Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maroko

Islamistička stranka pobijedila na izborima u Maroku

muslimanka, burka
Reuters/PIXSELL
26.11.2011.
u 18:57

Stranka koja je bliska kralju Mohamedu IV. osvojila je najveći broj mjesta u parlamentu te sad iz nje mora uzabrati osobu koja će biti imenovana premijerom

Na prvim izborima koji su se održali u Maroku nakon Arapskog proljeća, pobjedu je odnijela Islamistička stranka sa 80 dobivenih mjesta u parlamentu od 395 ukupnih mjesta javlja BBC.

Stranka koja je bliska kralju Mohamedu IV. osvojila je najveći broj mjesta u parlamentu te sad iz nje mora uzabrati osobu koja će biti imenovana premijerom.

Kralj je u srpnju ove godine usvojio novi ustav kojim parlament i premijer imaju više ovlasti nego što je to bio slučaj prije uvođenja reformi koje kralj zagovara.

Dosadašnji premijer Abbas el Fassi je sa svojom strankom na drugom mjestu sa 47 osvojenih mjesta.

 

Komentara 10

OB
-obrisani-
20:17 26.11.2011.

To je njihov izbor, pravo je arapa kao i svih drugih da si izaberu vlast kojoj vjeruju, poštujmo njihov izbor vlasti kao i zakone koje će uvesti, ali unuar svojih granica, tako će i oi nadam se poštivati izbor lijevih ili desnih u Europi i neka počnu poštivati naše zakone, recimo po pločnicima Pariza se ne moli petkom jer ometa red i mir, dakle na francuskoj policiji je da to ukloni, naravno samo treba pokazati političku volju. Evo pridružujem se čestitkama novoizabranom vodstvu u Maroku i neka im je sa srečom

ST
starimladi
21:21 26.11.2011.

Šerijat i demokracija su nespojivi. Demokracije nema bez poštivanja načelne jednakosti svih građana (dakle i građanki), bez vjerskih sloboda (dakle i slobode od religije za) ibez sekularizma.

RE
@rea
19:55 26.11.2011.

Magreb je krenuo putem bez povratka. U Tuneziji generalni tajnik Enahde zaziva 6-ti kalifat i oslobadjanje Jerusalema. U Maroku islamisti. U Alžiru se takodjer zakuhava. Polako, ali sigurno, AQMI napreduje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije