Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čiji je neuspjeh arbitraža? SDP: Oreškovića i Plenkovića. HDZ: Milanovića

- Vjerujem da će predsjednik Vlade "Ja mogu što hoću" sve to riješiti. On će biti Superman i ne trebamo se bojati - zaključio je Petrov.
27. listopada 2017. u 15:23 26 komentara 2834 prikaza
Branko Grčić Ivan Šuker
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Odluka suda u Švicarskoj da odbije zahtjev za poništenjem arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a neke saborske zastupnike nije iznenadila, dok je neki to vide kao još jedan neuspjeh ove Vlade.

MOL Miljenko Giunio: Stručnjak za arbitraže otkriva što je utjecalo na odluku švicarskog suda

Čelnika Mosta Božu Petrova tako odluka suda nije iznenadila.- Švicarski sud je presuđivao po formalnom sadržaju ne gledajući pravu bit spora, nije gledao je li se mitom i korupcijom dobio nemoralni ugovor. Barem jedna sličnost s hrvatskim sudom. Jedni i drugi gledaju neku drugu bit, a ne onu pravu - kazao je Petrov koji vjeruje kako je odluka Ustavnog suda pripomogla ovakvom pravorijeku o arbitraži.

Branko Grčić Ivan Šuker
1 / 3
MOL

Grčić: To je neuspjeh ove Vlade

- Vjerujem da će predsjednik Vlade "Ja mogu što hoću" sve to riješiti. On će biti Superman i ne trebamo se bojati - zaključio je Petrov.

SDP-ov Branko Grčić pak presudu vidi kao još jedan neuspjeh ove Vlade. - Taj neuspjeh će nas stajati nešto novaca. Za građane je to 2,5 milijuna kuna i to je nešto što govori da uz sve probleme koji prate Vladu vezano za Agrokor, treba određenu pažnju posvetiti i rješavanju problema Ine. Vlada se ne uspijeva adekvatno nositi s gomilom problema koje ima – kaže Grčić. Upitan je i kolika je odgovornost SDP-ove Vlade za ovu presudu, s obzirom da je arbitraža pokrenuta u mandatu Zorana Milanovića.

MOL NAKON GUBITKA Troškovi izgubljenog spora protiv MOL-a 4,5 milijuna kn

- Arbitraža je pokrenuta u tom periodu, ali sve što je bilo presudno dogodilo se u mandatu prethodne dvije HDZ-ove Vlade one Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Zadnji put u travnju kada je bila prva odluka suda premijer je najavio da tu postoje ozbiljni procesni problemi i da će vjerojatno ta žalba koju su pripremili stručnjaci uroditi plodom. Nažalost, to se nije dogodilo – kaže Grčić.

"Milanovićeva vlada arbitražu postavila na krivim temeljima"

HDZ-ov Ivan Šuker želi sada čuti komentar onih koji su prije godinu dana uvjeravali javnost da sjajno stojimo na arbitraži, ali i onih koji su pokrenuli arbitražu.

- Očigledno da oni koji su pokretali arbitražu, dakle Milanovićeva vlada, su to postavili na krivim temeljima i nažalost situacija je završila ovako. U samoj žalbi ne može se puno stvari okrenuti i izmijeniti. Ova Vlada je pokušala spasiti što se spasiti da. Kakva bi bila logika da Vlada nije uložila žalbu – komentirao je Šuker.

Andrej Plenković Na sudu u Švicarskoj Plenković potvrdio: Podnijeli smo tužbu za poništenje arbitraže s MOL-om Zsolt Hernadi Izgubljen spor Hrvatsku arbitraža s MOL-om košta čak 30 milijuna dolara 29.12.2016., Zagreb -Vlada RH odrzala je svoju posljednju sjednicu u 2016. godini. photo: Patrik Macek/PIXSELL SPOR PROTIV MOL-A Rok istječe danas, ne zna se tko piše žalbu na arbitražu!?
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • kapunjohan:

    Svi koji su optuživali Karamarka, kad je govorio, da se treba izaći iz spora, sada bi trebali prikupiti novac i platiti sve troškove a morali bi dat ii ostavku na sve političke funkcije. Sve ih se može dokumentirano idetificirati, kao ... prikaži još! i one koji su tvrdil,i da je to dobar potez i da Hrvatska dobro stoji.

  • droza:

    Besramni populisti, pa gje vam je obraz? Treba potsjetiti da je HDZ i u vrijeme pokretanja arbitraže (tada u oporbi) zagovarao dogovorno riješenje, a nikako arbitražni postupak. Nadalje, Tomislav Karamarko od strane Petrova i ostalih veleumova, proglašen je veleizdajnikom jer ... prikaži još! je iznio stav kako bi trebalo razmisliti o izlasku iz toga postupka jer u njemu ne stojimo dobro. Sada je kristalno jasno da je čovijek bio 1000% u pravu. Sada bi ih, barem medijski trebalo razapinjati, pozivajući ih na odgovornost.

  • SoloHan:

    Pa dobro valjda se sjećamo tko je smjenjivao Karamarka jer je tvrdio da ćemo izgubit to. Čak i mutavi je pokazao zavidnu inteligenciju u odnosu na Milanovića i Petrova koji su znali da dobijamo, čak su imali i informacije o tome.