Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI

Iranski čelnik: SAD nije vrijedan razgovora, oprez s Europljanima

Ali Khamenei
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.02.2019.
u 14:19

Iran u pregovorima sa SAD-om može samo izgubiti i mora biti oprezan u sklapanju dogovora s nekim "nepouzdanim" europskim državama

Iran u pregovorima sa SAD-om može samo izgubiti i mora biti oprezan u sklapanju dogovora s nekim "nepouzdanim" europskim državama, izjavio je u srijedu vrhovni iranski vođa.Između Irana i SAD-a napetosti su porasle nakon što se američki predsjednik Donald Trump prošle godine povukao iz multilateralnog nuklearnog sporazuma i ponovno uveo sankcije Teheranu.

Američke sankcije izlažu Iran neviđenom pritisku, rekao je prošloga mjeseca ajatolah Ali Khamenei. Teheran se sada okrenuo ostalim potpisnicima, osobito europskim silama Francuskoj, Njemačkoj i Britaniji kako bi spasio sporazum.

"Što se SAD-a tiče, ne može se riješiti nijedan problem i pregovori sa SAD-om samo dovode do gospodarskog i duhovnog gubitka", napisao je Khamenei na svojoj internetskoj stranici.

"Iranski narod danas neke europske zemlje vidi kao nepouzdane zajedno s kriminalnom Amerikom. Vlada Islamske Republike mora biti oprezna i sačuvati distancu prema njima", dodao je. "Iran ne smije popustiti ni milimetra od svojih nacionalnih i revolucionarnih vrijednosti".

Khamenei je istaknuo sankcije kao veliki izazov za zemlju i u očitoj kritici pragmatičnog predsjednika Hassana Rouhanija, dodao da je "slabost upravljanja" jedan od najvećih vanjskih izazova.

Kako bi ublažili učinak američkih sankcija, Francuska, Njemačka i Britanija otvorili su novi kanal za trgovinu s Iranom neovisan o dolaru, no iranski dužnosnici smatraju da Europa nije dovoljno učinila kako bi se očuvao nuklearni sporazum.

>>Izraelska vojska napala iranske mete

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
16:58 13.02.2019.

Osim zrakomlata, sve neki neskolovani debili.

TE
TEUTA
14:58 13.02.2019.

"Isljamska revolucija"= mrak i anticivilizacija.

IB
ibiza
15:01 13.02.2019.

jos malo pa vam je gotova vasa rep. Iran i maltetiranje naroda fujjjjj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije