Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmjena zatočenih

Ima li kraja igri živaca: Djeca i žene taoci danas napokon u zagrljaju svojih najmilijih?

Japanese supporters of Israel dance with Israeli soldiers
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/5
24.11.2023.
u 09:09

Izraelski premijer Netanyahu, koji je morao popustiti pod pritiskom obitelji talaca i pristati na sporazum, odgovorio je kritičarima da Izrael neće prestati ratovati do uništenja Hamasa.

Izraelska vojska i Hamas naveliko se pripremaju za provedbu prve faze sporazuma o primirju i razmjeni talaca i zarobljenika koja bi trebala početi danas. Primirje bi trebalo početi u 7 sati, a prvi taoci trebali bi biti oslobođeni u 16 sati, priopćio je posrednik Katar.

Prema dogovoru, do 100 izraelskih talaca od njih ukupno 238 razmijenit će se za do 300 palestinskih zatvorenika.

Gaza postala 'groblje novinara'

Izraelski list Haaretz, pozivajući se na visoke izraelske političke izvore, objavio je da je odgoda četverodnevnog primirja i razmjene zatočenika rezultat potrebe za dodatnim vremenom da se utvrde detalji o lokaciji svakog od onih koji se namjeravaju osloboditi, kao i logistička pitanja vezana uz njihov transfer, te da je 24-satno kašnjenje tehničke naravi. List ističe da Izrael još nije dobio popis talaca koji će biti pušteni u prvoj skupini. Izraelska javna televizija Kan, pozivajući se na izraelskog dužnosnika, izvijestila je da je došlo do kašnjenja provedbe sporazuma jer ga Hamas i posrednik Katar još nisu potpisali.

POVEZANI ČLANCI:

– Neće izvući sve taoce, ali će izvući ovih prvih 50-ak, sve žene i djecu... Počet će ih puštati tijekom sljedeća 24 sata – rekao je jučer glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby. Sjedinjene Države također se nadaju da će stotine kamiona humanitarne pomoći stići u Gazu u sljedećih nekoliko dana, rekao je Kirby.

"Sada je važno da se svi aspekti u potpunosti provedu", rekao je američki predsjednik Joe Biden u komentaru na dogovor na X-u, bivšem Twitteru.

Ekstremistički izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir otišao je tako daleko da je zaprijetio da će podnijeti ostavku u izraelskoj vladi ako Izrael ne nastavi rat u Pojasu Gaze nakon završetka očekivanog humanitarnog primirja. Ben Gvir, koji je na čelu krajnje desne stranke Židovska snaga, i još dva ministra iz njegove stranke glasovali su protiv privremenog humanitarnog sporazuma o primirju između Hamasa i Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je morao popustiti pod pritiskom obitelji talaca i pristati na sporazum s Hamasom – za koji je ranije rekao da s njime nema pregovora i da je gori i od ISIL-a – odgovorio je kritičarima da je Izrael i dalje u ratu i da rat neće prestati do uništenja Hamasa.

Netanyahu sada smatra da je povratak talaca etičko pitanje istaknuvši da će se iskoristiti svaka prilika da se u konačnici oslobode svi taoci koje su teroristi Hamasa oteli u ubilačkom pohodu na Izrael 7. listopada. U jednom danu ta sunitska džihadistička skupina ubila je 1200 ljudi, većinom stanovnika kibuca i mladih koji su sudjelovali na glazbenom festivalu. Izrael je na taj pokolj odgovorio proglasivši ratno stanje i sveopću mobilizaciju te pokrenuo ofenzivu iz zraka i s kopna na Pojas Gaze. Palestinsko ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa tvrdi da je do sada u toj ofenzivi poginulo oko 14.000 ljudi.

Izrael je jučer nastavio bombardiranje Pojasa Gaze, a njihova vojska svaki dan sve dublje prodire u taj teritorij. Netanyahu je otkrio da je dao uputu i naredbu Mossadu da djeluje protiv Hamasovih lidera ma gdje bili u svijetu.

Reporteri bez granica optužili su Izrael da je Gazu pretvorio u "groblje novinara" ubivši njih desetak u tri dana, čime je ukupan broj novinara ubijenih u Pojasu Gaze od 7. listopada porastao na 65. Organizacija je upozorila i na katastrofalnu situaciju zbog toga što izraelska država ignorira pozive da zaštiti novinare u svom ratu protiv Hamasa, upozoravajući na iskorjenjivanje novinarstva u Gazi. Jonathan Dagher, voditelj ureda Reportera bez granica na Bliskom istoku, optužio je izraelske snage za ubojstvo gotovo 65 novinara u posljednjih 45 dana u Gazi, uključujući smrt 11 novinara koji su bili na dužnosti.

– Izrael postupno radi na gušenju medijskih aktera u Pojasu Gaze, ubijajući ili ranjavajući novinare, uništavajući medijske zgrade, prekidajući vezu s internetom te se među izraelskim političarima sve češće čuju prijetnje i pozivi na ubojstva novinara u Gazi – kazao je Dagher.

Eskalira sukob s Hezbollahom

Sukob između Izraela i Hezbollaha eskalira i po svemu bi se to moglo pretvoriti u rat širih razmjera. Izraelski ministar u ratnoj vladi Beny Ganz zaprijetio je da će Bejrut sličiti na Pojas Gaze nastavi li Hezbollah bombardirati sjever Izraela. Međutim, Hezbollah ne mari za prijetnje i žestoko napada izraelske položaje i naselja na sjeveru Izraela, pogotovo nakon što su izraelski bombarderi ubili pet pripadnika Hezbollaha u napadu na Beit Yahoun u južnom Libanonu, među kojima i Abbasa Raada, sina Hezbollahova čelnika libanonskog zakonodavnog tijela. Hezbollah je u znak osvete ispalio više od 50 različitih raketa na sjever Izraela što je najveća eskalacija od 8. listopada kada se Hezbollah uključio u rat.

VIDEO Oblaci dima i eksplozije u Gazi

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
05:54 25.11.2023.

"Poginulo 65 "novinara" ukljucujuci 11 koji su bili na duznosti"! Ostalih 54 nisu bili na naovinarskoj duznosti nego "su za Hamas nosili vodu"! Nosili vodu znaci radili su prikriveno poslove u korist Hamasa tj. sirili njihovu propagandu sireci lazne vijesti po narudzbi Hamasa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije