Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži jaču suradnju

Iranski ministar nezadovoljan podrškom Europske unije nuklearnom sporazumu

Javad Zarif
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.05.2018.
u 19:15

Nakon što se vratila prijetnja američkih sankcija, neke inozemne tvrtke već su signalizirale da će se povući iz Irana

Europska unija ne čini dovoljno da sačuva koristi za Iran iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015., nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Države, poručio je u nedjelju iranski ministar vanjskih poslova europskom povjereniku za klimatsku i energetsku politiku. 

- S povlačenjem Amerike, očekivanja iranske javnosti od Europske unije su se povećala kako bi se sačuvale koristi iz tog sporazuma, a trenutna europska politička podrška dogovoru nije dovoljna', rekao je u Teheranu Mohamad Džavad Zarif povjereniku Europske komisije Miguelu Ariasu Caneteu, prenosi iranska novinska agencija IRNA. 

Otkad je američki predsjednik Donald Trump 8. svibnja najavio da će povući SAD iz sporazuma europski su se čelnici obvezali da će pokušati održati iransku trgovinu energentima i investicije u tu državu, no naglasili su da to neće biti lako. 

- Moramo zadržati ovaj sporazum kako ne bi trebali pregovarati o novom', istaknuo je Canete nakon dva dana susreta s iranskim dužnosnicima. 

Javad Zarif
1/11

- Naša poruka je veoma jasna. Ovo je nuklearni sporazum koji djeluje', dodao je. 

Iran je u sklopu sporazuma pristao zaustaviti razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje većine sankcija Zapada. 

Nakon što se vratila prijetnja američkih sankcija, neke inozemne tvrtke već su signalizirale da će se povući iz Irana. 

- Najava mogućeg povlačenja velikih europskih tvrtki iz suradnje s Iranom nije u skladu s izjavama Europske unije o provedbi' sporazuma, kazao je Zarif. 

Predstavnici Britanije, Njemačke, Francuske, Kine i Rusije sastaju se u petak u Beču kako razgovarali o sljedećim koracima nakon povlačenja SAD-a.

Komentara 4

I1
ing-12345
05:51 21.05.2018.

Trump je svojim izlaskom iz ovoga sporazuma pokazao kakva je EU: bespomoćna skupina lijevih liberalnih diktatora čija riječ u međunarodnim odnosima nema nikakvu vrijednost.

KA
KaraMarko
06:52 21.05.2018.

EU... sta to bese...

Avatar nekakav
nekakav
11:10 21.05.2018.

eu nikad nije ni imala međunarodnu snagu niti je ikad predstavljala partnera. eu je projekt dijela europskih političara pod pokroviteljstvom amerike, i tu treba staviti točku. za niti jedan sporazum ni ugovor, kako vole eu birokrati tepati svojim 'projektima', stanovnici iz tog projekta 'eu' nisu dali suglasnost na nekom referendumu. najčešće se izborni zakoni u europi mijenjaju radi referendumskog pitanja o eu, paradoksalno. a sve radi činjenice da postojeća pravila ne bi omogućila ni jednoj zemlji da uđe u uniju. ajd mi recite kolko je ono birača u rh dalo glas za uniju... da je trebalo 50%+1, s tim da bi izlaznost morala biti veća od 50%, nikad ne bi ušli u uniju. iran je žrtva, kao i rusija, sirija, američke bezobzirnosti. posebno nakon 90-ih, i raspada sssr-a, i odonda su oni umislili da samo oni o svemu mogu odlučivati i da se međunarodni sporazumi na njih ne odnose. oni, ameri, su natjerali 100 zemalja na potpisivanje ugovora kojima se američke vojnike štiti od izručenja zbog ratnih zločina. i takvi nemaju što kome prigovarati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije