Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iskorak i Kontra traže ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona

Europski je sud za ljudska prava 2010. godine donio presude u kojima je potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, ističu aktivisti.
15. siječnja 2012. u 19:54 15 komentara 10 prikaza
Sanja Juras Kontra, Edo Bulić iskorak i Mirjana Kučer
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Kontra i Iskorak, udruge koje se bore za prava rodnih i seksualnih manjina, najavile su kako će u sklopu akcije "Svi su pred zakonom jednaki" zatražiti ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, s ozbirom na to da je Ustavom zajamčeno da svi u Hrvatskoj imaju jednaka prava i slobode te da su svi pred zakonom jednaki, prenosi Nacional.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog zakona aktivisti će predati u utorak, uz prigodni performans.

U udrugama napominju kako je Europski sud za ljudska prava 2010. godine donio presude u kojima je potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"LGB osobe nisu jednake pred zakonima u RH. Istospolni parovi nemaju ista prava kao bračni ili izvanbračni drugovi što predstavlja diskriminaciju na temelju spolne orijentacije", ističu iz Kontre, uz naglašavanje kako istospolni parovi nemaju mogućnost sklapanja braka, a Obiteljski zakon ne uređuje zaštitu obiteljskog života istospolnih parova na ravnopravan način u odnosu na heteroseksualne parove.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
  • ja sam gladan:

    .ebe se Milanoviću. On je zadovoljio svoj ego. On je premijer, baš ga bole prepone za Hrvatsku. Zato sad kolo vode oni koji su ga doveli na tu poziciju.

  • ice12:

    Obitelj (zena i muskarac + djeca), brak = mrak, ako je istospolni.

  • -obrisani-:

    Počelo je ! Milanoviću drž se!