Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Iran obećava da američki plan protiv njegove nafte neće uspjeti

nafta
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
01.07.2018.
u 16:51

"Sigurno ćemo učiniti nešto da taj slogan SAD-a po kojem iranska nafta mora biti obuzdana ne uspije", rekao je prvi iranski potpredsjednik Ešagh Džangiri, u razgovoru koji je prenosila državna televizija.

Iran je u nedjelju poručio da plan SAD-a da spriječi prodaju njegove nafte inozemstvu neće uspjeti i upozorio Saudijsku Arabiju da ga ne pokušava zamijeniti na svjetskom tržištu nafte.

"Sigurno ćemo učiniti nešto da taj slogan SAD-a po kojem iranska nafta mora biti obuzdana ne uspije", rekao je prvi iranski potpredsjednik Ešagh Džangiri, u razgovoru koji je prenosila državna televizija.

"Vlada ima plan (...) i sigurni smo da ćemo uz milost Božju moći prodavati našu naftu koliko god bude potrebno", dodao je.

Američki State Department pozvao je u utorak sve zemlje, uključujući Kinu i Indiju, velike iranske kupce, da prekinu uvoz iranske nafte 4. studenoga pod prijetnjom američkih sankcija.

SAD je izišao iz međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovu nuklearnom programu i ponovno mu nametnuo sankcije.

Sankcije protiv iranskog energetskog sektora stupaju na snagu 4. studenoga.

Europske zemlje pregovaraju s Iranom ne bi li sačuvale nuklearni sporazum. Iran traži jamstva da će mu biti dopušten izvoz nafte da ostane u sporazumu.

Trump je u subotu kazao da je Saudijska Arabija, na njegov zahtjev, pristala povećati proizvodnju nafte, "možda za dva milijuna barela na dan, kako bi nadoknadila razliku" zbog "napetosti i disfunkcionalnosti u Iranu i Venezueli" i spriječila porast cijena na tržištu.

Džahangiri je upozorio da Saudijska Arabija neće samo tako moći nadoknaditi iransku naftu na tržištu.

"U toj borbi, svaka zemlja koja bude htjela zauzeti iransko mjesto na naftnom tržištu bit će kriva za veleizdaju iranske nacije (...) i sigurno će jednoga dana platiti za tu izdaju", poručio je, ne ulazeći u pojedinosti.

Iran i Saudijska Arabija prekinuli su 2016. diplomatske odnose i bore se za prevlast na Bliskom istoku.

Obje zemlje članice su OPEC-a. OPEC je na sastanku 22. lipnja dogovorio da će zajedno povećati proizvodnju nafte za milijun barela na dan kako bi se izbjeglo "pregrijavanje" tržišta u trenutku dok cijene nafte rastu.

Iransko ministarstvo za naftu zatražilo je od OPEC-a da "podsjeti" članice da "poštuju svoje obveze i ne potkopavaju jedinstvo i neovisnost" tog kartela.

"Odluke OPEC-a ni na koji način ne dopuštaju državama članicama da odgovore na zahtjev za povećanjem proizvodnje koji postavlja SAD u političke svrhe i kojim se očito želi naštetiti Iranu", navodi se u pismu predsjedniku OPEC-a.

nafta
1/11
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar TheJack
TheJack
17:23 01.07.2018.

Bice rata!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije