Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
testirajte se

Ispitajte svoj IQ: Okušajte se u testovima profesora genijalca

ivan ivec
Anto Magzan/PIXSELL
04.11.2012.
u 13:00

Svaki zadatak treba najprije promatrati kao jednostavan, ne smije se ići s mišlju da je nesavladiv. Ako to ne upali, tada ga treba doživjeti kao težak, pa će i trud za rješavanje biti veći

Jedan od članova Svjetskog direktorija genija, vrlo probranog društva u koje se ulazi isključivo zahvaljujući egzaktnom mjerilu, kvocijentu inteligencije, čitateljima Večernjaka donosi svoje testove za mjerenje IQ-a, uz pomoć kojih svatko može iskušati svoje umne kapacitete.

Profesor Ivan Ivec, dio “moćne gomilice” od 16 Zemljana, ima IQ 169 i po tome je dokazani genijalac koji je status potvrdio nizom testova i mjerenja. Svladavanje zadataka mu je, kaže, umjerena zabava koja ga donekle ispunjava, ali i način održanja mentalne spreme, kao što sportašu vježbanje u teretani služi održanju tjelesne kondicije. No, onaj tko zadatke ispunjava želi znati i kako oni nastaju, pa se Ivec upustio i u sastavljanje testova, što je kudikamo napornije od rješavanja.

Promicanje znanja

– Za stvaranje dobrog testa bitno je i vlastito iskustvo u rješavanju barem sličnih testova, ali i godine strpljivog i predanog rada – kaže profesor koji svoje uratke objavljuje na web stranici ivec.ultimaiq.net. Posljednjih dana stranica je, ističe, zabilježila rapidan rast broja posjeta, a to mu samo ide u prilog jer je Ivecu stalo da se rješavanje i sastavljanje IQ testova, ali i važnost znanja, popularizira, za što je internet, kaže, idealan alat. Za sastavljanje testa, doduše, treba i vremena i motivacije, pa im se i autor zbog školskih obveza ne posvećuje uvijek.

– Ponekad se testovima ne uspijevam pozabaviti mjesecima, a ponekad ga složim u samo nekoliko dana – napominje križevački Samoborac sa svjetskog popisa genijalaca i nastavlja da je dobro uhvatiti se ukoštac sa zadacima jer s vremena na vrijeme osjeća i mentalnu korist.

Iz toga nije teško zaključiti kako testovi, pogotovo kad osoba sazna da ih je uspješno riješila, mogu biti blagotvorni za raspoloženje, a zahvaljujući Ivecu, Večernjakovi čitatelji lako mogu provjeriti ide li im rješavanje zadataka za visokointeligentne ljude i hoće li ih ishod učiniti sretnim.

I Ivec ističe da je zadovoljan kad nađe put – ili “puteljak” – kojim inteligentno apsolvira i najteže intelektualne prepreke. No, bude i samokritičan.

– Stvaranje testova je i avantura u kojoj nikad ne znaš dokle ćeš dogurati i što ćeš time postići. Ja, primjerice, nisam posve zadovoljan svojim testovima i smatram da bi ih trebalo podići i na stepenicu više – ističe.

Bez vremenskog ograničenja

Testovi za IQ se obično dijele na prostorne, numeričke i verbalne.

– Oni koje ja sastavljam su tzv. high range, testovi visokih rangova svih triju vrsta, koji nastoje mjeriti inteligenciju od najniže do najviše, a mogu biti i kao dopuna standardnim psihološkim testovima. Vremenskog ograničenja za rješavanje nema – objašnjava genijalac, tvrdeći da za testiranje nikad nije kasno. No, kao što za rješavanje nije presudna fizička snaga, tako za detekciju točnih odgovora nema ni univerzalnih savjeta. Prije rješavanja ne morate, primjerice, biti natašte, a nije važno ni koje je doba dana.

– Većina zadataka ima svoju pravilnu, čak i jednostavnu logiku, koju treba pronaći. Jednostavnost, naime, nije u opreci s pameću – tumači budući doktor matematike. Ovdje vrijedi i savjet koji daje svojim učenicima.

– Savjetujem im da svaki zadatak promatraju kao da je jednostavan. A ako nakon nekog vremena ne nađu rješenje i odustanu, neka počnu na test gledati kao da je težak, ta metoda meni uvijek djeluje – zaključuje Ivan Ivec.

>>Djevojčica (12) ima IQ 162, veći čak i od Einsteina i Hawkinga

Objavljujemo prvi dio testa, a cijeli test pronađite u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
18:35 04.11.2012.

Test inteligencije bi trebao biti malo pametniji. Da bi čovjek bio pametan ne mora znati koliki je korijen iz 144 ili koliko je 2 na petu. Bez korijena, potencija, i sl. ne možete riješti ovaj test. To je preduvjet. Prema ovome testu, dragi moj profesore Ivec, Tales iz Mileta ispao bi budala, a projektanti i graditelji egipatskih piramida ispali bi najveći tukci na svijetu. Najveći um koji je ikada hodao zemaljskom kuglom, Eratosten, genij na genijima, koji je prije 2300 godina izračunao opseg zemlje (bez da se maknuo iz Aleksanrije) preciznije od najsuvremenijih GPS uređaja, ako se uzme u obrzir da nije imao niti jedno jedino pomagalo, prema ovom vašem testu ispao bi majmun. Osmislite malo inteligentniji test, dragi profesore.

ZW
zweistein
19:14 04.11.2012.

pametnjakovići!!!!!!!!!!! prestanite trkeljati i ponudite rješenja. dosta je bilo kibi dabi. da vidim tko se usudi.

EU
eurobanana
14:46 04.11.2012.

Hm .. nekako sumnjam da postoje bilo kakve državne odobreni IQ testovi. Postoje desetine različitih definicija inteligencije, čak i za psihološkim testovima su glavne točke i kreće se potpuno drugačiji, a rezultati variraju dosta. Što bi trebalo biti na svimm državnim odobrenih testovima inteligencije ? Koje regulatorno tijelo treba? daroviti modela financiranja, u Freiburgu, vjerovalo se, na oslobođenje od školarina, ja mogu misliti kao singl. Da to ne može biti. Postoje samo države certificirani psiholog, obavljati ispitivanja, ali ja ne mislim više. Ispitivanja u školama, ali su također škola-psihološka ispitivanja i nema pravih IQ testovi. Tako je barem u mojim školskim danima i mislim previše teško, to je tako uvijek. Budući IQ također je navedeno, ali nije imao nikakvu važnost. To je također napravio ga vrlo jasno da nas u tom trenutku. je o tekstu, test je dizajniran za IQ rasponu između 95-115. A čak u rasponu od 95 do 115, to je prilično procjena ... . Zanimljivo je također bio područja u kojima imam snage i slabosti u ono što vjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije