Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI RIZIK

Irska pod opsadom uoči posjeta kraljice, uskoro stiže i Obama

kraljica
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
16.05.2011.
u 13:26

– Kraljičin posjet Irskoj mogao bi označiti početak nove ere u odnosima dviju zemalja – izjavio je Gerry Adams, vođa političkog krila IRA-e Sinn Féina

Uoči današnjeg dolaska britanske kraljice Elizabete II. u četverodnevni posjet Irskoj, koji je već unaprijed nazvan povijesnim jer je to prvi posjet britanskog monarha Irskoj nakon točno stotinu godina i prvi uopće od irske neovisnosti 1922., mjere sigurnosti na nevjerojatnoj su razini. Samo u Dublinu stalno će na nogama biti najmanje četiri tisuće policajaca. Naravno, posjet je vrlo visokog rizika, a razlog su do danas vrlo opterećeni odnosi dviju zemalja zbog Sjeverne Irske.

Kraljica će u svojem neočekivano dugom posjetu doći i na stadion Croke Park, mjesto na kojem se odigrao drugi dio drame Krvave nedjelje 21. studenoga 1920. Bilo je to tijekom irskog rata za neovisnost. Počelo je pokoljem 14 britanskih doušnika koje je likvidirala IRA, a završilo odmazdom na stadionu nad također 14 Iraca (od toga dvoje djece) koje je ubila britanska vojska, a iste su noći u zatvoru pretučena i ubijena tri irska republikanska zatočenika...

– Kraljičin posjet Irskoj mogao bi označiti početak nove ere u odnosima dviju zemalja – izjavio je Gerry Adams, vođa političkog krila IRA-e Sinn Féina.

Inače, nekoliko dana nakon kraljice u Irsku stiže i američki predsjednik Barack Obama, čiji je jedan predak bio irski postolar.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
15:13 16.05.2011.

Bravo irci, .......... pokažite englezerima prst !! .................

OB
-obrisani-
16:08 16.05.2011.

Irci obecali ste da ce te ohladiti Kraljicu .Ona je okupator vase zemlje Nadam se da ce te odrzati svoje obecanje .

IR
irani
08:48 17.05.2011.

Neka vec jednom i u Irskoj prevlada zdravi razum ! . \"Irska pod opsadom\" - Boze me sacuvaj ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije