Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOSTI POJAČANE

Iran ponovo otvorio postrojenje koje koristi u procesu obogaćivanja uranija

Ali Khamenei
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.06.2018.
u 21:39

Europske potpisnice pokušavaju spasiti sporazum no iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je AEOI-u ovoga mjeseca zapovjedio da počne pripreme za unaprjeđenje kapaciteta za obogaćivanje uranija za slučaj da europski napori propadnu.

Iran je ponovno otvorio nuklearno postrojenje koje nije radilo devet godina u okviru priprema Teherana za povećanje kapaciteta za obogaćivanja uranija ako nakon povlačenja SAD-a propadne sporazum sa svjetskim silama o njegovom nuklearnom programu, objavila je iranska agencija za atomsku energiju (AEOI) u srijedu.

Napetosti između SAD-a i Irana su se pojačale nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma iz 2015. po kojem je Iran ograničio svoj program obogaćivanja uranija kako bi ublažio strahove da te njegove aktivnosti mogu biti iskorištene za razvoj nuklearnog oružja.

Europske potpisnice pokušavaju spasiti sporazum no iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je AEOI-u ovoga mjeseca zapovjedio da počne pripreme za unaprjeđenje kapaciteta za obogaćivanje uranija za slučaj da europski napori propadnu.

AEOI je u srijedu rekao da je po Khameneijevom nalogu ponovno pokrenuto postrojenje za proizvodnju uranija heksafluorida  koji se koristi u procesu obogaćivanja uranija te da je tamo već isporučena određena količina "žutog kolača", odnosno pročišćenog koncentrata uranijeve rude.

Uranijeva ruda pretvara se u plin uranijev heksafluorid (UF6) prije obogaćivanja.

Postrojenje za proizvodnu UF6, koje nije radilo od 2009. zbog nedostatka "žutog kolača", dio je kompleksa za obradu uranija u Isfahanu, po objavi na internetskim stranicama AEOI-a.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja nadzire provedbu nuklearnog sporazuma, rekla je početkom lipnja da ju je AEOI obavijestio o planovima za obnovu proizvodnje UF6.

Iranski je potez simboličan i dopušten po sporazumu koji omogućuje Teheranu da obogaćuje urania na 3,67 posto, što je mnogo manje od 90 posto koliko je potrebno za proizvodnju oružja.

Pogledajte i galeriju: Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu!

Ali Khamenei
1/12

Komentara 8

Avatar nekakav
nekakav
11:02 28.06.2018.

ček malo, iranci će raditi nešto što im je sporazumom dozvoljeno?! onim sporazumom iz kojeg je amerika izašla?! strašno, znači, nema sporazuma, iran ne smije to raditi. ima sporazuma, dozvoljeno je to raditi, ali iran to neradi.. mora da je neka finta u pitanju.

DU
Deleted user
15:46 28.06.2018.

Iran je nabavio proturaketni štit S-300 od Rusa, sada će se moči zaštiti od Izraela i Amerikanaca.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
08:10 28.06.2018.

Hina je napisala uranij umjesto uran? Ili je to književni jezik ala Večernji list?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije