aviona pokazuje odgovornost Vlade RH prema budućim generacijama, a u isto vrijeme ima značaj i za cijelo hrvatsko društvo te ne predstavlja samo dobitak za sigurnost i obranu već otvara vrata i intenziviranju gospodarske, znanstvene i strateške suradnje s Izraelom, rekao je Krstičević.

Na ispraćaju pripadnika HV-a u Poljsku bili su i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak kao i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

U sklopu ispraćaja obilježena je i 11. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a blagoslovljen je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti položen u krugu vojarne za novu kapelicu. Isto tako dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća te predstavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Svečanosti su nazočili i članovi obitelji i rodbine vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti predvođeni županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.

avioni podijelili struku Selak: Za 500 milijuna dolara mogli smo bolje, Antun Tus: F-16 je izuzetan! Gotovina čestitao susret Vojni biskup Bogdan u posjetu HRVCON-u u Poljskoj i Litvi F-16 DVA PRIJEDLOGA Doznajemo kako će izgledati hrvatski F-16
Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?