Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosuđe pod povećalom

Imovina sudaca javna: Od lipnja na internetu imovinske kartice

Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.05.2019.
u 09:09

Radi sigurnosti, u imovinskim karticama neće biti adrese sudaca, kao ni imena njihove djece.

Imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika (pravosudnih dužnosnika) od lipnja će napokon biti javno dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća. Suci imovinske kartice predaju DSV-u u roku od 30 dana nakon prvog stupanja na dužnost, a u karticama su i podaci o imovini bračnog druga ili partnera te maloljetne djece.

Loša percepcija javnosti

Za dva tjedna, što je krajnji rok, DSV će imovinske kartice objaviti na svojim internetskim stranicama. Vjerojatno će se kartice 1752 suca i državna odvjetnika u lipnju objaviti odjednom premda ima i sugestija da se one, tempom kako u digitalnom obliku stižu u DSV, i koji dan prije lipnja objave na mrežnim stranicama tog Vijeća.

Objava sudačkih imovinskih kartica definirana je Zakonom od Državnom sudbenom vijeću, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još od 2017. godine traži da one budu objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima. Teza je Ministarstva pravosuđa da se objavom imovine sudaca pokazuje da se ništa ne skriva i da bi to trebalo pripomoći poboljšanju dojma o pravosuđu.

Video - Udruga za zaštitu žrtava hrvatskoga pravosuđa organizirala sprovod pravde

 

S druge strane, razumljivo je i nepovjerenje sudaca koji su u procesu dogovaranja javne dostupnosti imovinskih kartica smatrali da će tako postati mete kriminalcima kojima sude. Kako bi se zaštitila sigurnost sudaca koji obavljaju društveno odgovoran, nerijetko i opasan posao, u imovinskim karticama neće biti adrese sudaca kao ni imena njihove djece. Međutim, sva imovina koju su suci stekli svojim radom ili nasljedstvom, svi prihodi koje eventualno ostvaruju mimo svog posla na sudovima u javnom dostupnim karticama će se jasno vidjeti.

Podatke kontrolira DSV

Državno sudbeno vijeće, prema zakonu, kontrolira podatke o imovini sudaca, a od Porezne uprave i Ministarstva financija DSV na svoj zahtjev dobiva podatke o svoj imovini sudaca i uspoređuje ih s onim što su suci prijavili u imovinskoj kartici. Objava imovinskih kartica svakako će povećati transparentnost rada sudaca jer će stranke u postupku iz tih izvješća o imovini jasno moći vidjeti je li sudac, kroz prihode koje eventualno ostvaruje izvan suda, povezan s određenim subjektima važnima za određeni predmet, pa će se temeljem toga moći tražiti izuzeće suca.

Iako u Ministarstvu pravosuđa neslužbeno kažu kako je bilo otpora ideji objave sudačkih kartica i kako su se mogle čuti i primjedbe “da će se kriminalci rugati sucima kad vide kako su siromašni”, u službenoj proceduri Opća sjednica Vrhovnog suda imala je tek nekoliko sugestija na Zakon o Državnom sudbenom vijeću koji regulira objavu sudačkih kartica.

Tako su predlagali da, nakon što suci prvi put predaju imovinsku karticu, to ponovno čine svakih pet godina jer drže da bi se tako moglo bolje sagledati stanje imovine sudaca nego da imovinsku dopunjuju najkasnije do 1. ožujka iduće godine svaki put nakon bitne promjene u imovini. Opća sjednica Vrhovnog suda smatrala je i da je potrebno objasniti što to znači bitna promjena u imovini, ali i tko će procjenjivati vrijednost nasljedstva sudaca... U Ministarstvu pravosuđa smatraju kako će se kod većine sudaca pokazati kako nemaju druge prihode osim onih sa suda, a da će kod užeg kruga sudaca ekstraprimanja koja ostvaruju izvan matičnog posla biti prilična...

Komentara 19

Avatar siva_sova
siva_sova
09:59 15.05.2019.

suci su dobili rok od 10 godina da operu novce i imovine prebace na braću, punice, rodbinu e sad može ovaj zakon....

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
09:36 15.05.2019.

dugo mi je trebalo da shvatim da je pravni fakultet nula

PH
Petarstijena-HR
10:01 15.05.2019.

HR sudstvo je jedno od najgorih na svijetu , tamo negdje na 150 mjestu država...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije