Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koreje na Olimpijadi

Ispod jedne zastave

Zajednička zastava Sjeverne i Južne Koreje
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.01.2018.
u 17:12

Nakon što je razvio nuklearno oružje i zaštitio se od moguće vojne intervencije, Pjongjang ide u poboljšavanje odnosa

Prvi put zastava jedinstvene, za sada u stvarnosti nepostojeće ujedinjene Koreje zavijorit će se za manje od mjesec dana na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom gradu Pjeongčangu, a pod njom će zajedno nastupiti sportaši Sjeverne i Južne Koreje. Najbolji je to pokazatelj ekspresnog poboljšanja odnosa između dviju zemalja koje su u samo dva tjedna prešle put od zakletih neprijatelja do, ako ne prijatelja, a ono partnera i dobrih susjeda.

Poboljšavaju situaciju

Naravno, sport i Olimpijske igre u ovoj su priči samo pomoćno sredstvo u normalizaciji odnosa na Korejskom poluotoku koji je već desetljećima neuralgična točka istočne Azije i svijeta. Najava da će i ženska hokejska ekipa biti sastavljena od igračica iz obiju zemalja nije se svidjela južnokorejskim hokejašicama koje smatraju da tako nemaju šansu za medalju, no u igri su neki drugi, puno veći ulozi. Uostalom, nije ovo prvi put da se sport koristi kao sredstvo stabilizacije diplomatskih odnosa. I uspostava američko-kineskih odnosa u vrijeme Mao Ce Tunga s jedne i Richarda Nixona s druge strane počela je stolnoteniskim ogledima između američkih i kineskih sportaša.

Seul je više nego povoljno prihvatio ponudu Kim Jong-una za otvaranje pregovora o stabilizaciji stanja koju je iznio tijekom novogodišnjeg govora, no još nitko ne može biti potpuno siguran kako će se sve odvijati. Nekoliko je mogućih pozadina te nagle “otvorenosti” Pjongjanga prema normalizaciji odnosa na Korejskom poluotoku.

Ipak, najizvjesnija je mogućnost da je Pjongjang odlučio 2018. godinu iskoristiti za poboljšanje stanja nakon što je ostvario svoj strateški cilj u razvoju nuklearnog oružja. Jednostavno rečeno, nakon što je razvio nuklearne bojeve glave i interkontinentalne rakete, osigurao je da svaka vojna sila, uključujući i Sjedinjene Države, dobro razmisli prije nego što odluči pokrenuti bilo kakav napad na Pjongjang. U procesu razvoja svoga raketnog programa, Sjeverna Koreja je potpuno narušila odnose s međunarodnom zajednicom, zaoštrila je odnose s Kinom, izazvala cijeli niz međunarodnih sankcija, ali nakon što je sada došla do cilja, Kim Jong-un započinje poboljšavati odnose sa svijetom.

Razumijemo ih bolje nego itko

Novim zatopljavanjem odnosa između Pjongjanga i Seula nisu svi zadovoljni. Američki državni tajnik Rex Tillerson ustvrdio je da SAD imaju dokaze da međunarodne sankcije doista počinju pogađati Sjevernu Koreju, optužujući uz to Rusiju da još ne provodi sve mjere. Konzervativci na zapadu drže da je posljednja inicijativa Kim Jong-una i početak normalizacije odnosa samo manevar za ublažavanje sankcija, koji neće uroditi stvarnim plodom. No činjenica je da “omekšavanjem” odnosa između Sjeverne i Južne Koreje slabi utjecaj Sjedinjenih Američkih Država u toj regiji, a već su, bar privremeno, otkazane ili bar odgođene tradicionalne vojne vježbe južnokorejske i američke vojske. Zatopljenjem odnosa nije baš zadovoljan ni Japan kojemu više odgovara da se Pjongjang i Seul glože međusobno nego s Tokijem. S druge strane, jača položaj Kine jer Peking je već godinama glavni sjevernokorejski partner, ako ne i mentor.

Na sva upozorenja o mogućoj sjevernokorejskoj prijevari Južna Koreja odgovara da će svakako biti na oprezu, ali nastavlja pregovore.

– Mi razumijemo Sjevernu Koreju bolje nego itko drugi – istaknula je južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha. 

Zajednička zastava Sjeverne i Južne Koreje
1/10
   

Komentara 9

DU
Deleted user
20:54 19.01.2018.

vidi kim kako svijet funkcionira. tako smo i mi izgradili ilegalne kuce po hrvatskoj. dobro kaze ona nasa polovica "ko pita skita"

NV
NV
21:07 19.01.2018.

Nisu to splićani i purgeri.

ST
Startrack
23:50 19.01.2018.

Nije se on zastitio od tudje intervencije, to je on uradio da moze druge ucjenjivat damu salju hranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije