Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Poslali islamiste da se deradikaliziraju, a oni postali još radikalniji

Francuska je zatvorila centar u kojemu su pokušali 25 radikalnih islamista izvesti na pravi put - rezultat pilot - programa je katastrofalan.
05. kolovoza 2017. u 19:23 6 komentara 1753 prikaza
Borac ISIL-a
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon krvavih terorističkih napada u 2015. i 2016. godine u Francuskoj koje su odnijele 240 žrtava, tadašnji premijer Manuel Valls pokrenuo je pilot-program odvikavanja od terorizma i islamskog radikalizma.

Egzorcist (film) NAKON 2015. Protiv migranata i terorizma Francuzi se bore privatnim egzorcistima

Međutim, taj program nije dao poželjan rezultat i sada je propao jer nemoguće je liječiti ljude i pokušati ih odviknuti od radikalnog islama koji oni smatraju putem u raj.

Klanjanje ili Marseljeza

Naime, u tom je centru bilo 25 radikalnih islamista, koji su se trebali vratiti na pravi put, muškarci u dobi između 18 i 30 godina koji su bili na ratištu u Siriji i u Iraku na strani terorističke organizacije Islamske države i Al-Qa’ide. Iako su se francuske vlasti nadale kako će taj pilot-program uspjeti i pomoći muslimanskim radikalistima da se vrate na pravi put, zanemarili su mišljenja stručnjaka kako će taj program zapravo imati kontraefekt i više radikalizirati islamiste te ih potaknuti na mržnju društva. Upravo se to i dogodilo. Svi islamisti napustili su program tvrdeći kako je taj pilot-program odvikavanja od islamskog radikalizma zapravo antiislamska indoktrinacija.

– Umjesto da smo klanjali, mi smo petkom cijeli dan pjevali Marseljezu – požalio se jedan islamist. Ovakvu vrstu pilot-programa, koji se sastojao, među ostalim, od igranja nogometa, odlaska u teretanu, a poslije i upisa na sveučilište, imala je i Danska, ali on također nije dao željene rezultate.

S druge strane, Nizozemska i Belgija poduzele su drastičnije mjere. Nizozemska je najrigoroznija pa je zabranila nekim džihadistima povratak u zemlju, a oni koji su se vratili suočili su se sa suđenjem i, po zakonu, ako čekaju presudu na slobodi ili su dobili uvjetne kazne ili su je odslužili, moraju nositi posebne narukvice preko kojih ih policija stalno prati. Belgija, iz koje ima najviše džihadista po stanovniku, ne samo da sudi onima koji su se vratili s ratišta već i onima koji nisu nikamo išli, ali su ohrabrivali druge da se idu boriti. Slično je i u Njemačkoj.

Potencijalni samoubojice

U međuvremenu, Interpol je objavio listu sa 173 potencijalna bombaša samoubojice pripadnika terorističke organizacije Islamske države. Među njima je i velik broj džihadista iz EU i zemalja Balkana.

Jedan od najopasnijih terorista s popisa je i Nijemac, 27-godišnji Sami J., koji se predstavlja kao Abu Assid al-Almani. Na listi osoba za kojima je Interpol raspisao tjeralice zbog povezanosti s islamističkim terorizmom je 17 državljana BiH, među kojima Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, Ines Midžić iz Bihaća, Fikret Hadžić, Jasmin Keserović zvani Japa, Amir Selimović rodom iz sela Svojat kod Živinica u BiH te državljanin Srbije Goran Pavlović Abdulah, ratnog imena Ebu Ubejde.

Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost (ANB) tvrdi kako raspolaže podacima o crnogorskim državljanima bliskim radikalnom islamističkom pokretu koji se nalaze na Interpolovoj tjeralici. Među državljanima Crne Gore o kojima ANB ima podatke je nekoliko studenata iz Bara, Plava i Ulcinja koje tajna policija drži pod strogim nadzorom.

Napad u Hamburgu Napad u Njemačkoj Napadač u Hamburgu Palestinac labilne psihe Macron sa zavađenim libijskim liderima Al-Sarrajom (lijevo) i Haftarom AKCIJA PARIZ-RIM Macron: Sabirni centri i u Libiji da odvojimo migrante od izbjeglica Njemačko oružje Glavna zvijezda mimohoda za Dan Bastille bila je nova puška
Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • gooniegoogoo:

    nisu oni nepopravljivi nego leftardska retardiranost

  • Tihi:

    Poslali islamiste da se deradikaliziraju, a oni postali još radikalniji.. Ima pametnihoni su toliko pametni da bi se moglo reći blago njima. Ptobajte Američkoj vojsci komandi reći da povoljno prodaju i podjele svoje oružje Rusima i da počnu proučavati Komunizam ... prikaži još!Komunizam i neka se od sada bave poljoprivredom ! rezultat pilot programa bio bi fantastičan """katastrofalan."" I onda bi se neki čudili i tome , kako to da recimo od masovnih ubojica kriminalaca ne možeš napraviti anđele ...

  • zimerman:

    Zalosno, sta ljevicarski mozak moze da smisli .