Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijske perspektive

Iskustvo i praksa – hrvatske i poljske regije o suradnji s Unijom

Županije
27.04.2018.
u 09:29

I poljske i hrvatske regije moraju ‘stajati na straži’ i štititi kohezijsku politiku jer ona osigurava daljnji razvoj, istaknuo je Gablewicz

Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske. Također, kroz ovaj proces vidim mogućnost za puno snažniju ulogu Hrvatske u članstvu Europske unije - Hrvatske koja ima mogućnosti, snagu i kapacitete postati jedna od najnaprednijih europskih država, s jasno vidljivom strategijom razvoja, učinkovitom upravom i samoupravom i snažnim gospodarskim rastom - istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk na 7. Forumu hrvatskih i poljskih regija održanom početkom mjeseca u Poreču.

Uspješna regionalna politika unutar zemlje, osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije. Dosadašnja suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstava pokazatelj je uspješnosti provedbe toga cilja, a uoči nove financijske perspektive koja Europu čeka nakon 2020. godine, važno je zajednički djelovati i poticati jedinice regionalne samouprave na gospodarski rast, tehnološki razvitak i primjenu politika koje vode društvenom napretku i stvaranju jedinstvene Europe.

- Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija. I poljske i hrvatske regije moraju ‘stajati na straži’ i štititi kohezijsku politiku jer nam ona osigurava mogućnost daljnjeg razvoja - rekao je predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz.

Tematski fokus 7. Foruma hrvatskih i poljskih regija bio je orijentiran strateškom planiranju regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, investicijama u regijama te obrazovanju i kulturi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije