Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kako danas djeluje nekad najradikalnija islamistička organizacija u BiH

Nije poznato poduzimaju li sigurnosne službe i pravosuđe mjere prema organizacijama u koje se proteklih godina“kamuflirao” AIO
13. studenoga 2017. u 10:02 33 komentara 12294 prikaza

Nekada najradikalnija islamistička organizacija u Bosni i Hercegovini - Aktivna islamska omladina (AIO) više nije aktivna. Prema po- dacima koje je, na zahtjev pojedinih državnih parlamentaraca, dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH, AIO je potpuno obustavio svoje djelovanje, barem kada je riječ o BiH, piše Večernji list BiH.

granica povjerenstvo odlučilo Ako putujete preko ovih BiH graničnih prijelaza stiže važna obavijest!

Prestanak s radom

Prema raspoloživim operativnim saznanjima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, udruga građana “Aktivna islam ska omladina” nije aktivna i prestala je s radom i djelovanjem u BiH - navelo je u svom odgovoru Ministarstvo.

No, u prvim poslijeratnim godinama to je bila najglasnija organizacija koje je zagovarala talibanske standarde u bosanskohercegovačkom društvu i pokazivala, malo je reći, simpatije za djelovanje radikalnih terorističkih skupina u svijetu. 

Sjedište im je bilo u Zenici, a okupljali su, kako su sami tvrdili, nekoliko tisuća članova diljem BiH. Embrij organizacije bio je nekadašnja postrojba Armije RBiH “El Mudžahid”. Uz propagiranje islamskog misionarstva, šerijata i ono što su nazivali “izvornim islamom”, organizaciju su kasnije mediji povezivali s poslijeratnim ubojstvima Hrvata po središnjoj Bosni, pa i atentatom na doministra unUtarnjih poslova Jozu Leutara, ali te tvrdnje nikada nisu dobile svoj pravni epilog.

Ipak, pripadnici ove selefijske organizacije kasnije su bili itekako predmetom interesa domaćih i stranih sigurnosnih službi. Pripadnik AIO-a Muamer Topalović počinio je pokolj hrvatske obitelji kod Konjica, ali je to procesuirano kao čin pojedinca, a ne skupine.

Sumnja u kamuflažu

NATO-ova izvješća iz 2005. godine navode sumnju da je AIO zapravo nastavio rad kroz druge još radikalnije organizacije pa bionda i tvrdnja SIPA-e o prestan- ku djelovanja AIO-a bila mno go jasnija. AIO je, prema ovom izvoru, nastavio djelovati kroz
organizacije Aaktiv i Interaktiv, koje su preuzele islamske omladinske centre koji su do tada bili pod okriljem AIO-a.

O njihovu djelovanju i vezama s međunarodnim teroristima najviše je pisao nedavno preminuli novinar Esad Hećimović koji je godinama istraživao djelovanje radikalnih islamskih skupina u BiH. Poduzimaju li sigurnosne službe i pravosudna tijela kakve mjere prema organizacijama u koje se proteklih godina “kamuflirala” Aktivna islamska omladina, javnosti nije poznato jer se takvi podaci klasificiraju kao tajni i strogo povjerljivi.

Potvrđeno je, međutim, zanimanje inozemnih sigurnosnih agencija za Aaktiv, Interaktiv i druge selefističke pokrete koji održavaju bliske veze sa sličnim organizacijama u Njemačkoj i drugim europskim državama. 

Otvorenje ambasade OTVORENJE AMBASADE 'Želimo Bosnu i Hercegovinu podržati u svim njenim nastojanjima' Srebrenica BROJNE OSUDE Islamska zajednica nije dopustila pokop sudioniku ZAVNOBIH-a na muslimanskom groblju Zastave, BiH, Turska IZETBEGOVIĆEVA OPORUKA Umjesto da postane Švicarska Balkana, BiH je postala balkanski Iran
UGRADNJA PREMOSNICA
Kićo Slabinac na respiratoru nakon rutinskog kirurškog zahvata na srcu
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
 • Avatar javorko
  javorko:

  Alija je bio sprski igrac,to potvrduje puno cinjenica,izmedu ostalog ljudi koji su mu bili bliski ..nikad se alija nije borio za bosnu vec za kradu i predaju..ovo je plan unistenja bih muslimana pomocu islama-arapske verzije..a zna se tko je plan osmislio

 • Deleted user:

  U Zenici su Hrvati izloženi etničkom čišćenju i za vrijeme rata i poslije rata, ovih dana zadnji Hrvati odlaze iz Zenice izloženi divljem šikaniranju od strane mnogobrojnih bošnjačkih ekstremista. Zašto o tome novine ne pišu ništa, gdje su reportaže, konkretne informacije?

 • Avatar javorko
  javorko:

  ja sam opet korak ispred svih ..znate li da gospon koji puno dela ima medu clanovima svoje stranke covjeka koji je lazirao dokumente islamistima?Covjek se bavi politikom ima domovnicu i nikome nista