Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheologija

Iovia je bila značajna u cijeloj rimskoj Panoniji

'15.09.2010. Ludbreg, Radovi na arheoloskom nalazistu na trgu Svetog Trojstva u Ludbregu Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
15.09.2010.
u 16:15

– Otkrili smo ne samo terme nego i ostatke monumentalne zgrade – rekla je Tajana Pleše

Završena je i treća faza arheoloških istraživanja kasnoantičkog kupališnog sklopa, odnosno vrta Somođi u središtu Ludbrega.

- Radovi su trajali sedam tjedana. Uspjeli smo otvoriti dvije tisuće četvornih metara, pri čemu smo otkrili ne samo rimske terme, za koje smo već znali da postoje, nego i monumentalni objekt javne namjene. Otkriven je trijem velik 32 metra. Antička Iovia po tome je u rangu mjesta koja su imala značajnu ulogu u cijelom Rimskom Carstvu, odnosno tadašnjoj rimskoj Panoniji. Nakon otkrivanja trijema, na koji se nastavlja monumentalna zgrada u kojoj su poslije bile važne gradske terme, mogla se otkriti glavna gradska komunikacija. Po toj smo liniji uz pomoć starih katastara uspjeli, doslovce, rekonstruirati cijelu Ioviju – rekla je jučer novinarima voditeljica istraživanja Tajana Pleše.

Arheološka istraživanja toga lokaliteta počela su 1968. godine, kada je otkriven manji dio prvih bazena, a nastavljena su 2008. godine.

– Ovdje je najznačajnija arhitektura jer se o rimskoj Panoniji ne zna gotovo ništa, tako da su ovo nalazi u rangu Varaždinskih Toplica. Od pokretnih nalaza našli smo brojne elemente rimske keramike. Iduće godine istraživat će se uz međe, s južne i istočne strane, a ako bude mogućnosti, i sa sjeverne – rekla je T. Pleše.

Gradonačelnik Marijan Krobot kaže da bi vrt Somođi trebao postati arheološki park. Stara policijska zgrada uz njega nema povijesnu vrijednost i nema je svrhe restaurirati, pa će se srušiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije