Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojavi se i nestane

Imoćani: Pitanje je tko nam šalje ‘Kineza ustašu’ da radi cirkus po gradu

Foto: Youtube
1/3
30.01.2020.
u 14:11

Policija tvrdi da je još u Hrvatskoj, a unutar 10 dana od presude mora napustiti Hrvatsku

Kineski državljanin Yat Lung Sze kažnjen je novčanom kaznom od 800 kuna na Prekršajnom sudu u Imotskom zbog pjevanja ustaških pjesama. Policija mu je po Zakonu o strancima otkazala boravak i zabranila povratak u Republiku Hrvatsku na razdoblje od tri mjeseca.

Priveden je jer je tijekom prijenosa finalne utakmice Europskog prvenstva u rukometu na benzinskoj crpki u Grubinama kod Imotskog navijao za Hrvatsku pjevajući pjesme “proizašle iz vremena tzv. Nezavisne Države Hrvatske”, ustvrdili su na imotskom Prekršajnom sudu.

– Policijski službenici odveli su ga na Prekršajni sud i podnijeli optužni prijedlog po članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Proglašen je krivim. Novčanu kaznu je platio. Istog dana mi smo mu otkazali boravak u RH – doznajemo od Ane Čepić iz PU splitsko-dalmatinske.

Uvijek nađe publiku

Po policijskim saznanjima, još je uvijek u Hrvatskoj, a 26. siječnja ove godine počeo mu je teći zakonski rok od deset dana za napuštanje našeg teritorija.

Nitko osim njega nije prijavljen za posljednji ispad, a očito nije bio sam.

Policija je djelovala nakon što je objavljena snimka na kojoj Yat Lung Sze u navijačkom žaru slavi ustaštvo.

U najmanju ruku, s njim je bio bar onaj tko ga je snimio i stavio video na društvene mreže. U Imotskom ljudi uopće nisu impresionirani “Kinezom ustašom”. Neki mu se smiju, ali većini nije do smijeha.

– Zašto taj Kinez uopće dolazi u Imotski? Pojavljivao se prošle zime uoči Plenkovićeva dolaska, nosio po gradu ustašku zastavu, bio je za Dan državnosti i Dan Oluje, dolazio je kada se igraju velike utakmice i evo ga opet za finale Europskog prvenstva u rukometu! – komentirali su Imoćani koji su jučer ispijali kavu na glavnom gradskom trgu.

Nema tko nije vidio “Kineza ustašu”, prije godinu dana bio je poprilično aktivan.

– Došao bi ovdje do spomenika Tinu, podigao ruku i uzvikivao “za dom spremni”. Uvijek bi se našao netko tko bi umro od smijeha, a to mu je očito godilo. Lani nije bio sam, bila su dvojica luđaka iz Kine, a sad se ovaj vratio. Kao da nemamo svoga jada – govore Imoćani.

– Nitko ne zna od čega živi, gdje radi, kamo nestane nakon što ode. Nisam paranoičan, ali pitam se tko njega šalje s ovakvim porukama raditi cirkus u gradu? – pitaju se neki koji smatraju da je “Kinez ustaša” čista provokacija. I da ga netko plaća za performanse koje izvodi. Yat Lung Sze početkom veljače prošle godine uhićen je nakon što je internetom počela kružiti snimka na kojoj on, u društvu još jednog Kineza i jednog hrvatskog državljanina, pjeva navijački hit “Neopisivo”, nakon čega podižu desnu ruku u zrak i viču “za dom spremni”. Izgred se odvijao u jednom imotskom kafiću i na ulici ispred njega. Policija ga je privela zajedno sa 60-godišnjim Hrvatom.

Postao je nacionalno poznat, dao je intervju nazivajući sebe ustašom, a njegov mlađi kompanjon i sunarodnjak pokazao je tetovažu na ruci “za dom spremni”.

Plakao dok je odlazio

Tvrdili su da i u Hong Kongu, odakle su, navijaju za Hrvatsku uz ustaške pjesme i simbole. Međutim, i tada mu je izrečena mjera deportacije i zabrane ulaska na teritorij Republike Hrvatske na tri mjeseca. Voljenu Hrvatsku napustio je u suzama. Vratio se, ali očito se nije opametio.

Ključne riječi

Komentara 105

MA
marcel
14:35 30.01.2020.

kad kinez pjeva ustaške u imockom dobije izgnon iz hrvatske. Kad pofririje, pop u pravoslavnoj crkvi na cvjetnom trgu u Zagrebu, pjeva četničke koljačke o popu Đujiću ne dobije ništa. Kad novinar Jurič upozori na Porfirija i kađe da je to oštar četnik i da ga se treba čuvat onda dobije optužnicu po kojoj mu prijeti zatvor.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
14:30 30.01.2020.

Zanimljivo kako je država učinkovita u slučaju ovog Kineza, no kada su u pitanju ratni zločinci i dileri droge, tada su jadni "nemoćni". Tako onda imamo slučaj gdje ratnom zločincu nisu uspjeli uručiti poziv, pa su jednostavno "stornirali" optužnicu.

GM
gmižić
16:20 30.01.2020.

Tko pjeva zlo ne misli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije