Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za litij-ionske baterije

Kanadska tvrtka u Francuskoj gradi tvornicu za reciklažu baterija. Vrijednost ulaganja nepoznata

European Commission President Ursula von der Leyen visits Canada
Foto: Lars Hagberg/REUTERS
1/4
27.03.2023.
u 14:40

„Vjerujemo u regionalni pristup recikliranju budući da naši klijenti počinju lokalizirati opskrbne lance. Europa je i dalje motor elektrifikacije, tako da ćemo nastaviti rasti (u toj regiji)”, rekao je izvršni predsjednik Li-Cyclea Tim Johnston.

Kanadska kompanija Li-Cycle izvijestila je u ponedjeljak da će u Francuskoj izgraditi tvornicu za reciklažu baterija njemačkog proizvođača viličara The Kion Groupa. Tvornica bi trebala biti otvorena 2024., a reciklirat će litij-ionske baterije iz Kionovih viličara i ostalih gospodarskih vozila, koja će postati nova Li-Cycleova sirovina, pored automobila. Kanadska tvrtka gradi slične pogone i u Njemačkoj i u Norveškoj.

Li-Cycle nije želio objaviti vrijednost ulaganja u pogon u Francuskoj. Njegov godišnji proračun predviđa 40 milijuna dolara za gradnju takvih pogona diljem svijeta. „Vjerujemo u regionalni pristup recikliranju budući da naši klijenti počinju lokalizirati opskrbne lance. Europa je i dalje motor elektrifikacije, tako da ćemo nastaviti rasti (u toj regiji)”, rekao je izvršni predsjednik Li-Cyclea Tim Johnston. Li-Cycle procjenjuje da litij-ionske baterije pokreću većinu od 1,7 milijuna Kionovih viličara, a s obzirom na njihovu intenzivnu upotrebu, vjerojatno će se istrošiti brže od onih koje pokreću potrošačke automobile.

Li-Cycleov europski plan djelomično se temelji na njegovoj mreži punktova za prikupljanje baterija i pogona za njihovo usitnjavanje u Sjevernoj Americi. Centralno postrojenje koje gradi u Rochesteru razgrađivat će usitnjenu masu u litij, nikal i druge metale. Li-Cycle za sada planira u europskim pogonima usitnjavati baterije i potom slati usitnjenu masu u Rochester na obradu, rekao je Johnston.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja

VIDEO: Kosor uzvratila na optužbe na Twitteru: 'Lažljivice jedna pokvarena'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije