Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILANKA OPAČIĆ:

'Imamo podatke, ali u ovom trenutku nisu probavljivi'

Milanka Opačić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/2
24.03.2014.
u 15:15

Morate shvatiti da smo poslali upitnike na 2300 institucija, po dvije tisuće pitanja, pa ih je potrebno razraditi, objasnila je potpredsjednica Vlade

Podvlačenje crte ispod učinjenog u sklopu plana dugoročnih reformi vlade Zorana Milanovića nije prošlo glatko jer, iako su vladajući sazvali konferenciju za novinare da bi predstavili što se do sada napravilo, pred okupljene su izišli bez ijednog konkretnog podatka.

– Imamo podatke, ali morate shvatiti da smo poslali upitnike na 2300 institucija, po dvije tisuće pitanja, pa ih je potrebno razraditi. Podaci u ovom trenutku nisu ''probavljivi'' – konstatirala je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić upitana ima li ijedan konkretan podatak. Vjerojatno će ih biti za petnaest dana, za kada je najavila predstavljanje modela objedinjavanja računovodstvenih usluga pod kapom Fine, u koju bi trebalo prijeći tri tisuće zaposlenika – računovođa iz različitih institucija, a za dva tjedna trebali bismo i saznati koliko čistačica i iz kojih institucija gubi posao u državi, a počinje raditi za privatnike.

– Izdvajanje pratećih djelatnosti kasni, ali su sve analize pripremljene – kazala je Opačić, ali nije mogla odgovoriti koliko čistačica iz sustava mora otići. Zasad se zna jedino da je Vlada odlučila primijeniti takozvani ''talijanski model'' outsourcinga, odnosno inzistirati na tripartitnom ugovoru među sindikatima, poslodavcima i Vladom, prema kojem će radnici biti na neko vrijeme zaštićeni. Izdvajanje u bolnicama odgađa se do daljnjega, ali se ne zabranjuje ravnateljima bolnica da sami provode natječaje za čišćenje.

Jedna od analiza pokazala je da ministarstva s izdvojenim čišćenjem troše na tu uslugu 40 kuna po četvornom metru dok ministarstva s vlastitim čišćenjem troše i do 100 kuna po četvornom metru, a čišćenje u školama varira od 100 do 150 kuna po četvornom metru. Pritom se ne zna na temelju koje kvadrature i kojih institucija dobiveni su podaci.

Objedinjavanje IT odjela u cijeloj državi ide bolje nego objedinjavanje računovodstva.

Tristo velikih mozgova informatike iz APIS-a nikad nitko nije koristio – kaže Opačić pa je najavila da će se pod APIS-om ubuduće voditi cijeli sustav. Objedinjava se i javna nabava. Dosad je Središnji ured za javnu nabavu za 35 institucija provodio natječaje u 17 kategorija, a uskoro će imati puno više posla. Naime, kreće pilot-projekt u kojem će to tijelo biti odgovorno za 650 institucija za koje će nabavljati uslugu fiksne i mobilne telefonije, gorivo i električnu energiju.

U svom je resoru potpredsjednica Opačić ipak na svom terenu pa je puno konkretnije govorila o reformama. Tako se sustav jedinstvenog novčanog centra provodi sukladno rokovima, a riječ je o novoj organizaciji ureda državne uprave i pojednostavljenju isplate socijalnih pomoći i novčanih prava. Broj ureda srezat će se sa 400 na 126 ureda, uz poseban ured u Zagrebu, a sve će se naknade isplaćivati odjednom. Pritom je nužno promijeniti i nekoliko zakona poput Zakona o doplatku za djecu i Zakona o rodiljnim i roditeljskim pravima.

– To je toliko komplicirano napisan zakon da mu treba deset pravilnika za provedbu, a službeniku dvadeset godina staža u upravi da ga djelomično zna protumačiti. Piše ga jedna žena iz HZZO-a koja ga očito zna i protumačiti. Trebalo bi biti jednostavno – ako je žena rodila onda ima pravo na rodiljnu naknadu – poručila je Opačić koja kreće i u prilagodbu sustava domova za starije kako bi bili učinkoviti kao privatni domovi.

Komentara 38

Avatar tigar 99
tigar 99
16:11 24.03.2014.

meni opačička i društvo nisu probavljivi!

Avatar velika jabuka
velika jabuka
15:34 24.03.2014.

protumači ovo: po novom zakonu o socijalnoj skrbi, korisnicima se pravi zabilježba na nekretninu. po, dopunskom, tumačenju na stranicama ministarstva-zabilježba se pravi samo na druge nekretnine ali ne i prvu (dom samca ili obitelji)...moj czss traži zabilježbu na prvu nekretninu (ubogu 'imovinu' u kojoj stanujem) 'jer oni rade po zakonu, a ne po tumačenju ministarstva'. moje pitanje: koliko je honorara palo u džep autora (autorima) zakona o socijalnoj skrbi koji je neuhvatljiv i za glavu i za rep? i TKO je taj srećković, da ne kažem dijaretičar?

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
15:27 24.03.2014.

pa kak bu sveopća zguba bila probavljiva? pa vaša sveopća nesposobnost bi trebala biti probavljiva....barem u literalnoj formi? mislim....brojke nisu "probavljive" kao i nekoliko litara žestice, pa im treba da malo ishlape prije nego se opališ bradom o tvrdi predmet...t... nama ne treba probavljivost elemenata "najuspješnije vlade do sada", već vama preživačima loših pokazatelja opaliti vritnjak s tih pozicija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije