Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjine

Iskorak i Kontra traže ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona

Sanja Juras Kontra, Edo Bulić iskorak i Mirjana Kučer
Ivana Ivanović/PIXSELL
15.01.2012.
u 19:54

Europski je sud za ljudska prava 2010. godine donio presude u kojima je potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, ističu aktivisti.

Kontra i Iskorak, udruge koje se bore za prava rodnih i seksualnih manjina, najavile su kako će u sklopu akcije "Svi su pred zakonom jednaki" zatražiti ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, s ozbirom na to da je Ustavom zajamčeno da svi u Hrvatskoj imaju jednaka prava i slobode te da su svi pred zakonom jednaki, prenosi Nacional.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog zakona aktivisti će predati u utorak, uz prigodni performans.

U udrugama napominju kako je Europski sud za ljudska prava 2010. godine donio presude u kojima je potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"LGB osobe nisu jednake pred zakonima u RH. Istospolni parovi nemaju ista prava kao bračni ili izvanbračni drugovi što predstavlja diskriminaciju na temelju spolne orijentacije", ističu iz Kontre, uz naglašavanje kako istospolni parovi nemaju mogućnost sklapanja braka, a Obiteljski zakon ne uređuje zaštitu obiteljskog života istospolnih parova na ravnopravan način u odnosu na heteroseksualne parove.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Komentara 15

JS
ja sam gladan
21:53 15.01.2012.

.ebe se Milanoviću. On je zadovoljio svoj ego. On je premijer, baš ga bole prepone za Hrvatsku. Zato sad kolo vode oni koji su ga doveli na tu poziciju.

IC
ice12
05:00 16.01.2012.

Obitelj (zena i muskarac + djeca), brak = mrak, ako je istospolni.

OB
-obrisani-
21:29 15.01.2012.

Počelo je ! Milanoviću drž se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije