Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Igor Štagljar: 'Očekujemo cjepivo u prosincu, a Hrvatska se s pandemijom nosi odlično'

"Četiri godine razvijali smo jednu metodu, nazvanu 'Simple', koja može detektirati proteine, odnosno proteinske interakcije u bilo kojoj živućoj stanici i staničnim tekućinama".
02. travnja 2020. u 15:41 2 komentara 1526 prikaza
Igor Štagljar
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Molekularni biolog Igor Štagljar sa Sveučilišta u Torontu za N1 Studio govorio je o metodi 'Simple', kojom će se, vjeruju znanstvenici, moći identificirati asimptomatične osobe kako bi spriječilo širenje zaraze u društvu, zbog čega je i uvedena socijalana izolacija.

U.S. President Trump leads daily coronavirus briefing at the White House in Washington Bizaran splet okolnosti Kako je uopće Donald Trump došao do Sumameda kao lijeka za COVID-19?

Štagljar kaže da se njegov tim inače ne bavi istraživanjem koronavirusa, ali ova pandemija je angažirala znanstvenike svijeta. Od kanadske vlade dobili su nešto više od milijun dolara kako bi neke od svojih tehnologija mogli prenijeti u istraživanje Covida 19, odnosno virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje tu pandemiju.

"Četiri godine razvijali smo jednu metodu, nazvanu 'Simple', koja može detektirati proteine, odnosno proteinske interakcije u bilo kojoj živućoj stanici i staničnim tekućinama. Sada smo u mogućnosti modificirati tu metodu i putem nje detektirati antitijela koja pacijenti stvaraju protiv virusa SARS-CoV-2 direktno u serumu. Kad neka osoba bude zaražena, tijelo počinje razvijati antitijela nakon tri do četiri dana", objasnio je znanstvenik, dodavši da vjeruju kako će tom metodom identificirati ne samo osobe koje su zaražene, nego i one asiptimatične.

Koronavirus u Švedskoj Šifra ChAdOx1 nCoV-19 Na Oxfordu ubrzano razvijaju moguće cjepivo za novi koronavirus

"Asimptomatične osobe su jednako infektivne kao oni koji leže u bolnici i potreban im je kisik. Treba ih izolirati kako ne bi inficirale osobe u društvu. Zbog toga je i uvedena socijalna izolacija", dodao je Igor Štagljar.

Metodu bi mogli razviti za šest, a lijek ili cjepivo za dvanaest mjesci

"Govorimo o nekih šest mjeseci, možda manje. Napravili smo neka preliminarna istraživanja, počeli smo prije dva mjeseca. U timu imam doktora iz Wuhana. Napravio je par eksperimenata, funkcioniralo je, napravili smo projekte i dobili sredstva. Svijet se mobilizirao", rekao je, dodavši da na Sveučilištu trenutačno radi samo pet od tristo laboratorija zbog implementacije socijalnog distanciranja, a tih pet bavi se istraživanjem koronavirusa.Smatra da su mjere u Hrvatskoj dobre te da se Hrvatska dobro nosi s pandemijom.

VIDEO: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

Kaže da je u Kanadi situacija nešto manje restriktivna. 

"Imamo nešto manje od deset tisuća detektiranih slučajeva, nešto manje od tri mrtvih na populaciju od jednog milijuna. Za tri tjedna ćemo biti na vrhuncu krivulje. Sredinom ožujka su zatvorene škole i sveučilišta, predavanja držimo online. Život se skroz promijenio. Svugdje se prakticiraju socijalna distanciranja, u dućan se pušta jedan po jedan. To je jedini način kako se zaštiti od virusa - nemamo lijek, namamo cjepiva. Tako će biti narednih dvanaest mjeseci", rekao je znanstvenik, koji je i sam nedavno izašao iz samoizolacije:

- U subotu sam završio svojih 14 dana. Mogu vam reći da je lijepo opet prošetati, ali sve je to normalno. Bio sam na Portoriku kada tamo još nije bilo nijednog slučaja, ali mi je po povratku rektor sveučilišta poslao mail i rekao da me ne želi vidjeti 2 tjedna na kampusu pa je tako i bilo - otkrio je Štagljar.

Kaže kako se još premalo znamo o virusu te da je teško predvidjeti ishod ove pandemije jer se sve projekcije zasnivaju na mjerama socijalnog izoliranja.

Football 1.Bundesliga / Borussia Monchengladbach - TSG 1899 Hoffenheim 1-1. Dietmar Hopp: 'Cjepivo bismo mogli imati na jesen, taman kada nastupi sljedeći val zaraze'

O ishodu pandemije

"Osobno mislim da će nakon dva - tri mjeseca izolacije broj slučajeva početi smanjivati do te mjere da će biti moguće relaksirati neke aspekte izolacije. Primjerice, ljudi uključeni u esencijalne poslove mogli bi se vratiti u ekonomiju. Možda će se polako početi otvarati dućani koji su sada zatvoreni. Međutim, to ne znači da će se stvari vratiti u normalu. Trebamo pronaći balans između izolacije i funkcioniranja tako da se bolest ne širi eksponencijalno. To je ono najvažnije", kazao je, istaknuvši da se nadaju kako će ljeto usporiti širenje virusa.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • BraniteljJakob:

    Kasnis ti sa vacinom ako ne vise onda pola godine. British American Tobacco ima vacinu vec spremnu u lipnju ove godine. Proizvodnja ce biti od 1 do 3 milijuna tjedno.

  • BraniteljJakob:

    Je, nosi se ... Operacija uspjela a pacijent umro.