Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bauwerk i E.ON grade energetsko postrojenje

Investicija 17 milijuna eura u energanu na drvenu sječku

Poslovni dnevnik
04.04.2023.
u 13:25

Postrojenje će imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 MW i toplinsku oko 6 MW

Proizvođač parketa Bauwerk Group Hrvatska iz Đurđevca, dio istoimene multinacionalne grupacije iz Švicarske, još jedna je od tvrtki koja ne želi ovisiti o šokovima na energetskom tržištu te gradi vlastitu elektranu za proizvodnju toplinske i električne energije. Riječ je o investiciji u energetsko postrojenje na biomasu od 17 milijuna eura, a partner je E.ON Solar koji, kao dio E.ON grupe već ima značajnih referenci u ovom segmentu, no ovo im je najveći projekt do sada u Hrvatskoj.

PPA ugovor na 7 godina

Kako pojašnjavaju iz obje tvrtke, radi se o tzv PPA ugovoru, odnosno Ugovoru o otkupu električne energije na sedam godina. Gradnja bi trebala trajati više od godinu i pol po principu ključ u ruke, gdje će stručnjaci iz E.ON-a isporučiti sve od projektiranja, gradnje, ispitivanja i puštanja u pogon do eksploatacije u komercijalnom pogonu, dok je izvođenje glavnih radova ugovoreno s tvrtkom Amarc.

Postrojenje će koristiti drvenu sječku na mjestu njenog nastanka kao pogonsko gorivo koje će pretvoriti u korisnu energiju. Time će se značajno doprinijeti uštedi električne energije. Postrojenje će imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 MW i toplinsku oko 6 MW. Drvena sječka ostatak je iz proizvodnje parketa tvrtke Bauwerk što će anulirati potrebu za dodatnim energentima te izloženost skokovima cijena energenata. Kako je pojasnio Igor Benaković, predsjednik uprave Bauwerka uvažavajući smjernice EU žele realizirati koncept Smart Factory.

- Bauwerk Group Hrvatska je prošle godine prelaskom na električne viličare obnovila je kompletnu flotu viličara, što je rezultiralo smanjenjem CO2 otiska. Isto tako, prošle smo godine završili prvu fazu ugradnje fotonaponske elektrane - izjavio je Benaković. U razvoj energane na biomasu, rekao je Benaković, krenuli su prije više od godinu dana, a u ponedjeljak su službeno objavili početak višegodišnje suradnje s E.ON-om.

- U sljedećem razdoblju E.ON Hrvatska će izgraditi kogeneracijsku energanu te opskrbiti Bauwerk s ukupno 345.000 MWh topline, te više od 63.000 MWh struje. Naša tvornica će u sljedećim godinama biti sve više pametna, energetski samodostatna i klimatski neutralna, a dugoročno jedna od najefikasnijih tvrtki u regionalnoj drvnoj industriji - naglasio je Benaković.

Znatne uštede

Andreas Rörig, predsjednik uprave E.ON-a Hrvatska, ističe da su se pozicionirali kao pouzdan energetski partner koji se može nositi s aktualnim i budućim energetskim kompleksnostima, isporučiti rješenja i pružati podršku. - Kao predvodnici energetske tranzicije, preuzeli smo vodeću ulogu u projektima infrastrukturnih energetskih rješenja i na tome ne planiramo stati. Potpisivanje ugovora s našim partnerom Bauwerkom odraz je snažne strategije koju provodimo kroz rješenja iz obnovljivih izvora energije. Imamo znanja i iskustva u različitim energetskim rješenjima, kao što je i biomasa, zahvaljujući kojoj će naš partner proizvoditi vlastitu električnu energiju i značajno uštedjeti - istaknuo je Rörig. 

>> VIDEO Kako će raditi veliki trgovački lanci tijekom blagdana?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije