Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deset godina zaredom u svjetskom vrhu

IntechOpen prvi nakladnik znanstvenih e-knjiga

Aleksandar Lazinica
www.mpr.hr
21.02.2023.
u 19:18

Kako u IntechOpenu ističu, ova je hrvatska tvrtka nastala kao odgovor na neadekvatne sustave koji su postojali na tržištu.

Delta Thing, američka analitička kuća koja je vodeća u svijetu u analizama izdavaštva otvorenog pristupa, OpenAccess, proglasila je desetu godinu zaredom IntechOpen riječkog znanstvenika i poduzetnika Alexa Lazinice najuspješnijom u sektoru izdavaštva znanstvenih e-knjiga. Kroz sve te godine, IntechOpen ostaje najveći izdavač sa 9,6 posto udjela, slijedi ga MDPI sa 8,5 posto a slijedi ih de Gruyter sa 4,8 posto, navodi se u zaključnoj analizi Delta Thinka. Dakle, IntechOpen je najzastupljeniji izdavač u DOAB -u, Directory of Open Access Books, najvažnijoj svjetskoj bazi knjiga otvorenog pristupa.

Kako u IntechOpenu ističu, ova je hrvatska tvrtka nastala kao odgovor na neadekvatne sustave koji su postojali na tržištu.

- Pronaći znanstvene podatke tijekom istraživačkog rada na doktoratu nije bilo jednostavno, a kako uvijek razmišljam iz ugla poduzetnika, prepoznao sam taj nedostatak na tržištu i riješio mu sve mane. IntechOpen je tvrtka koja promiče i popularizira znanost, a znanstvene teme smo učinili globalno dostupnima kroz e-knjige - izjavio je Lazinica koji je, također, i osnivač Submarinea, najvećeg i najuspješnijeg domaćeg lanca burgera.

Dodao je kako je cilj tvrtke omogućiti brže širenje i napredovanje znanja koje je temeljeno na znanstvenim izvorima.

- Istraživanje i napredak Open Access sustava je proces koji nema kraja, i iznimno mi je drago da moj tim predvodi svjetsku znanstvenu zajednicu te kako omogućujemo vrhunsku uslugu svima koji traže provjereni znanstveni sadržaj. Znanje smo učinili dostupno svima, rekao je Lazinica.

Kako se ističe u IntechOpenovnoj obavijesti o ovom uspjehu, tvrtka djeluje iz svojih ureda u Rijeci i Londonu. Znanstvenu građu koju nude izgradili su vrhunski znanstvenici, dobitnici Nobelove nagrade i znanstvenici koji spadaju u jedan posto najcitiranijih u svijetu te kako građa sadrži recenzirane znanstvene sadržaje i objavljene knjige akademskih istraživanja.

- Biti vrhunski u bilo kojem području je uspjeh, biti svjetski vrh je izvanredno. Biti svjetski vrh i tržišni lider u znanstvenom izdavaštvu, a pri tom dolaziti iz male Hrvatske, za nas je samo dokaz koliko smo svi posvećeni našem krajnjem cilju. A on je da znanost i znanje moraju biti dostupni svima. S tolikim tržišnim udjelom na dobrom smo putu - izjavila je Sara Uhač, direktorica IntechOpena. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije