Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Josip Plavec

Industrijska je konoplja lijek za nezaposlenost

Josip Plavec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
08.11.2014.
u 19:40

Dosad se moglo koristiti samo sjeme, 10% biljke, a ostalo se moralo neškodljivo ukloniti

Vijest iz Ministarstva zdravlja da će se izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga u nas konačno dekriminalizirati uzgoj industrijske konoplje, koje smo u bivšoj državi bili drugi najveći izvoznik u svijetu, oduševila je i našeg najvećeg proizvođača Josipa Plaveca iz OPG-a Herbioplus.

Prođe li novi zakon, to znači da se stabljika i lišće te biljke više neće morati zakapati ili zaorati iako imaju manje od 0,2% koncentracije psihoaktivne tvari THC-a od indijske konoplje. – Mogli smo koristiti manje od 10% biljke, samo sjeme, od čega se radi stotinjak proizvoda, dok se od ostataka radi njih 25.000, čak i 75.000 – ističe Josip Plavec, siguran da bi već u idućoj godini proizvodnja sa 650 hektara mogla skočiti na najmanje 1500 hektara, čime ćemo doći u prvih pet zemalja EU po proizvodnji.

Bruto prihod po hektaru od tog čuda od biljke, iznimno zdrave za čovjeka i okoliš, iznosi 10-12 tisuća kuna.No “rehabilitaciju” industrijske konoplje nužno će morati pratiti i inovacije i specijalizacija u preradi, odnosno investicije u pokretanju zelene, održive industrijske proizvodnje temeljene na konoplji koja je idealna i za biodizel, plin, pelete, biorazgradivu plastiku, čak i za odore za vojsku i policiju. Sve to, tvrdi Plavec, kreće od sirovine iz polja i, kad bi se dobro posložila ta priča, mogli bismo biti i primjer drugima. Potencijal industrijske konoplje samo treba prepoznati i iskoristiti ga.

– No ako je i ministar zdravlja Siniša Varga ovih dana uspio pobrkati industrijsku i indijsku konoplju, demantirajući legalizaciju prve, a misleći na marihuanu, jasno je koliko će još trebati dizati svijest o toj biljci u Hrvatskoj s kojom u 10 godina u primarnoj proizvodnji te popratnoj industriji možemo zaposliti sve nezaposlene – uvjeren je Josip Plavec.

>>Brojni hrvatski liječnici su za legalizaciju kanabisa

>>Na slobodi muškarac uhićen zbog uzgoja marihuane za liječenje

Komentara 32

DU
Deleted user
00:06 09.11.2014.

''Industrijska je konoplja lijek za nezaposlenost''----A indijska je lijek za sve.

DU
Deleted user
20:07 08.11.2014.

jel se može frkati i ta industrijska, hhhh?

LI
limeni
19:59 08.11.2014.

živila trava ... bolje se spava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije