Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iovia je bila značajna u cijeloj rimskoj Panoniji

– Otkrili smo ne samo terme nego i ostatke monumentalne zgrade – rekla je Tajana Pleše
15. rujna 2010. u 16:15 0 komentara 108 prikaza
'15.09.2010. Ludbreg, Radovi na arheoloskom nalazistu na trgu Svetog Trojstva u Ludbregu Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'

Završena je i treća faza arheoloških istraživanja kasnoantičkog kupališnog sklopa, odnosno vrta Somođi u središtu Ludbrega.

- Radovi su trajali sedam tjedana. Uspjeli smo otvoriti dvije tisuće četvornih metara, pri čemu smo otkrili ne samo rimske terme, za koje smo već znali da postoje, nego i monumentalni objekt javne namjene. Otkriven je trijem velik 32 metra. Antička Iovia po tome je u rangu mjesta koja su imala značajnu ulogu u cijelom Rimskom Carstvu, odnosno tadašnjoj rimskoj Panoniji. Nakon otkrivanja trijema, na koji se nastavlja monumentalna zgrada u kojoj su poslije bile važne gradske terme, mogla se otkriti glavna gradska komunikacija. Po toj smo liniji uz pomoć starih katastara uspjeli, doslovce, rekonstruirati cijelu Ioviju – rekla je jučer novinarima voditeljica istraživanja Tajana Pleše.

Arheološka istraživanja toga lokaliteta počela su 1968. godine, kada je otkriven manji dio prvih bazena, a nastavljena su 2008. godine.

– Ovdje je najznačajnija arhitektura jer se o rimskoj Panoniji ne zna gotovo ništa, tako da su ovo nalazi u rangu Varaždinskih Toplica. Od pokretnih nalaza našli smo brojne elemente rimske keramike. Iduće godine istraživat će se uz međe, s južne i istočne strane, a ako bude mogućnosti, i sa sjeverne – rekla je T. Pleše.

Gradonačelnik Marijan Krobot kaže da bi vrt Somođi trebao postati arheološki park. Stara policijska zgrada uz njega nema povijesnu vrijednost i nema je svrhe restaurirati, pa će se srušiti.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.