Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Informatičare istjerali iz općinskog prostora usred priprema za natjecanje

Tri dana nakon pohvale za rad, stiglo rješenje da se moraju iseliti
01. ožujka 2016. u 00:05 14 komentara 1610 prikaza
informatičari
Foto: Mladi informatičari Strahoninca

– Imamo petero djece na državnom natjecanju u ožujku, a Općina nas tjera iz prostorija u kojima vježbamo! A sve, bojim se, iz političkih razloga – kaže Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS).

Kroz tu udrugu osnovanu 2004. godine radi podučavanja djece i pripreme za natjecanje prošli su državni i županijski prvaci, no daljnji rad postao je upitan nakon što je MIS-u prije nekoliko dana stiglo rješenje o iseljenju iz 85 kvadrata prostora u zgradi u vlasništvu Općine, kojom se mladi informatičari godinama koriste.

Općina nije prćija

– Pokrenuta je hajka. Riječ je o napadu na mene osobno, a neizravno i na djecu koja dolaze na edukaciju – ističe za Večernji list Dejan Drabić, koji je i SDP-ov vijećnik u Općinskom vijeću. U tome neki vide i razlog zbog kojeg udruga ostaje bez prostorija.

Općinski načelnik Franko Lehkec (HSS), kojemu je Drabić bio protukaniddat na izborima, tvrdi da cijela priča nema veze s politikom, nego kršenjem pravila o korištenju općinske imovine.

– Općina nije ničija prćija! Odbor koji prati rad udruga utvrdio je da su se kršila pravila korištenja prostora i donio je rješenje da se udruga iseli. Žao mi je djece – kaže nam Lehkec, koji je Drabiću poručio da preda ključeve. Tvrdi da je udruga u prostoriji neovlašteno postavila videonadzor a da nije postavila oznaku da se prostor snima. Osim toga, predsjednik udruge se, veli, bez pitanja koristio općinskim printerom u večernjim satima. Ugovor je, službeno, raskinut zbog “kršenja Zakona o zaštiti osobnih podataka i spajanja na informacijski sustav Općine”.

Drabić objašnjava da su doista postavili web-kameru jer se djeca pripremaju za natjecanja i uz pomoć videomaterijala i videolinkova, a o tome da se prostor snima upoznati su roditelji djece i škola. Koriste se i općinskim internetom, u čemu također ne vidi ništa sporno jer ga koriste i druge udruge koje također vježbaju u večernjim satima. Nitko iz udruge, uvjerava, nije “ušao” u općinska računala...

Ne mogu raditi

– Dobili smo od zamjenika načelnika Josipa Šipeka pohvale za rad, a nakon tri dana stiglo nam je rješenje da se moramo iseliti. Ako već nekome nije jasno za što smo koristili deset godina staru web-kameru, mogao je doći i pitati. Pa koga smo to mi mogli snimati? – kaže Drabić, koji ustraje u tome da je riječ o napadu na njega osobno. Član je Izvršnog odbora Hrvatskog saveza informatičara, a zajedno s nastavnicima mentor je učenicima koji su se plasirali na državna natjecanja.

- U jeku priprema za natjecanje dovodi nas se u situaciju da ne možemo raditi – ogorčen je.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • alphazulu99:

    Ova situacija dosta govori o stanju u nasem drustvu. Politikom od lokalne pa do najvise razine bavi se najveci olos drustva. Zbog svojih sitnih i krupnih interese gaze sve pred sobom. Nije im bitno da li su to talentirana djeca, ... prikaži još! invalidi, bolesnici ili druge nemocne osobe. Vazne su samo njihove privilegije.

  • Deleted user:

    Nisu nogometaši, nisu zlatna mladež, nemaju moćne roditelje??? Samo znanje i rad imaju, a to se u Hrvatskoj ne cijeni i nikada nije. Unatoč silnim pričama i obećanjima............

  • Shaman:

    Da su se pripremali za natjecanje iz vjeronauka, nitko ih se ne bi usudio istjerati.