Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas hod za život

Ima li mjesta za religiju u javnom prostoru?

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo inicijative "Hod za život"
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/6
25.05.2019.
u 08:28

Protuprosvjednici Hoda za život poručili su: „Hodaj do birališta, pobijedi fundamentalizam!“, tvrdeći da Hod za život, uz potporu države i Crkve, gazi ženska prava.

Hod za život, koji će se danas održati u Zagrebu, Zadru i Splitu, zacijelo će potaknuti i pitanje koliko se vrijednosti koje njeguje Crkva mogu iznositi u javnom prostoru ili su dio samo privatnog i intimnog prostora. Sudeći po broju sudionika, iz godine u godinu sve je više onih koji se ne libe svoje stavove javno deklarirati, pa i sudjelovati u takvim javnim manifestacijama poput podrške životu od začeća do smrti, koji je tipičan za kršćanski svjetonazor.

O tome će se razgovarati u ponedjeljak u Tribinama grada Zagreba, Kaptol 27, na temu „Postoji li mjesto za religiju u javnom prostoru? Pravna zaštita vjerskog života u Hrvatskoj i svijetu“. Organizator tribine je Hrvatski katolički zbor MI. a tema će biti i katolički identitet Europe, ali i Hrvatske.

– Biti dijelom EU ne znači eliminirati svoj identitet i postati klon. Europska unija ne vrednuje više ateizam i agnosticizam od vjerovanja, pri čemu se treba jasno odrediti u stavu da i ateizam i agnosticizam nipošto nisu etičko-vrijednosno neutralni, dok biti vjernik ne znači negativnu i štetnu obojenost. Za koga? Isto tako valja istaknuti da se Hrvatska država njegovanjem dobrih odnosa s vjerskim zajednicama može podičiti visokim stupnjem njegovanja religijskih sloboda i u tome može biti uzor mnogima – kaže prof. Vanja-Ivan Savić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za pravo i ekumenizam, vjerske slobode, utjecaj religije na javni prostor te komparativne vjerske pravne sustave, dodajući da „borba za interes nije ništa neprihvatljivo i nemoralno, ona je u srži svake demokracije i osporavati ovo bilo kome, tko na miran i dostojanstven način želi oblikovati društvo, je u kontradikciji sa samim smislom demokracije, pogotovo ako uzmemo u obzir da se vjernicima izjašnjava golema većina državljana Republike Hrvatske“.

Organizatore Hoda za život jučer je primila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a protuprosvjednici Hoda za život poručili su: „Hodaj do birališta, pobijedi fundamentalizam!“, tvrdeći da Hod za život, uz potporu države i Crkve, gazi ženska prava.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo inicijative "Hod za život"
1/15
Ključne riječi

Komentara 60

DU
Deleted user
09:00 25.05.2019.

Inteligentni ljudi su ujedno i tolerantni pa nemaju ništa protiv onih religioznih 😁

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
09:39 25.05.2019.

Naravno da ima, kada treba oprati novac, kada se skupljaju politički bodovi, kada pojedincu zatreba ispušni ventil...mnogo je koristi.

BI
binkonja
09:39 25.05.2019.

Koja je razlika izmedu njih I one gej parade? Zaboli me I za jedne I druge I nnjihove stavove.jos malo pa budu ko Jehovini kucali po vratima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije