Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO Građevinski pothvati sadašnjih i bivših nogometnih reprezentativaca - Brela i Baška Voda postala su im najomiljenija mjesta za odmor i gradnju kuća:

Invazija 'vatrenih' na Makarsku rivijeru!

Niko Kovač je još prošle jeseni počeo gradnju ove luksuzne dvokatnice s bazenom u predjelu Brela zvanom Rogač, a brat Robert je odmah kupio zemljište tik do njegova gradilišta...
import
26.07.2008.
u 15:41

Možete li zamisliti kako bi jaka bila nogometna momčad za koju bi igrala braća Niko i Robert Kovač, Darijo Srna, Ivan Klasnić, Giovanni Rosso, te braća Tomislav i Mario Marić, Mladen Petrić i Boris Živković, a povremeno u nju ulazio reprezentativni veteran Alen Bokšić? Koja momčad ne bi poželjela takva nogometna imena sastavljena od sadašnjih i bivših hrvatskih reprezentativaca, za koje su jaki europski klubovi izdvojili milijune eura. Još da tu momčad s klupe vodi proslavljeni golgeter Vahid Halihodžić, koji je svoje trenersko ime stvorio vodeći najjače francuske prvoligaše, gdje bi im bio kraj.

Sve to pričamo zbog jednostavnog razloga što svi ti bivši i sadašnji nogometaši imaju nešto zajedničko, a to je privremeno mjesto boravišta tijekom svog ljetnog odmora. Naime, svi oni već godinama ljetuju u turističkim mjestima na Makarskoj rivijeri, a mnogi od njih su već tamo kupili apartmane, zemljište te počeli graditi ili su već izgradili kuće za odmor.

Jedan makarski šaljivdžija i nogometni zanesenjak, kada smo s njim zapodjenuli priču o graditeljskom pothvatu bivših i sadašnjih hrvatskih reprezentativaca na Makarskoj rivijeri, rekao je kako bi bilo dobro da sve njih na zalasku njihove nogometne karijere angažira makarski nižerazredni nogometni klub Zmaj i tako započne svoj uspon na ljestvici hrvatskog nogometa. Dobra ideja, koja je nažalost teško ostvariva, možda zagolica nekog makarskog nogometnog mecenu koji bi za dvije-tri godine, kada većina tih igrača prestanu igrati za svoje klubove i više vremena budu provodili na Makarskoj rivijeri, pokušao ostvariti nemoguće - okupiti ih u Zmaju.

Braća Kovač - susjedi
Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač već godinama s obitelji ljetuje u Brelima. Tako su prošloga ljeta Brela obilazili Hajdukovi funkcionari želeći ga privoljeti da potpiše dvogodišnji ugovor sa splitskim klubom. Međutim, to se nije dogodilo jer Salzburg, s kojim Niko Kovač ima ugovor, nije ga pustio. A uz novac koji su mu nudili za dolazak u Hajduk, Splićani su igrali i na kartu Nikine privrženosti tom dijelu Dalmacije. Rođeni Berlinac kapetan vatrenih podrijetlom je iz Livna koje je udaljeno od Brela tek 70 kilometara, supruga mu je iz Dalmacije, a on je još prošle jeseni počeo gradnju dvokatnice s bazenom u predjelu Brela zvanom Rogač.

Njegova kuća za odmor je pod krovom, završeni su grubi građevinski radovi, a uređenje i dotjerivanje te luksuzne kuće nastavit će se vjerojatno tijekom jeseni kada turisti odu i u tom turističkom mjestu mogu ponovo brujati betonske miješalice. Ispred njegove  kuće puca lijep pogled na Brela, ali i cijeli taj dio Makarske rivijere, te susjedni otok Brač i dio Omiške rivijere. Kao prava složna braća na nogometnom terenu, Niko i Robert će biti složni susjedi u Brelima. Naime, uz Nikino gradilište u Brelima, Robert je kupio građevinsko zemljište za koje je, pričaju mještani, već izdana građevinska dozvola. Na njemu bi uskoro mogla početi i izgradnja Robertove kuće za odmor.  


Novopećeni hajdukovac  Giovanni Rosso ispred svoje kuće u u Baškoj Vodi

Inače, braća Kovač su i ovog ljeta, poslije ispadanja Hrvatske od Turske na Europskom prvenstvu u Austriji, godišnji odmor proveli u Brelima. Prvi je tamo došao Niko sa svojom obitelji, a nekoliko dana kasnije pridružili su im se Robert i njegova supruga Anica s djecom. U Brelima se nisu odmarala samo njih dvojica, nego i Mladen Petrić sa suprugom Despinom. Tijekom odmora potkraj lipnja u brelskim kafićima društvo im je pravio i Alen Bokšić koji je inače rođeni Makaranin. Hrvatski reprezentativci tada nisu bili raspoloženi za medije, moleći ih da ih ostave malo na miru kako bi se mogli opustiti i u miru odmoriti od doista naporne prošlogodišnje nogometne sezone.

Za razliku od braće Kovač koji se već godinama odmaraju u Brelima, njihov reprezentativni suigrač Ivan Klasnić, koji je nedavno potpisao ugovor s Monakom, ovog ljeta nije dolazio na Makarsku rivijeru jer je bio zauzet prelaskom u francuski provoligaš. Međutim, on je prijašnjih godina, još dok svojim igrama u Njemačkoj nije zagolicao znatiželju hrvatskih izbornika, često dolazio u Bašku Vodu gdje njegovi roditelji već godinama imaju veliku kuću za odmor. Mještani kažu da su proslavljenog hrvatskog golgetera viđali u Baškoj Vodi prijašnjih ljeta, pa očekuju da i on možda uskoro tamo nešto "svoje" podigne.  

Još jedan bratski dvojac iz hrvatske reprezentacije iz vremena izbornika Otta Barića - Tomislav i Marijo Marić, koji su nogometnu karijeri započeli i napravili u njemačkim klubovima, godinama ljetuje na Makarskoj rivijeri i to u Baškoj Vodi, gdje imaju svoje apartmane. Njihova kuća s tri apartmana jedna je od većih u Baškoj Vodi, a kako nam rekoše mještani, o čemu je pisao i lokalni tjednik Makarska kronika, braća Marići će i dalje ulagati na tom području. Naime, Tomislav Marić je kupio novo zemljište na području Baške Vode, gdje namjerava uskoro izgraditi novu obiteljsku kuću. U Baškoj Vodi godišnji odmor provodi i nekadašnji hrvatski reprezentativac i sadašnji Hajdukov prvotimac Giovanni Rosso koji također ima kuću u tom mjestu.

I Srna zavolio Brela
Uskoro će, priča se po Makarskoj rivijeri, građevinski poduzetnici na tom području imati mnogo posla. Naime, na investiciju u gradnju kuće za odmor odlučio se i Darijo Srna, hrvatski reprezentativac koji igra u Šahtaru iz Ukrajine. On je, naime, poput ostalih svojih kolega iz reprezentacije odlučio kuću za ljetni odmor izgraditi u Brelima. On je, kažu, već dao predujam za zemljište kod hotela Berulia, na kojem se još uvijek ne može graditi dok se ne prihvati Prostorni plan. Čim općinski vijećnici dadu zeleno svjetlo tom planu i na tom području bude dopuštena gradnja, Srna će započeti gradnju svoje luksuzne kuće. Oni koji su ljetos bili s Mladenom Petrićem dok je ljetovao u Brelima, kažu da se i njemu taj dio Makarske rivijere sviđa i da bi rado, čim nađe pogodnu lokaciju i on "zakopao lopatu" na svom gradilištu.


Darijo Srna - već je uplatio predujam za zemljište u blizini hotela Berulia u Brelima i čeka “zeleno svjetlo” za početak gradnje svoga ljetnog carstva...   

Raj za nekretnine
Tako su turistička mjesta na Makarskoj rivijeri - Brela i Baška Voda - postala raj za hrvatske nogometne reprezentativce koji su se posljednjih godina u njima tijekom ljetnih stanki u ligama gdje su igrali - odlično odmarali. Mnogi od njih, koji su jednom došli na to područje, odlučili su da će se tu odmarati i nakon što objese kopačke o klin. Turističke čari Makarske rivijere prije njih već su otkrili poznati trener mnogih francuskih prvoligaša Vahid Halihodžić, koji je odavno u Promajni sagradio luksuznu kuću s bazenom.

Donedavni kapetan nove Ćirine reprezentacije Sergej Barbarez, koji je igrao za mnoge jake bundesligaške klubove, poput svog uzora Halihodžića u Promajni je u potkrovlju zgrade u Vukovarskoj kupio veliki stan koji koristi dok je na godišnjem odmoru. Ako njima pribrojimo i nekadašnjeg reprezentativca Borisa Živkovića, inače sadašnjeg Hajdukova igrača, koji je makarski zet, onda je doista lista proslavljenih nogometaša koji ljetuju i imaju svoje nekretnine na Makarskoj rivijeri zaista pozamašan.  

Ako se hrvatska dijaspora iz BiH hvali kako je najviše hrvatskih nogometnih reprezentativaca podrijetlom iz tih krajeva, onda se stanovnici Makarske rivijere mogu pohvaliti kako su mnogi od njih baš njihov kraj izabrali za svoje odredište u kojemu će provoditi najviše slobodnog vremena ljeti, a često, kada više ne budu imali obveza u profesionalnom nogometu, i tijekom drugih godišnjih doba. Ako se ne ostvari mašta nogometnog zanesenjaka, koji sanja da ih jednog dana vidi u makarskom Zmaju, Brelani, Baškovođani i Makarani moći će se ponositi da imaju najjaču veteransku reprezentaciju ne samo u Hrvatskoj, nego možda i u cijeloj Europi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije