Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni Teheran i dalje ne prihvaća kompromis

Iran: Trn u oku Međunarodne zajednice

ahmadinedzad
AFP
02.11.2009.
u 19:48

Međunarodni pritisci na službeni Teheran rastu, no iranski pregovarači postavljaju uvjete prije negoli prihvate prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju da surađuju u procesu obogaćivanja s Rusijom i Francuskom.

Atomska trakavica oko iranskog programa obogaćivanja urana izgleda nema kraja. Međunarodni pritisci na službeni Teheran rastu, no iranski pregovarači postavljaju uvjete prije negoli prihvate prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju da surađuju u procesu obogaćivanja s Rusijom i Francuskom.

Unatoč tomu što se Teheran očito ne želi službeno izjasniti o prijedlogu agencije za atomsku energiju, iranski poslanik agencije, Ali Asghar Soltanieh tvrdi da je "Iran spreman pod nadzorom IAEA-e nabavljati uran od bilo koga".

Pregovarači trenutačno povećavaju pritisak na Iran, no ruska i britanska nastojanja do sada nisu urodila plodom. Stoga je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao pet država s pravom veta zajedno s Njemačkom da se ponovno sastanu kako bi raspravili o daljnjoj suradnji s Iranom.

Podsjećamo da je Iran prošloga tjedna pristao, no samo u načelu, na suradnju s Rusijom i Francuskom koje bi trebale sudjelovati u obogaćivanju i isporučivanju urana. Dugogodišnji diplomatski pokušaji suzbijanja moguće izgradnje atomskog oružja nisu imali uspjeha, poručili su iz središnjice IAEA-e. U Beču već smatraju da će se ponovno morati pregovarati o zahtjevima Irana da nabavlja svoj uran od drugih izvora.

Ministar vanjskih poslova Manucher Mottaki izjavio je da će se prijedloge međunarodnih tijela ponovno razmatrati nakon što tehnička komisija analizira prijedlog te dodaje kako će Iran do tada nastaviti svoj kritizirani nuklearni program.

Govoreći o postupcima službenog Teherana, Hillary Clinton konstatirala je da strpljenje SAD-a ima svoj kraj. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon također je apelirao na iranske vlasti da popuste međunarodnim pritiscima te da konačno prihvate prijedlog IAEA-e.

Svjetska međunarodna zajednica za to vrijeme i dalje je u strahu od mogućnosti izgradnje atomskog oružja iako Teheran i dalje ustraje na tvrdnjama da je program namijenjen isključivo civilnim svrhama.

Ključne riječi

Komentara 26

PO
pocrn
20:26 02.11.2009.

..\"Iran\" moze imati i dvije A-bombe ako je do Irana, pak teheranski diktatorski sljam nikada nece dosanjati taj san, nikada pa ni tada..he..he..tik..tak, tik-tak..tika..taka..!!Bok!

II
izvor istine
22:34 02.11.2009.

iran posjeduje atomsko oruzje ali mu nije potrebno to objelodanjivati zbog ekonomski sankcija.iran pazljivo slusa savjete rusije - sto se tice vanjske politike

Avatar trunchbull
trunchbull
06:07 03.11.2009.

Izvor istine Vrlo sam blizu tvoga mišljenja. Inače bi već davno bila pokrenuta vojna operacija protiv njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije