Konferencija u Osijeku

Ilčić: Nužan je realan prijelaz u ekološku proizvodnju

Mostar: 12 dužnosnika EU Parlamenta sudjelovalo je na  tribini na temu odnosa međunarodne zajednice i naroda u BiH
Denis Kapetanovic
07.11.2022.
u 13:29

Slovenski eurozastupnik Franc Bogovič, koji se bavi konceptom pametnih sela, a on je istaknuo kako nije dovoljno da o selu brine samo ministar poljoprivrede, već i ministar za regionalni razvoj, zatim socijalu, kao i edukaciju, kako bi selo imalo potpunu infrastrukturu.

Kad u dućanu kupimo litru mlijeka za 11,60 kuna, a znamo da istovremeno stočar dobije manje od tri kune, onda nešto ne valja - poručio je europarlamentarac Ladislav Ilčić u ponedjeljak u Osijeku, gdje je organizirao Međunarodnu konferenciju o poljoprivredi "Znam što jedem - perspektiva domaće proizvodnje hrane".

- Imamo veliku potrebu za zdravom hranom jer je sve više alergija, dijabetesa kod djece, pretilosti i autoimunih bolesti, a s druge strane, proizvođači moraju živjeti od svoga rada i nužno je spojiti ta dva interesa jer bez toga nećemo imati razvoj hrvatske poljoprivrede - poručio je Ilčić.

Istaknuo je kako jest za "zelenu tranziciju", ali i da je nužan realan prijelaz u ekološku proizvodnju. - Ako mi ionako najviše visoke ekološke standarde u svijetu još više povisimo, a istovremeno ne tražimo te iste standarde za uvoz hrane iz trećih zemalja, onda će europska proizvodnja padati, a značajno će se povećavati uvoz pa ćemo u konačnici jesti lošiju hranu, a naša će poljoprivredna proizvodnja propasti - rekao je.

Slovenski eurozastupnik Franc Bogovič, koji se bavi konceptom pametnih sela, a on je istaknuo kako nije dovoljno da o selu brine samo ministar poljoprivrede, već i ministar za regionalni razvoj, zatim socijalu, kao i edukaciju, kako bi selo imalo potpunu infrastrukturu. 

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović navela je kako Fortenova obrađuje 32.000 hektara državnog zemljišta "po duplo nižoj cijeni nego što ju plaćaju naši OPG-ovi". - Kada je RH ulazila u EU, izravna plaćanja, odnosno poticaji su bili na razini 2 milijarde kuna, danas su an razini 7 milijardi, a proizvodimo manje. Očito nešto ne radimo dobro - poručila je ona.

Komentara 1

ST
sttipe
18:11 07.11.2022.

Sve novčane transakcije na internet. Nema tajni!! Di je tajna, tu smrdi, tu se krade!! Kad "mater" zna s koliko raspolaže, pametnije radporedi. Kad znaju svi, JOŠ PAMETNIJE!!! Uskoro nafte neće biti, i važno je da se ista osigura za priozvodnju hrane i nužni transport. Važno je da se u svakom gradu napravi elektrolizator za proizvodnju vodika, i da se svima koji to žele osigura da stave fotonaponske elektrane, čiji će viškovi radit vodik. Dalmacija može Hrvatskoj osigurat vodik samo s krovova!! Ali bez mafijaške regulacije iz sabora, koja običnim radnicima, (a ne samo gazdama), koji montiraju elektrane osigura da u 3 godine rada, kupe gotovinom stan, auto, i jahtu!! Slučaj jednog lika, koji je odličan s drugim s kojim sam i ja odličan... A ja skoro obolija od Hepovih vozanja i ping ponga... Hranu je Jugoslavija analizirala, Hrvatska dopušta u njoj baš svakakve otrove!! Ova država je neprijatelj svojih stanovnika!!! Sve zbog NEPROVEDENE LUSTRACIJE!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?