Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europsko sudjelovanje u ratu

I Hrvatska se spominje u američkim dokumentima: Kako će donirani helikopteri stići do Ukrajine?

Vojni helikopter Mi-8
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.04.2023.
u 09:25

Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu 'kroz mađarski zračni prostor'

Europa ima specijalne snage na terenu u Ukrajini. Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovicu tenkova koji idu prema Kijevu. A Mađarska možda pušta oružje kroz svoj zračni prostor. To su samo neki od upečatljivih detalja o europskom sudjelovanju u ratu prema pisanju Politica koji je u posjedu nekoliko desetaka stranica, a koje su dio neprovjerenih dokumenata američke vojne obavještajne službe koji su procurili u javnost. Podsjetimo, FBI je u četvrtak uhitio zaposlenika Nacionalne garde zračnih snaga zbog curenja povjerljivih dokumenata.

Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu “kroz mađarski zračni prostor”. Ako je točna, informacija ne samo da bi pokazala da Mađarska pušta oružje kroz svoje nebo, već bi također bila u suprotnosti s medijskim izvješćima koja pokazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima u Poljsku, piše Politico.

Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. RH je do sada Ukrajini poslala oružja i opreme za 123 mil. eura, a kako je Večernji list pisao, u planu je poslati i 14 helikoptera Mi-8.

Dokumenti koji su procurili, podsjetimo, iznose pojedinosti američkih sumnji u proljetnu ofenzivu Ukrajine, sugeriraju da je špijunirala Južnu Koreju i prikazuju obavještajne podatke koji optužuju Egipat za urotu. Datoteke koje su procurile sadrže uvide u sve, od grupe specijalnih snaga kojom dominira Ujedinjeno Kraljevstvo u Ukrajini do toga kako – i kada – Francuska i Španjolska stavljaju ključni raketni sustav na bojno polje. Dokumenti također sadrže tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike. Politico nije neovisno provjerio dokumente.

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da je FBI uhitio Jacka Teixeiru (21) "u vezi s istragom navodnog neovlaštenog uklanjanja, zadržavanja i prijenosa povjerljivih nacionalnih obrambenih informacija". FBI je rekao da su njihovi agenti uhitili muškarca i da pretražuju njegovo boravište u North Dightonu u Massachusettsu. Videosnimke koje se vrte na televizijskim kanalima prikazuju teško naoružane policajce u Massachusettsu kako u automobilu prate mladića u sivoj majici i jarkocrvenim kratkim hlačama. Mladićeva glava je pognuta, a kosa kratko podšišana.

Curenja su bila "namjeran, kriminalan čin", objavio je Pentagon. 

Neki od najosjetljivijih dokumenata navodno se tiču snage i nedostataka ukrajinske vojske te informacija vezanih uz američke saveznike, uključujući Izrael, Južnu Koreju i Tursku. New York Times ranije je izvijestio da je Teixeira pripadnik Nacionalne garde i da je vodio Thug Shaker Central, online skupinu od oko 20 do 30 ljudi kojima je zajednička ljubav prema oružju, rasističkim mimovima i videoigrama. 

 

Komentara 14

BI
billynik
09:38 14.04.2023.

Kako to da baš ni jedan informacija ne šteti Americi nego su podmetanja protiv onih koji se ne slažu s naoružavanjem Ukrajine i ratom do zadnjeg Ukrajinca. Dio podataka o američkom špijuniranje saveznika je namjerno stavljen da izgled orginalno a to ionako svi znaju.

Avatar comandante
comandante
11:14 14.04.2023.

osupnut sam i počašćen spominjanjem naše države u američkim špijunskim domunetima... veliki korak za našu zemlju...

BO
BorderGuard
20:04 14.04.2023.

CNN BREAKING NEWS Russia’s oil exports are back to pre-war levels

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije