Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ilegalnim kladionicama blokada uplata i IP adresa

Uplate u igre klađenja u Hrvatskoj 2014. godine iznosile su 5,7 milijardi kuna, a sljedeće godine pale su na 4,9 milijardi kuna.
16. svibnja 2018. u 08:55 1 komentara 1386 prikaza
Klađenje
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Iz Hrvatske se, prema procjenama Hrvatske udruge za igre na sreću (HUZIS), godišnje u ilegalne kladionice slije oko tri milijarde kuna od ukupno osam milijardi kuna, koliko Hrvati godišnje potroše na klađenje. Milijarde kuna na ilegalno klađenje odlazi preko interneta, odnosno online u inozemnim kladionicama koje nemaju dozvole za priređivanje te igre u Hrvatskoj.

52. Super Bowl: New England Patriots - Philadelphia Eagles KAKVE BROJKE Kakav ples milijuna: Nećete vjerovati kolika je uplata pala!

No to nije samo hrvatski problem jer se s njime suočavaju i druge europske zemlje, a neke od njih su ga riješile tako da su blokirale IP adrese i/ili novčane transakcije nezakonitih priređivača igara na sreću.

Kvalitetno rješenje

Neke od zemalja koje su spriječile ilegalno klađenje su primjerice Danska, Francuska, Bugarska, Slovenija, Mađarska, Rumunjska... A njima bi se prema izjavi ministra financija Zdravka Marića od sljedeće godine mogla pridružiti i Hrvatska.

– Intenzivno se bavimo tom temom, uspoređujemo s pozitivnim iskustvima drugih zemalja i vjerujemo da ćemo kroz novi krug poreznih izmjena dati kvalitetno rješenje, među kojim će biti i neke od navedenih mjera – odgovorio je Marić na naše pitanje hoće li i Hrvatska zabraniti pristup ilegalnim kladionicama i na koji način – blokiranjem IP adresa i/ili bankovnih transakcija. Marić je već prije javno izjavio da bi porezne izmjene stupile na snagu početkom sljedeće godine.

U HUZIS-u kažu da je industrija klađenja u Hrvatskoj prošle godine kroz godišnje koncesijske naknade, mjesečne naknade i poreze uplatila izravno u državni proračun 750 milijuna kuna, a neizravno su kroz ostala davanja koja uključuju poreze i doprinose na plaće radnika, PDV, poreze od zakupa i slično uplatili još 300 milijuna kuna, što je ukupno više od milijardu kuna godišnje.

Prema projekcijama te udruge, zbog klađenja kod ilegalnih priređivača, hrvatski državni proračun svake godine gubiti isti toliki iznos.

U HUZIS-u inače tvrde da je novac iz Hrvatske u ilegalne kladionice počeo dolaziti 2015. godine kad su povećane stope poreza, čime su najviše pogođeni igrači koji igraju za manje dobitke, do 750 kuna.

Pali prihodi na klađenjima

Ukupni prihodi od klađenja su, navode, te godine drastično pali. Tako su 2014. godine ukupne uplate u igre klađenja u Hrvatskoj iznosile 5,7 milijardi kuna, a sljedeće godine pale su na 4,9 milijardi kuna.     

veliki problem Hrvati u ilegalnim kladionicama godišnje potroše tri milijarde kuna Kockanje Fina: Prihodi od kockanja i klađenja u 2016. najviši u 16 godina novac Prebacivao tisuće Za klađenje ukrao tuđi identitet i novac

Prekršajni postupci zbog reklamiranja ilegalnih kladionica

Prema trenutačno važećim propisima i raspoloživim tehničkim mogućnostima može se primjenjivati samo nadzor nad hrvatskim tvrtkama koje omogućuju oglašavanje inozemnih igara na sreću te pokretati prekršajni postupci protiv njih, stoji u odgovoru koji je Porezna uprava lani poslala Hrvatskoj udruzi za igre na sreću. Naveli su i da je Ministarstvo financija lani u lipnju uputilo dopis inozemnim priređivačima o sve učestalijoj pojavi priređivanja igre klađenja preko interneta stranih tvrtki koje nemaju u RH pravo priređivanja te igre te ih upozorilo da je to nezakonito. Nekoliko tih tvrtki, odmah je onemogućilo klađenje igračima iz RH.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • siki_miki:

    Nemaju oni sto blokirati IP adrese, to je cenzura i to ne treba provoditi. Danas kladionice, sutra piratski siteovi, preksutra wikileaks i nesto slicno. No ako dode do toga, postoji rjesenje - TOR.