Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA TRI MORA

Trump: Vaše zemlje više nikada neće biti ovisne o ruskom plinu

Donald Trump i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.07.2017.
u 08:48

Sastanak je pokazao jasnu odluku država članica da se okrenu snažnijoj međusobnoj suradnji, ali i potpori Sjedinjenih Država

“Dobar dan, gospođo predsjednice, posebno mi je drago što vas ponovo vidim”, kazao je američki predsjednik Donald Trump prilikom zajedničkog obraćanja okupljenima na sastanku inicijative Tri mora koja je u organizaciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina poljskoga kolege Andrzeja Dude održana jučer u Varšavi. Inicijativa Tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku s ciljem jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na području između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Energetsko povezivanje

Američki predsjednik Donald Trump bio je poseban gost na konferenciji u Varšavi održanoj u predvečerje sastanka G-20, a poruke poslane sa sastanka bile su jasno upućene “starim” članicama Europske unije, prije svega Njemačkoj i Francuskoj, ali i Rusiji.

U uvodnom govoru Trump je istaknuo da ga za regiju u kojoj se nalaze članice inicijative – Hrvatska, Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Litva, Letonija, Estonija, Slovenija i Austrija – vežu i emotivne uspomene jer je njegova supruga Melanija iz Slovenije. Ipak, nakon neformalnog uvoda, već u drugoj rečenici postalo je jasno da je zapravo uz pitanje sigurnosti te vojne i trgovačke suradnje u prvom planu energetska neovisnost tog dijela Europe koju bi trebali ostvariti na temelju suradnje i potpore Sjedinjenih Država, ne oviseći više o ruskim energentima.

– Prije 28 godina, hrabri ljudi iz vaših zemalja srušili su komunizam, no većina infrastrukture, ne samo energetske već i prometne, datira iz vremena Sovjetskog Saveza. Mi proizvodimo najbolju opremu i ulažemo milijarde. SAD je zemlja kojoj jako dobro ide, ukinuli smo restrikcije i burza je porasla za 3 bilijuna dolara u nekoliko mjeseci. Tu je bolji pristup energetici za SAD. Inicijativa Tri mora ima potencijal da postigne sve te ciljeve, i to vrlo dobro jer imate jako sposobne ljude koji će provesti taj posao. Primjerice, riječ je o plutajućem LNG terminalu na hrvatskom otoku Krku. Također, o interkonektoru između Grčke i Bugarske – kazao je Trump.

Donald Trump i Kolinda Grabar Kitarović
1/24

Spominjući LNG terminal, Trump se okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, pitajući je “je li ikad čula za taj projekt, zna li sve o tome”, na što mu je predsjednica odgovorila: “Da, a mogu to i izgovoriti”, aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk. Grabar-Kitarović je rekla da u Europi još postoji potreba za uklanjanjem “umjetne podjele na staru i novu, istočnu i zapadnu Europu” i nakon što je fizički uklonjena željezna zavjesa, ali se njezini ostaci još osjećaju u fragmentiranoj Srednjoj Europi.

– Mi smo središnja Europa i želimo biti centralni za Europsku uniju i transatlantsku zajednicu, baš kao i svaka druga euroatlantska zemlja. Ne želimo biti dio periferije – rekla je hrvatska predsjednica i dodala da nije riječ o nečemu “protiv”, nego o nečemu “za” i kako je cilj raditi na povezivanju naših zemalja za koheziju europske i euroatlantske zajednice. Takav jasan stav mogao bi biti pokazatelj da je Hrvatska odlučila dodatno učvrstiti veze sa srednjoeuropskim blokom unutar EU koji se već neko vrijeme spominje kao glavni oponent njemačko-francuskoj viziji Unije. Program suradnje 12 spomenutih država uz potporu SAD-a predviđa čak 157 projekata vrijednih 45 milijardi eura.

– Sjedinjene Američke Države zemlja su koja leži na ogromnim izvorima energije i ako nekoj od vaših država zatreba ta energija, nazovite me i dobit ćete je – kazao je američki predsjednik koji je kasnije i u svom govoru na varšavskom trgu Krasinski istaknuo da Poljska i sve ostale države članice inicijative Tri mora više nikada neće biti taoci jednog opskrbljivača energijom, jasno aludirajući na Rusiju koju je istodobno nazvao destabilizirajućim faktorom u regiji.

Prozivanje Rusije

Na to su odmah reagirali iz Kremlja poručivši da se ne slažu s Trumpovom ocjenom i da će se sve nesuglasice zasigurno razriješiti na sastanku Trumpa i Putina u sklopu sastanka G-20. Prvi čovjek Poljske Andrzej Duda zahvalio je Trumpu na potpori i dolasku u Varšavu potvrdivši da je cijela regija još jako podinvestirana te da postoji ogroman prostor za napredak i gospodarski rast. Američki predsjednik pozvao je pak i na nastavak zajedničke borbe protiv terorizma i svih oblika ekstremizma naglasivši da je nedavno pozvao i Saudijsku Arabiju i 50 muslimanskih zemalja da se obračunaju s tim zlom. Na marginama sastanka održan je i susret hrvatske i američke delegacije na čelu s Kolindom Grabar-Kitarović i Donaldom Trumpom. Iz Ureda predsjednice sastanak je ocijenjen vrlo uspješnim, a razgovaralo se o bilateralnim pitanjima, stanju u jugoistočnoj Europi, energetici i energetskoj sigurnosti, transatlantskim odnosima, borbi protiv terorizma i nekontroliranih migracija te budućnosti Europske unije nakon Brexita. Predsjednica je također zahvalila Trumpu što je oko pitanja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije zauzeo stav da se radi o bilateralnom problemu dviju država te da bi se o njima trebali izravno dogovoriti Zagreb i Ljubljana.     

Komentara 31

RI
rikavac
09:16 07.07.2017.

haha hahah haha nasmija me Trump pravo. Infrastruktura datira iz vrijeme komunizma pa naravno kad je iz vremena komunizma sve izgradjeno a domoljubi u 26 godina sve opljackali unistili a nisu nista novo sagradili.

RA
ranko75
12:11 07.07.2017.

Oslobodit ce vas djed Trump love! Kupite plin 2 puta skuplje od ruskog i osjecajte se oslobodjenim.

PL
@ploto@
12:34 07.07.2017.

Stiže novi američki plin.I nije skup kako se misli,samo nekih 50% skuplji od ruskog,a to je skoro pa niš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije