Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CURENJE DOKUMENATA

Imamo uvid u klasificirani Pentagonov spis: ’Hrvatska helikoptere planira prebaciti preko Mađarske’

Helikopter MI-8
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
14.04.2023.
u 15:36

Ranije se smatralo da je sva hrvatska vojna pomoć ulazila u Ukrajinu preko Poljske, upravo zbog toga što Mađarska, zbog politike svojevrsne vojne neutralnosti, nije dozvoljavala transport preko svog teritorija

Prema jednom od klasificiranih Pentagonovih dokumenata, koji su na nevjerojatan način mjesecima curili do skrivenih kutaka Interneta, a Večernji list danas je imao uvid u jedan koji spominje i Hrvatsku, plan za prebacivanje starih vojnih helikoptera koje je Hrvatska odlučila prepustiti Ukrajini uključivao je prelet preko zračnog prostora Mađarske. 

“Hrvatske Oružane snage planiraju tijekom ožujka Ukrajini dostaviti 14 helikoptera MI-8 HIP, od kojih je sedam trenutno sposobno za misiju. Ukrajinski piloti planiraju odletjeti helikopterima kroz zračni prostor Mađarske”, kaže se u američkom klasificiranom dokumentu kojeg smo vidjeli. Prvi je tu informaciju iz tog dokumenta jutros objavio Politico.eu, koji zaključuje da prelet preko Mađarske predstavlja novost koja je u suprotnosti s deklariranom politikom mađarske vlade. Premijer Viktor Orban, naime, tvrdi da nikakvo naoružanje za Ukrajinu ne može ići preko teritorija Mađarske. 

Ranije se smatralo da je sva hrvatska vojna pomoć ulazila u Ukrajinu preko Poljske, upravo zbog toga što Mađarska, zbog politike svojevrsne vojne neutralnosti, nije dozvoljavala transport preko svog teritorija. Jutarnji list i neki specijalizirani portali u svijetu objavili su krajem veljače da se 14 hrvatskih helikoptera Mi-8 priprema za slanje u Ukrajinu. Sedam je navodno bilo planirano za transport kopnenim putem, a sedam je trebalo odletjeti u Ukrajinu, no preko Poljske, pisalo se tada u medijima. No, prema američkom klasificiranom dokumentu u koji smo imali uvid, a koji je vjerojatno pisan krajem veljače, postojao je plan da ukrajinski piloti iz Hrvatske odlete preuzetim helikopterima najkraćim putem preko Mađarske u Ukrajinu.

U jednom drugom dokumentu pobrojano je tko daje koliko tenkova za Ukrajinu u trenutku pisanja tog klasificiranog izvješća: među ostalim, navodi se da je Slovenija poslala 28 tenkova M-55S, ali to je već javno poznat podatak. Hrvatska nije slala tenkove, pa se ni ne spominje na tom mjestu.

Mađarska je spominje u još jednom dokumentu u nizu onih koji su procurili na Internet, a u međuvremenu su uglavnom izbrisani. To je dokument CIA-e, napisan 2. ožujka, u kojem se tvrdi da je mađarski premijer Viktor Orban na jednom povjerljivom sastanku 22. veljače opisao SAD kao jednog od tri glavna neprijatelja njegove stranke Fidesz. U srijedu ovoga tjedna američka vlada uvela je sankcije protiv ruske banke sa sjedištem u Budimpešti i protiv mađarskog državljanina koji je na čelu te institucije, koja se naziva Međunarodnom investicijskom bankom, a osnovana je 1970. kao investicijska banka zemalja Varšavskog pakta.

U američkom Kongresu navodno se pripremaju još neke sankcije usmjerene na “vodeće političke figure povezane s Orbanovom vladom”, doznao je Guardian. Američki veleposlanik u Budimpešti, David Pressman, izjavio je ovih dana da je Washington “zabrinut zbog stalno prisutne želje mađarskih čelnika da šire i produbljuju veze s Ruskom Federacijom”. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je ovoga tjedna boravio u Moskvi i potpisao ugovor o isporuci dodatnih količina ruskog plina preko Turskog toka i Srbije, poručio je američkom veleposlaniku da ne tretira Mađarsku kao koloniju. Szijjartov posjet Moskvi izazvao je oštre reakcije u Ukrajini, gdje je ekonomski savjetnik predsjednika Zelenskog, Oleg Ustenko, izjavio da “ako pogledate video snimku u kojoj Rusi odrubljuju glavu ukrajinskom vojniku, Mađari plaćaju taj nož”. 

Mađarski premijer Viktor Orban danas je, u redovitom radijskom intervjuu petkom, izjavio da Ukrajina ne postoji kao država u financijskom smislu jer joj zapadne države pokrivaju osnovne rashode u proračunu. Dodao je da rat može završiti onoga trenutka kad EU odluči prestati puniti ukrajinski proračun. Kao i obično, Orban je kritizirao politiku sankcija, za koju kaže da dolazi iz Bruxellesa (premda i Mađarska za te sankcije glasa), te nahvalio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kao razumnog lidera koji traži dugoročna rješenja za mir. Macronov posjet Kini, i izjave o strateškoj autonomiji EU, Orban vidi kao pozitivne događaje, jer imaju za cilj traženje prijatelja, a ne traženje neprijatelja po svijetu. Odnose s Amerikom Orban komentira kao tradicionalno dobre, ali i dodaje:

- S pravom očekujemo da SAD prihvate da je Mađarska u posebnoj situaciji, ali oni još nisu odustali od pokušaja da na silu uvuku našu zemlju u rat u Ukrajini. Ali Mađarska neće slati oružje - rekao je Orban, citiran prema priopćenju njegova ureda. 

Komentara 24

CA
cavecanem
15:40 14.04.2023.

Imate uvid Vi i čitav svijet jer je objavljeno na webu.

PA
pavlov
15:43 14.04.2023.

A koji će helikopteri služiti za podršku HGSS-u i prijevoz pacijenata sa otoka??? Preskupe Eurocopter Gazelle, baš duplo su lošije za to....

JO
Jojmene
18:39 14.04.2023.

O vjerodostojnosti "dokumenta" dovoljno govori tvrdnja da će ti helikopteri ići preko Mađarske. Mađarska ne dozvoljava nikakav transport vojne opreme za Ukrajinu. Osim toga, kao dobri susjedi i NATO saveznici Mađari nisu dozvolili prelet naših MiG-21, pa su naše letjelice morale biti rastavljene i ići okolnim putem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije