Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatično u Iranu

Valuta tone zbog sankcija, prosvjed protiv vlade

Hassan Rohani
Reuters/Pixsell
29.06.2018.
u 07:02

Dok je krajem prošle godine za jedan dolar trebalo izdvojiti 42.900 riala, početkom ovog tjedna dolar je vrijedio čak 90.000 riala.

Iranska vlada ostat će do zadnjeg dana mandata i vara se svatko tko misli da ćemo dati ostavke, kazao je iranski predsjednik Hassan Rohani nakon što je 187 zastupnika u iranskom parlamentu, koji pripadaju konzervativnoj struji, zatražilo njegovu ostavku. Iranski predsjednik Rohani zadnjih je dana pod velikim pritiskom nakon što je iranska valuta rial drastično pala.

Dok se na teheranskim ulicama policija sukobljava s građanima koji prosvjeduju zbog pada njene vrijednosti, iranska vlada zabranila je uvoz više od 1300 proizvoda u sklopu priprema za američke sankcije. Na popisu zabranjene robe našli su se kućanski aparati, tekstil, obuća i proizvodi od kože, kao i namještaj, medicinska oprema te neki strojevi.

Zabrana sugerira da se Iran opet vraća konceptu “ekonomije otpora” koja je tijekom prijašnjih sankcija imala za cilj očuvati devizne rezerve i učiniti gospodarstvo čim više samodostatnim. Rial je pod velikim pritiskom i zbog najave sankcija nakon američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Valuta tone, što bi moglo dovesti do navale štediša koji će rial zamijeniti za dolare. Dok je krajem prošle godine za jedan dolar trebalo izdvojiti 42.900 riala, prošlog četvrtka neslužbeni tečaj iznosio je 75.500 riala, a početkom ovog tjedna čak 90.000 riala za dolar.

U međuvremenu, iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei naredio je ponovno otvaranje nuklearnog postrojenja, koje nije radilo devet godina, i to u okviru priprema Teherana za povećanje kapaciteta za obogaćivanja uranija ako, nakon povlačenja SAD-a, propadne sporazum sa svjetskim silama o njegovu nuklearnom programu. Napetosti između SAD-a i Irana pojačale su se nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma iz 2015. po kojem je Iran ograničio svoj program obogaćivanja uranija.

Hassan Rohani
1/8
Ključne riječi

Komentara 9

AN
antonijokat
01:09 30.06.2018.

Bravo za moćne Amere.

NO
nogogaz
07:20 29.06.2018.

Iransko gospodarstvo moze prezivit i samo, zatvorenih granica. Dok ni gospodarstvo SAD ni ona u EU ne mogu. A dobro kot trumpa je, sto nikad ne drzi ric i uvik se predomisli. pa ce bit tako i u ovom slucaju,, u slucaju trgovinskog rata sa EU, japanom, kanadom, australijom, kinom...ili ce bit sad opet porazena.

Avatar nekakav
nekakav
14:05 29.06.2018.

iran je 50 godina u izolaciji. s tim da su im amerikanci ukrali 50 mlrd dolara, koje im još nisu vratili. iz tih novaca su isplaćivali i neke odštete. poučak je slijedeći: ne čuvajte novce u zapadnim bankama, promjenom politike ostat ćete bez njih. čuvajte ih doma. drugo, pratite postupke rusije, brazila, kine, indije. prodaju dolare, američke obveznice, i ulažu u zlato. ovo nije nešto što će trajati godinu dvije, već se svi oni spremaju za barem desetljeće krize. i nije počelo s trumpom, već otprije, već je clinton započeo sa otvaranjem novih kriza, jer amerika bez krize ne zna živjeti. kad vam netko veli da u americi ima ljudi koji vide da se ide krivo i da u americi ima snage da popravi stvari, znajte da se grdno vara, amerika i demokracija nemaju ništa zajedničkog. zemlja u kojoj je politika sve i svašta, u kojoj protekcionizam nikad nije ni stao, zemlja koja ima otvorene nacističke stavove o sebi, a cijeli svijet gleda kao svoju interesnu sferu, zemlju koja ne preza od ubojstva tuđih političara, je zemlja koje se treba maniti. u iranu su prosvjedi zbog suše i drugačije podjele vode iz umjetnih jezera. sva sreća pa ništ ne znamo o razini vode u jezeru u kaliforniji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije