Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanici u Styriji

'Imate šarolike medije, a za slobodu se valja boriti'

Veleposlanici u Styriji
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/41
05.03.2019.
u 20:23

Predstavnici šest zemalja koje se diče demokratskom tradicijom obišli su najveću medijsku grupaciju u regiji

U posjet Styria Media Grupi u Hrvatskoj danas su stigli veleposlanici Irske, Izraela, SAD-a, Švicarske, Austrije i Finske kako bi se upoznali s najvećom medijskom kući u zemlji i regiji. U zgradama Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista te 24 sata dočekali su ih glavni urednici tih medija, članovi uprave i glavni predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj te su im pobliže objasnili kako Styria posluje, koji su joj prioriteti i koje su posebnosti svakog od medija. Medijske slobode, stanje industrije i tržišta, ukusi publike, ali i konkretni problemi novinara, pitanja su koja su najviše zanimala veleposlanike.

Pretekli konkurenciju

Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku, gostima je predstavio poslovanje medijske kuće u Hrvatskoj od prve akvizicije na tržištu, kupnje Večernjeg lista 2001. godine. Ono se zatim dobrano proširilo četiri godine poslije pokretanjem inovativnog dnevnika 24 sata koji je promijenio domaće medijsko tržište, a 2008. je kupljen i najsnažniji poslovni medij, Poslovni dnevnik.

Veleposlanici u Styriji
1/41

– Oduvijek nam je bio cilj podržavati demokraciju i raditi na uspostavi povjerenja u društvu – opisao je Trupčević, koji je zatim ponosno mogao dodati da je tijekom posljednjih godina Styria ne samo pretekla konkurenciju u tržišnoj utakmici nego joj je poslovanje po mnogim pokazateljima i dvostruko bolje od prvih konkurenata.

– Naš doseg, koju god metodologiju izračuna koristimo, broji preko polovice hrvatskog stanovništva – opisao je veleposlanicima Trupčević. Švicarsku veleposlanicu Emiliju Georgiev Regamey zanimala je pozicija Styrije vezana uz prosvjed novinara prošle subote.

– Podržavamo naše novinare i s njima, kao izdavači, dijelimo mnoge probleme. Predvodimo udruženje izdavača i pokušavamo u suradnji s Vladom riješiti probleme i novinara i cijele industrije – odgovorio je Trupčević. Američkog veleposlanika Williama Roberta Kohorsta, pak, šokiralo je kad je čuo da su neki mediji tužili svoje novinare. Također je dodao da mu se čini da je veliki problem novinarstva senzacionalizam.

“Boriti se za slobodu”

– U SAD-u pak mi imamo polarizirajuće medije koji često daju mišljenje predstavljeno kao činjenicu – dodao je američki veleposlanik, pokazujući da i najdemokratskije zemlje imaju svoje probleme. Austrijski je veleposlanik Andreas Wiedenhoff rekao je da u novinarstvu nema automatizama u pogledu medijskih sloboda te se za njih treba kontinuirano boriti, no da u Hrvatskoj postoji šarolikost mišljenja u medijima.

Među gostima su bili još i veleposlanici Irske Olive Hempenstall, Finske Risto Piipponen te Izraela Ilan Mor.

VIDEO Izvršni urednici otkrivaju kako je raditi na portalu Vecernji.hr

Komentara 10

Avatar Le-Freak
Le-Freak
21:06 05.03.2019.

Moglo bi se reci da je Styria u ratu protiv Hrvatske. Svakako je neprijateljski postavljena prema nama i guraju nesto sto hrvatski narod nece ali oni i drugi susjedi hoce. Navikli da im budemo kolonija.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
01:21 06.03.2019.

Mica bi pitala Izraelskog veleposlanika je li Josipović spominjo pri posjetu Izraelu ustašku guju ? Ako je što svi znademo, kako Mica dobi crveni karton ako spomene tu činjenicu u svom komentaru ? Je li to ta sloboda medija o kojoj govorite ?

DU
Deleted user
21:00 05.03.2019.

Čuli ste što čovjek kaže za slobodu se treba izboriti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije