Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provedba zakona

Inspekcija propisivala mjere, vlasnik životinja na sve se oglušio

Foto: Privatni album
1/8
08.02.2022.
u 13:30

Veterinarska inspekcija pokrenula je prekršajni postupak, a dok on traje psi, mačke, svinje i koze u Gušču nastavljaju živjeti bez adekvatne skrbi i zaštite

Prošlo je već više od pola godine otkad je Udruga za zaštitu životinja SOS Šape od nadležnog veterinarskog inspektora u Sisku tražila da pomogne životinjama na imanju Đure N. iz Gušča, predgrađa Siska.

U svojoj prijavi fotografijama s imanja predočili su u kakvim uvjetima žive domaće životinje, svinje, koze, psi i mačke, naveli su da ugibaju od bolesti i gladi, da se psi i mačke nekontrolirano razmnožavaju a vlasnik zarađuje prodajući štence. Pokušali smo doznati što je inspektorica poduzela, a nakon ponovljenog upita i nama i Udruzi iz Državnog inspektorata RH odgovorili su da je vlasnik dobio rok za popravak uvjeta. Kako mu u prvom pokušaju nisu mogli uručiti rješenje, dali su mi i dodatno vrijeme za sve što je trebao popraviti.

Nedavno je Udruga podnijela još jednu prijavu, nadopunjujući je informacijama o nastavku patnje životinja koje i dalje gladuju i ugibaju.

– I dalje svakodnevno primamo dojave da na imanju ugibaju životinje, što vlasnik radi s lešinama? Nemamo fizičke dokaze, ali dobili smo informaciju da je psa napao čagalj i da se danima mučio prije nego je uginuo. Je li vlasnik tražio pomoć veterinara? Navodno mu je otrovano i pet koza. Ako vlasnik s toliko domaćih životinja nikada nije tražio veterinarsku pomoć, to dovoljno govori – napisali su u novoj prijavi i ponovno zatražili veterinarsku inspekciju da zaštiti životinje od neodgovornog vlasnika.

Odgovor inspekcije na još jednu prijavu do sada nisu dobili. Na naš upit što je nadležna inspektorica poduzela, odnosno je li oduzela životinje, kako je traženo u prijavi, te što je s uginulim životinjama, gdje su i kako zbrinute, doznajemo da je u tijeku prekršajni postupak.

– U provedbenom postupku posjedniku životinja, među ostalim, naređeno da osigura nastambe za držanje životinja tako da udovolji njihovim biološkim potrebama, da osigura skrb nad životinjama, da osigura provedbu biosigurnosnih mjera i provedbu mjera zdravstvene zaštite te mjera koje se odnose sprječavanje pojave zaraznih i nametničkih bolesti. Kako vlasnik nije osigurao provedbu propisanih mjera, pokrenut je prekršajni postupak pred nadležnim sudom. Postupak je u tijeku – piše u odgovoru Državnog inspektorata RH. Dodaju, zapravo naglašavaju, kako na gospodarstvu nisu zatečene uginule životinje.

Gdje su ih i kako tražili ne objašnjavaju, samo kažu da ih nisu zatekli na imanju. Jednako tako, ne odgovaraju na upite što je sa životinjama. Ostavili su ih na imanju? Na onom istom na kojem vlasnik 'nije udovoljio njihovim biološkim potrebama, nije osigurao provedbu biosigurnosnih mjera i provedbu mjera zdravstvene zaštite te mjera koje se odnose sprječavanje pojave zaraznih i nametničkih bolesti'. Kad već vlasnik nije udovoljio biološkim potrebama životinja, do kojih je inspekciji očito jako stalo jer mjesecima ništa nije poduzela, kako misle opravdati ono što često ističu - da oni provodeći Zakon o zaštiti životinja zapravo štite ljude, a ne životinje. Kako misle zaštititi ljude ako na imanju na kojem je veliki broj domaćih životinja vlasnik nije osigurao ni mjere njihove zdravstvene zaštite, a ni mjere koje se odnose na sprječavanje pojave zaraznih i nametničkih bolesti?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije