Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sezonac se šokirao: Za 29 radnih dana dobio sam 2200 kn

Radio je s djevojkom i dva prijatelja. Ekipa je bila odlična, vesela, komunikativna, šaljiva, a prije svega marljiva.
14. srpnja 2018. u 14:27 57 komentara 36451 prikaza
Marin Čaljkušić
Foto: Privatna arhiva

Još jedan sezonac s nevjerojatnom pričom se javio iz Dalmacije. Riječ je o Kninjaninu Marinu Čaljkušiću koji se zaposlio u ugostiteljskom objektu ˝ETA˝ u Baškoj Vodi ( Makarska Rivijera).  Dogovorio je da dio plaće dobija na račun, a dio na ruke. 

Konobarenje SEZONCI 'Imam dnevnicu od 240 kuna, ali napojnice su jako dobre. Ne želim biti na teret roditeljima'

Radio je s djevojkom i dva prijatelja. Ekipa je bila odlična, vesela, komunikativna, šaljiva, a prije svega marljiva.

- Vrijedno smo radili, međusobno smo odlično funkcionirali, međutim problemi su se počeli polako stvarati, u 90% slučajeva razlog je bio banalan. Vlasnica objekta, ujedno i šefica, vrijeme uglavnom provodi na terasi kafića, eventualno se izgubi na 2 – 3 sata, ali obavezno ostaje do samog kraja radnog vremena, prepičava Čaljkušić. 

Monte Gastronomija Vlasnik Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj: Kad smo dobili zvjezdicu izbacili smo couvert

Kaže da vlasnica ima dobro uhodanu politiku poslovanja, koju su i oni morali prihvatiti ako su željeli zadržati radno mjesto. Naime, bili su primorani kucati zbirne račune za strane goste koji ne sadrže potrebne kodove, niti prolaze kroz sustav porezne uprave. U tom slučaju ti isti novci nisu oporezivi, a vlasniku ostaje čisti profit. Na kraju radnoga dana, pogađajte, u samom centru turističkog mjesta, prijavljeni promet ne premašuje 1500,00 HRK

- Bilo je slučajeva kada bismo slučajno otkucali pravi račun umjesto zbirne narudžbe, nemate pojma koliko bi se šefica naljutila, maltretiranje radi izdavanja računa bilo je neizdrživo. Počela je stvarati nelagodnu atmosferu u kafiću, poticala svakodnevne svađe, provocirala je curu koja je radila na sladoledima govoreći joj kako su Bosanci mutavi, smotani, nesposobni i nazivala ih raznim drugim imenima koje ne želim iznositi.

Nema tko raditi Lokali postali oglasne ploče, kuhara nema ni za 20.000 kn

Ubrzo su on, cura i prijatelj, zbog apsolutnog nefunkcioniranja stvari, dali otkaz, ali odradili i otkazni rok do 29.6. Ubrzo je došao jedan momak iz Metkovića bez radnog iskustva koji je ubrzo shvatio o kakvoj je ženi riječ i ubrzo otišao kući. Nako njega, zbog nedostatka radne snage, došlo je dvoje profesionalnih konobara iz Zagreba te ni njima nije dugo trebalo da o kakvoj šefici se radi i pod kolikim stresom se radi svaki dan. Kada je došao zadnji dan otkaznog roka, šefica im je rekla da dođu po novac koji im duguje, točnije 4000 kn. Njegova djevojka je otišla po novac, ali nije dobila ni lipe. 

Hrana Druga strana turizma Zagrepčani došli u dubrovački restoran pa doživjeli šok!

-  Odustali smo od razlike novaca i jednostavno čekali svoju plaću. Ali, ni tada se nismo obradovali. Ja sa 29 radnih dana 2200,00 kuna , kolega kojeg je odmah potjerala sa 14 radnih dana 1400,00 kuna , djevojka sa 29 dana na sladoledima i zarađenih 1700,00 kuna. I zadnjega ne želim spominjati, ali isto tako se nije obradovao. Sada od novca nema ništa, a ona mirno sjedi u svojoj bašti, kao da se ništa nije dogodilo i jedva čeka noć da može neku paru staviti u torbicu. Dobrodošli na sezonu, zaključuje mladić. 

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • ing-12345:

  I takvi poslodavci zatim cvile da nema radne snage tj. robova i kmetova za rad u sezoni u turizmu.

 • O_Johnny_O:

  Tako je meni bilo prošlo lito,doduše ja san dobija malo više od tih 1700,ista stvar sa računima,ista arogancija da bi još za kraj kad san iša ća stvar skoro prešla u fizički obračun jer bogati ko je vidija davat otkaz. ... prikaži još! Ti ugostitelji,velika većina su samo takve lopuže i izrabljivači. Država non stop nekakve poreze izmišlja a da jednu sezonu samo prođe po tim kafićima i restoranima sa inspekcijom ubrali bi novaca duplo od ukupnog prihoda turizma. Al to već spada u fikciju "Nekorumpirana Država Hrvatska".

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  čita li ovo Porezna uprava??? a tako radi većina.....nemojmo se zavaravat...