Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA O ŽALBI

Sudac osuđen za mito i dalje prima pola plaće

Sudac Robert Pešutić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
06.05.2019.
u 00:12

Korumpirani sudac pod suspenzijom je od 2011., a u tih 90 mjeseci primio je od države 450.000 kuna

Robert Pešutić još će barem neko vrijeme formalno biti sudac iako ga je Vrhovni sud 14. studenoga 2017. pravomoćno osudio na tri i pol godine zatvora zbog uzimanja mita i zlouporabe položaja. Premda je predsjednica Općinskog suda u Splitu Marina Boko lani u veljači, čim je dobila tu presudu, tražila da ga se razriješi kao nedostojnog sudačke dužnosti.

Donedavni saziv DSV-a kojim je predsjedao Željko Šarić na svojoj posljednjoj sjednici razriješio ga je tek s 28. veljače ove godine, jer većina je članova DSV-a tumačila da moraju čekati odluku o njegovoj ustavnoj tužbi, koja je donesena 31. siječnja ove godine.

‘Ustavni sud tu ne može ništa’

– Ustavna tužba nije redovno ni izvanredno pravno sredstvo protiv odluka sudova, već posebno sredstvo za zaštitu ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, što ističemo u svakoj našoj odluci. Zato je netočno da su morali čekati odluku Ustavnog suda u povodu ustavne tužbe. Morali su ga razriješiti čim je kaznena presuda postala pravomoćna. No Ustavni sud tu ne može ništa – odgovorio nam je jučer na upit predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

I neki članovi starog saziva DSV-a smatrali su da Pešutić mora odmah biti razriješen, ali ostali su u manjini. Pešutić sada ima pravo žalbe na odluku DSV-a o razrješenju pa novom sazivu DSV-a nije preostalo ništa drugo nego ponovno donijeti odluku o tromjesečnom produljenju suspenzije od 13. travnja. I ta će se suspenzija korumpiranom sucu produljivati sve dok Ustavni sud ne odluči o žalbi na odluku DSV-a. Šeparović kaže da te žalbe žurno rješavaju: – To je u okviru mjesec ili dva, ovisno o očitovanju DSV-a koje uvijek tražimo – rekao nam je uz ogradu da jučer nije imao uvida u evidenciju suda pa nije mogao provjeriti je li taj predmet uistinu već u rješavanju na Ustavnom sudu.

Suspendirani sudac ništa ne radi, ne dolazi na sud, a po zakonu za to vrijeme prima pola redovne plaće, što je oko 5000 kuna. Pešutić je pod suspenzijom od listopada 2011., dakle već 90 mjeseci, a za to je vrijeme od države primio oko 450.000 kuna.

Narušio ugled pravosuđa

Ali od toga možda i 100.000 kuna, odnosno 20 polovičnih plaća, Pešutić je primio samo zato što i osuđenom za korupciju na višegodišnju zatvorsku kaznu sudačka dužnost ne prestaje s pravomoćnošću takve osude po sili zakona, kao što recimo saborskim zastupnicima prestaje u trenutku osude na barem šest mjeseci zatvora. Zakon o DSV-u propisuje da sucima sudačka dužnost prestaje tek kad DSV odluči da suca – bez obzira na to zbog čega je osuđen i kako teška kazna bila – treba razriješiti.

Teoretski ne mora biti razriješen jer u Zakonu o Državnom sudbenom vijeću piše da će Vijeće razriješiti suca “ako bude osuđen za kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti”. Što jest, a što nije dostojno sudaca, prosuđuje DSV. S obzirom na to da je Pešutić razriješen, očito je i stari saziv DSV-a smatrao da je njegova osuda nedostojna suca.

Uostalom, prvostupanjska sutkinja Ika Šarić u Rijeci je u obrazloženju presude, koje je potvrdio i Vrhovni sud, rekla da je Pešutić kao sudac narušio ugled ne samo splitskog suda, nego i hrvatskog pravosuđa te povjerenje građana u sudstvo.

Općinski sud odgodio ročište protiv Mamića i šestorice za izvlačenje novca iz Dinama

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
19:43 05.05.2019.

mene je sram kakve institucije imamo i nije čudo da su se i kriminalci počeli braniti sa poznatom -neka institucije rade svoj posao -kako i dokle?

MI
midea
20:28 05.05.2019.

ovo nije država , ovo je cirkus !

Avatar malamajaa
malamajaa
22:08 05.05.2019.

Mislave spašavaj 👍👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije