Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dio grupe pod vodstvom

Ispraćen drugi hrvatski kontingent u eFP u Poljsku

Svečani ispraćaj u Vinkovcima
Foto: Branimir Bradarić
1/4
03.04.2018.
u 15:44

Damir Krstičević je rekao kako Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.

Sto pripadnika Gardijsko oklopno mehanizirane brigade iz Vinkovaca danas je svečano ispraćeno u Poljsku gdje će biti dio multinacionalne borbene grupe pod vodstvom SAD-a u sklopu ojačane prednje prisutnosti NATO-a (2. . HRVCON eFP). Svečanom ispraćaju pripadnika HV-a, koji je upriličen u vojarni 5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, nazočio je i ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević koji je rekao kako Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.

- U godinama nakon Domovinskog rata oduzimanjem materijalnih prava pripadnicima HV-a,, stražarskog dodatka kao i naknada za terenski rad te zapuštanjem sustava dopušteno je da erozira pobjednički duh Hrvatske vojske. Izravna posljedica takvih mjera bio je smanjen interes naših mladih za vojsku, istakao je Krstičević.

Najavio je i kako će vojnicima nakon odrađenoga dvogodišnjeg ugovora biti ponuđeni ugovori na neodređeno vrijeme ali i podsjetio kako se HV vraća u gradove gdje joj je i mjesto. Prema riječima ministra do kraja godine pripadnici Puma biti će vraćeni u Varaždin dok će u Pločama biti ustrojena satnija mornaričko-desantnog pješaštva.

Foto: Branimir Bradarić

Ispraćaj HV-a u Poljsku Krstičević je iskoristio i da još jednom prokomentira kupovinu F16 zrakoplova od Izraela ističući kako je to povijesna odluka Vlade RH kao i da je san da se 2020. godine, kada Hrvatska predsjedava EU i slavi 25. godina vojno-redarstvene akcije Oluja, na hrvatskom nebu mogu vidjeti prva dva F16 kojima pilotiraju hrvatski piloti. Godinu dana poslije treba stići još šest kupljenih F16, a 202. 2022. još četiri.

- Odluka o kupovini aviona pokazuje odgovornost Vlade RH prema budućim generacijama, a u isto vrijeme ima značaj i za cijelo hrvatsko društvo te ne predstavlja samo dobitak za sigurnost i obranu već otvara vrata i intenziviranju gospodarske, znanstvene i strateške suradnje s Izraelom, rekao je Krstičević.

Na ispraćaju pripadnika HV-a u Poljsku bili su i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak kao i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

U sklopu ispraćaja obilježena je i 11. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a blagoslovljen je i temeljni kamen koji je na kraju svečanosti položen u krugu vojarne za novu kapelicu. Isto tako dodijeljene su i nagrade, priznanja i promaknuća te predstavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Svečanosti su nazočili i članovi obitelji i rodbine vojnika koji odlaze u misiju u Poljsku te predstavnici lokalnih vlasti predvođeni županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.

Komentara 4

NA
navi
16:18 03.04.2018.

samo bez cuge

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
17:36 03.04.2018.

opet mi ma istocni front idemo!?

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
22:53 03.04.2018.

Bravo ekipa..Sretno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije