Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Imenovani vanjski članovi - stručnjake zamjenili stranački ljudi

Sabornica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
28.10.2017.
u 12:55

Kada se pogledaju izabrana imena, odmah upada u oči da su stranke prednost dale svojim članovima, umjesto stručnjacima i uglednim javnim osobama, pa tako u odbore ulaze bivši političari ili stranački aktivisti dvije najveće stranke

Čak godinu dana od konstituiranja Sabora, zastupnici su konačno jučer glasovanjem imenovali vanjske članove u 25 radnih tijela, uključujući i Antikorupcijsko vijeće koje dosad nije ni moglo zasjedati jer je to jedini odbor u kojem većinu čine vanjski članovi, a ne zastupnici.

Kada se pogledaju izabrana imena, odmah upada u oči da su stranke prednost dale svojim članovima, umjesto stručnjacima i uglednim javnim osobama, pa tako u odbore ulaze bivši političari ili stranački aktivisti dvije najveće stranke.

Primjera radi, HDZ-ov Vladimir Šeks bit će vanjski član Odbora za Ustav, u Odboru za zakonodavstvo sjedit će SDP-ov Ivan Čizmić, ali i HDZ-ovi Damir Sesvečan i Mario Vinković, a po drugim odborima su i ostali stranački ljudi – SDP-ovi Ivana Posavec Krivec, Ivan Bagarić, Željka Antunović, Ante Kotromanović, Davorko Vidović, ali i HDZ-ovi Đurđica Sumrak, Davor Pavić, Srećko Prusina, Luka Mađerić...

Zanimljiva su i imena koja ulaze u Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, odnosno Antikorupcijsko vijeće – šefica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir koju tuži svjetski Transparency International tražeći da prestane koristiti njihovo ime, Smiljanka Škugor Hrnčević koja je upravo izgubila radnih spor protiv Hine gdje je dobila otkaz uz optužbu za krađu nedovršenog teksta i korištenja istog u izbornoj kampanji, Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji, Gordan Žmuk iz sindikata policije, te novinarka Ivana Kalogjera Brkić.

Komentara 2

NI
Nikomah95
13:47 28.10.2017.

Osoba do osobe, nema što! Čast izuzetku iz UIO

DU
Deleted user
18:47 28.10.2017.

dogovore se oko plijena na brzinu -paraziti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije